Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

OpenSearch-rajapinnan avulla voidaan hakea URL:ään upotettujen Lucene-hakusyntaksilla tehtyjen tehtyjen hakujen mukaisia kyselyjä ja vastaus saadaan XML:nä. OpenSearch korvaa aiemmin käytössä olevaa SRU-rajapintaa, jota ei valitettavasti enää tueta Dspacessa. Toisaalta OpenSearch on SRU:ta monipuolisempi hakujen osalta.

...

Kansalliskirjaston julkaisuarkistoja on kahdessa eri DSpace-versiossa. Uudemmassa versiossa URL:ään täytyy lisätä discover-termi:

Vanhassa:

Code Block
https://www.doria.fi/open-search/?query=

Uudessa:

Code Block
https://www.doria.fi/open-search/discover?query=

 

OpenSearch -rajapinnan kautta julkaisuarkistossa tehtyjen hakujen tuloksia saa vastauksena RSS- tai Atom-syötteinä, joiden avulla julkaisuista on mahdollista tehdä automaattisesti päivittyviä listauksia esim. omille kotisivuille, muodostaa hakuja RSS-readereiden käyttöön yms. Kansalliskirjaston DSpace-arkistoihin on lisätty syötemuotoisten vastausten lisäksi kk- ja kkf formaatit, joilla OpenSearch haut saa XML-muodossa, jossa on tulostietueiden kaikki saatavilla oleva metadata näkyvillä. Jälkimmäisellä kkf-formaatilla saa lisäksi tiedostlinkit varsinaisiin tiedostoihin, kuten pdf:iin. 

Ohessa OpenSearchin syntaksin esittelyä tarkemmin Doria-julkaisuarkistoon kohdistuvien hakuesimerkkien avulla. Ohjeet soveltuvat myös muihin Kansalliskirjaston ylläpitämiin julkaisuarkistoihin eli: 

Jukuri, Julkari, Lauda, LutPub, Osuva, Taju, Trepo, Theseus, UTUPub, Valto, Fenno-UgricaaFragmenta membraneaa. Korvaa vain https://www.doria.fi -alkuosa jonkin toisen julkaisuarkiston etusivun osoitteella:


Code Block
Julkaisuarkisto/open-search/?query=...


OpenSearchin käyttöesimerkki: Tilataan MPKK:n kokoelmiin kohdistetun haun "sukellusvene" -hakutulokset RSS-syötteenä:

...