Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

OpenSearch -rajapinnan kautta julkaisuarkistossa tehtyjen hakujen tuloksia saa vastauksena RSS- tai Atom-syötteinä, joiden avulla julkaisuista on mahdollista tehdä automaattisesti päivittyviä listauksia esim. omille kotisivuille, muodostaa hakuja RSS-readereiden käyttöön yms. Kansalliskirjaston DSpace-arkistoihin on lisätty syötemuotoisten vastausten lisäksi kk-formaatti ja kkf formaatit, jolla joilla OpenSearch haut saa XML-muodossa, jossa on tulostietueiden kaikki saatavilla oleva metadata näkyvillä. Jälkimmäisellä kkf-formaatilla saa lisäksi tiedostlinkit varsinaisiin tiedostoihin, kuten pdf:iin. 

Ohessa OpenSearchin syntaksin esittelyä tarkemmin Doria-julkaisuarkistoon kohdistuvien hakuesimerkkien avulla. 

...

Info
Koska OpenSearchin tuottama RSS-, Atom tai XML-muotoinen tieto ei sisällä HTML-muotoilutietoja, pitää syötteiden halutusta ulkoasusta huolehtia web-sivuston puolella. Tämän toteutus riippuu kotisivujen ylläpitoon käytetystä ohjelmistosta.

Kenttähaussa käytettävissä olevat aliakset (indeksoidut kentät)

Toiveita uusista hakualiaksista voi esittää meille, ja niitä lisätään harkinnan mukaan. Tämän hetkiset hakualiakset löytyvät täältä. 

...

Syötteiden (feed) tilaus (RSS ja ATOM)

...

Syötteitä voi tilata kokolma-, yhteisö- tai julkaisuarkistotasolla.

Koko arkiston RSS-feedien syötteiden haku rss:nä ja atomina:

 

Code Block
http://www.doria.fi/feed/rss_2.0/site
http://www.doria.fi/feed/atom_1.0/site

...

Haku palauttaa niin monta työtä kuin DSpace-arkistossa on määritelty, määrä vaihtelee neljän ja seitsemän välillä. Tulokset ovat uutuusjärjestyksessä kentän dc.date.accessioned mukaan. DSpacen feedit Syöteet ovat kuitenkin huomattavasti rajoittuneempia verrattuna OpenSearch-rajapinnan käyttöön.  FeedSyöte-hakuja voi rajata vain kokoelmahierarkian perusteella tai kohdistaa ne koko arkistoon. DSpacen Open Search -rajapinta on tässä suhteessa paljon monipuolisempi, ja sillä on mahdollista tuottaa esim. verkkosivuille päivittyviä uutuuslistoja aineistosta myös metadatasta tehtävien hakujen pohjalta, eli se ei ole sidoksissa kokoelmarakenteeseen.