Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Kansalliskirjasto tarjoaa tällä hetkelllä kahta kirjastojärjestelmäpalvelua.

Voyager-palvelu

Kirjastojärjestelmäpalvelussa Kansalliskirjasto koordinoi yhteisen kirjastojärjestelmän sekä sen palvelinympäristön hankintaa ja käyttöä. Asiakkaina ovat tällä hetkellä yliopisto-, ammattikorkeakoulu- ja eräät erikoiskirjastot, jotka ovat keskenään muodostaneet kustannusten jakoa ja yhteisen järjestelmän hallinnointia varten kaksi konsortiota. Yliopistokirjastojen, Kansalliskirjaston ja suurimpien erikoiskirjastojen muodostama kirjastojärjestelmäkonsortio on nimeltään Linnea2. Opetusministeriön alaiset ammattikorkeakoulut ovat järjestäytyneet AMKIT-kirjastoyhteistyökonsortioon. Kirjastojärjestelmäpalvelun nykyinen Ex Libriksen toimittama Voyager-kirjastojärjestelmä on ollut Linnea2-konsortiossa käytössä vuodesta 2001. AMKIT-konsortion kirjastot ovat siirtyneet sen käyttäjiksi aseteittain 2001 - 2004.

...

Kirjastojärjestelmäpalveluun kuuluu myös kirjastojen tukeminen järjestelmän käytössä. Järjestelmän käyttöä kehitetään osana kirjastojen palvelukokonaisuutta. Työtä tehdään kirjastojärjestelmäkonsortioiden ohjauksessa ja kirjastojen asiantuntijoista muodostettujen työryhmien tukemana.

Voyager on asteittain poistumasta käytöstä Suomessa. Uusia asiakkaita ei oteta.

 

Koha

Kansalliskirjasto ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy tarjoavat yhteistyössä kirjastojen käyttöön Koha-kirjastojärjestelmän sekä sen tarvitseman palvelinympäristön. Kohan käyttöönotto alkoi 2018, ja vuonna 2019 se tulee käyttöön useissa tieteellisissä kirjastoissa. Kirjastojen Koha-projektilla on oma projektisivustonsa: https://www.kiwi.fi/display/KK.

Koha (https://koha-community.org/) on avoimen lähdekoodin järjestelmä. Se on Suomessa käytössä myös suuressa joukossa yleisiä kirjastoja, ks. https://koha-suomi.fi/.

Kohan käyttäjät eivät ole muodostaneet konsortiota, vaan kukin organisaatio tekee sitä koskevat päätökset itsenäisesti. Käyttöönottovaihetta koordinoi projektiorganisaatio, jossa on yleiskokous, ohjausryhmä, pääkäyttäjäryhmä sekä työryhmiä.