Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Yleistä

Muuntaja on Kansalliskirjastossa kehitetty ohjelma tietueiden muuntamiseen aineistotyypistä toiseen. Tällä Aleph-ohjelmaan liittyvällä apuohjelmalla voit muuntaa painetun version tietueita verkkojulkaisuiksi ja verkkojulkaisujen tietueita painetuiksi. Muokatut tietueet päivittyvät Melindaan.

Kirjaudu Muuntajaan Melinda-tunnuksilla ja käytä selaimena Chromea tai Firefoxia. Ohjelmaa pääset käyttämään verkkoselaimella täältä.

Muuntajan perusnäkymä

Muuntajan perusnäkymässä on ylävalikko, jossa valitaan Rataskuvake.-kuvakkeen takaa muunnostyyppi ja muunnosprofiili. Perusnäkymässä on myös kolme ikkunaa: lähdetietuepohjatietue ja tulostietue.

Muuntaja-ohjelman aloituskuva.


Muunnostyyppi ja muunnosprofiili


Muunnostyyppejä on kaksi: Painetusta e-aineistoksi ja E-aineistosta painetuksi. Myös muut muunnokset ovat jatkossa mahdollisia.

...

Muunnosprofiili tarkoittaa asetuksia, jotka määrittelevät muunnoksen. Muunnosprofiili määrittää mitä kenttiä tulostietueeseen tuodaan ja millaisin asetuksin. Kansalliskirjasto muokkaa ja asentaa muunnostyyppejä ja -profiileja kirjastojen toiveiden mukaisesti mahdollisuuksien mukaan. Näihin liittyen voi ottaa yhteyttä Melindan palvelupostiin (melinda-posti (at) helsinki.fi).

Kuva Muuntaja-ohjelman muunnosprofiilivalikosta.

Muuntajan toiminta

Muuntajan perusnäytössä näkyy omissa ikkunoissaan kolme "tietuetta" eli lähdetietuepohjatietue ja tulostietue. Alla esimerkki muunnoksesta.

...

Muokkaamalla tulostietuetta kuvailija voi editoida tietuetta, lisätä tai poistaa kenttiä ja osakenttiä sekä muokata kenttien tekstiä. Tulostietue tallennetaan esikatselu-välilehdellä Kuva levykkeestä.-kuvakkeen kautta.

Haku

Lähdetietueen ja pohjatietueen voi hakea Melindasta vasemman yläkulman Suurennuslasi. -kuvaketta klikkaamalla. Hakua varten aukeaa uusi ikkuna. Hakua voi rajata kohdistumaan nimekkeeseen, tekijään tai ISBN-tunnukseen.

...