Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Kokous 4 (14.3.2023)

Kokous 5 (4.4.2023)

Kokous 6 (25.4.2023)

Kokous 7 (16.5.2023)

Anchor
Kokous1/2023
Kokous1/2023
KOKOUS 1 (10.1.2023)

...

  • Seuraava kokous on tiistaina 25.4.2023 klo 13-14.30.

Anchor
Kokous6/2023
Kokous6/2023
KOKOUS 6 (25.4.2023)

Aika: klo 13-14.31
Paikka: Zoom-etäyhteys
Paikalla: Jerry Jantunen (puheenjohtaja), Jaakko Tuohiniemi, Ilkka Haataja, Päivi Wendelius, Tuula Harmoinen, Auli Hoffren, Saijamari Pakkala, Reeta Niemi, Anssi Lampela, Sirpa Tuomisto, Kari Ahola, Ilona Leppänen (sihteeri)
Poissa: Salla Rimpinen, Miia Herrala, Marja Puntalo, Samu Virokannas


1. Metatietosanaston kehityssuunnitelma

  • Ei tullut uusia kommentteja

2. Toimijakuvailuverkoston toimintasuunnitelma 2023

  • Kirjattiin toimintasuunnitelmaan tämän vuoden tavoitteet https://www.kiwi.fi/display/TOIKU/Toimintasuunnitelma
  • Keskusteltiin erityisesti teosauktoriteettien vaikutuksesta henkilöiden auktorisointiin tulevaisuudessa. Kansalliskirjaston nykyisillä resursseilla ei onnistu eli pitää pohtia erilaisia toimintatapoja kuten muidenkin kirjastojen osallistumista.

3. RDA Toolkitin tarkennetut ohjeet (yhteisön hakutieto)

  • Jatkettiin edelleen ohjeen käsittelyä: Useampi kuin yksi julkishallinnollinen yhteisö, jotka vaativat nimiinsä samaa aluetta
  • Ohjeen soveltaminen ei ole yksiselitteistä ja tutkittiin taas erilaisia tapauksia.
  • Ohje on nyt valmis vietäväksi RDA Toolkitiin ja näkyy siellä todennäköisesti heinäkuussa.

4. Muut asiat

  • Seuraava kokous on tiistaina 16.5.2023 klo 13-14.30.

Anchor
Kokous7/2023
Kokous7/2023
KOKOUS 7 (16.5.2023)

Aika: klo 13-14.30
Paikka: Zoom-etäyhteys
Paikalla: Jerry Jantunen (puheenjohtaja), Auli Hoffren, Ilkka Haataja, Kari Ahola, Marja Puntalo, Päivi Wendelius, Reeta Niemi, Saijamari Pakkala, Sirpa Tuomisto, Tuula Harmoinen, Samu Virokannas (sihteeri)
Poissa: Ilona Leppänen, Anssi Lampela, Jaakko Tuohiniemi, Salla Rimpinen, Miia Herrala


1. Metatietosanasto: ammatti tai tehtävä

  • Kävimme läpi metatietosanaston ohjeen ammatti tai tehtävä -osion (https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=260440555#Metatietosanastonk%C3%A4ytt%C3%B6toimijoidenkuvailussa-Henkil%C3%B6nammattitaiteht%C3%A4v%C3%A4) ja teimme pieniä lisäyksiä ja tarkennuksia. Kirjastojen tarpeisiin ohje vaikuttaa nyt hyvältä, mutta arkistojen käytännöistä ja tarpeista voi olla hyvä jatkaa keskustelua myöhemmin.

    Keskustelua herätti mm. se, että metatietosanaston termit ja henkilöiden omat näkemykset eivät aina ole yhteneväisiä. Metatietosanastoon voidaan lisätä termejä, joita koetaan tarvittavan, mutta kaikkia ammattinimikkeitä ei sinne lisätä. Esim. erilaisia päälliköitä on liian paljon sisällytettäväksi sanastoon, ja myös opetusalan tittelit työpaikoilla voivat olla erilaisia kuin mts:ssa. Jos sanastosta puuttuu tarkempi ammattitermi, usein kuitenkin yleisempi termi yhdessä toimialan kanssa lienee toimijakuvailun kannalta riittävä tarkkuus.

    Totesimme, että joissain tapauksissa voisi olla tarvetta muokata ohjaustermejä. Lisäksi kaikki nykyiset termit eivät välttämättä ole varsinaisia ammattia tai tehtävää kuvaavia termejä (esim. olympiavoittaja).

  • Sanastoon päätettiin lisätä piika ja palvelija. Työläiskirjailija päätettiin muuttaa kirjailijan ohjaustermiksi.

2. Hallintoalueen tyyppi

  • Uudessa RDA:ssa ei ole enää elementtiä "hallintoalueen tyyppi" (type of jurisdiction), vaan sitä vastaa "julkishallinnollisen yhteisön kategoria" (category of government). Termien "government" ja "jurisdiction" käyttöä on eriytetty: edellinen on yhteisö, jälkimmäinen paikka. 

    Kun hallintoalueen tyyppiä kuvaava termi korvataan uuden RDA:n mukaisella termillä, pitää tarkistaa, että uusi termi on oikeantyyppinen. Jatkamme aiheesta keskustelua seuraavassa kokouksessa.

3. RDA Toolkitin tarkennetut ohjeet (yhteisön hakutieto)

  • Finnan hakutoimintoja on kehitetty toimijoiden varianttinimien osalta. Nyt Finna löytää oikean toimijan haettaessa 400-kenttään kirjatulla varianttinimellä (esim. Tšaikovski-tietueet tarttuvat myös tekijähakuun Cajkovskij).

4. Muita asioita

  • Keskustelimme lyhyesti fiktiivisten hahmojen kuvailusta; esim. Aku Ankan asianmukainen järjestys on käänteinen, Ankka, Aku, koska Ankan tiedetään olevan hahmon sukunimi. Pekka Töpöhäntä puolestaan on suorassa järjestyksessä, koska Töpöhäntä on ”kiinteä osa nimeä”, liikanimi. Fiktiiviset hahmot eivät ole uuden RDA:n mukaisia toimijoita, joten niihin voidaan soveltaa erilaisia sääntöjä. Sisällönkuvailuryhmä käsittelee fiktiivisiä hahmoja, ja aihe on tulossa myös toimijakuvailuverkostonkin käsittelyyn.
  • Seuraava kokous on tiistaina 6.6.2023 klo 13-14.30.