Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

  • Tarkastetaan ei-toistettavat elementit ja ehdolliset toistettavuudet kuvailutasojen soveltamisprofiilista ja tehdään tarvittaessa linjaukset.
  • Kuvailuelementtien rajat (Toiku-verkosto)
    • Saate Katerinalta: 
      • toimijakuvailuverkostossa olemme aloittaneet Kongressin kirjaston tekemän paperin kääntämisen: https://www.loc.gov/aba/publications/FreeSHM/H0405.pdf. Vaikka kyse on MARC-formaatin liitteenä olevasta ohjeesta, keskustelua voi käydä laajemmin. Tarkoitus on selventää rajoja eri kuvailuelementtien välillä käytännön kuvailutyön näkökulmasta. Eli listassa olevien termien kautta määritellään, milloin jokin kuvaillaan toimijana, milloin aihekäsitteenä tai paikkana. Toimijakuvailuverkosto ei voi päättää toimijoiden kuvailuun liittyvistä rajoista yksin, siksi olemme tässä aloitteen tekevänä osapuolena J

        Liitteessä olevien hakusanojen käännöstyö on tehty (ainakin hyvin pitkälle) ja nyt on aika laittaa taulukossa olevia suomennoksia teille kommentoitavaksi. Lähtökohtana meillä on ollut, että listassa oleva sana olisi löydettävissä YSOsta. Monesta hakutermistä on tehty YSE-ehdotus, jos ei ole ollut ennestään YSOssa ja jos ollaan nähty tarvetta. Ehtisittekö kommentoida käännöstä helmikuun puoleen väliin asti (DL 12.2.)? Käännöstyötä on pyritty viemään mahdollisimman pitkälle. Itse termejä ei ole siis tarkoitus käyttää kuvailussa, niiden avulla määritellään rajoja eri kuvailuelementtien välillä (toimijat, aihekäsitteet, teokset ja paikat).

         Kun käännös on tarkistettu, päästään seuraavaan vaiheeseen J. Tavoitteena on, että amerikkalaisten listaus muutetaan Suomen kuvailuympäristöön soveltuvaksi ohjeeksi. Eli keskustellaan eri kuvailuelementtien välisistä rajoista ja sovitaan käytännöistä. Listalla olevien termien kautta on mahdollista nostaa käsittelyyn vaikeaksi koettuja asioita. Esimerkiksi tapahtumien kuvailussa on epäselvyyksiä (toimija vai aihekäsite), fiktiivisten hahmojen kuvailu kaipaa lähempää tarkastelua ja yhteistä keskustelua.  Olemme myös aloittaneet jonkinlaisen käyttöohjeen kirjoittamista, sitäkin pitäisi katsoa yhdessä.

        Ehdotan, että jokainen kuvailuryhmä käy myös läpi taulukossa olevat termit ja niihin merkityt elementit oman asiantuntija-alueen näkökulmasta. Lisäksi voisi katsoa, puuttuuko listalta jotain tärkeitä hakusanoja (voi olla itsestään selviä tai hankalia). Tämän jälkeen voisimme kokoontua maaliskuun loppupuolella keskustelemaan kiperistä kohdista. Voidaan myös järjestää mm. ainoastaan toimijan- ja sisällönkuvailunryhmien tapaamista, edetä aihe kerrallaan.  

        Ja tässä vielä muutama sana taulukosta. Liitteenä oleva taulukko eroaa alkuperäisestä siten, että kahden ryhmän jaottelusta on luovuttu ja termejä on listattu samaan listaan. Alkuperäisen listassa olevaa ryhmän numeroa on kuitenkin lisätty kukin termin kohdalle ja löytyy sarakkeesta H. Taulukosta ei saa poistaa rivejä tai sarakkeita, tekstiä saa lisätä ainoastaan A-sarakkeeseen! Pitäisikö tämä taulukko viedä Teamsiin? Onko Teamsia käytetty kaikissa kuvailuryhmissä? Minulle kyllä sopii yhdistellä kommentteja yhteen taulukkoon. Voisin viedä taulukon myös Toimijakuvailun asiantuntijaverkoston Työmaa-alueelle (https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=151683751).

        Jaottelu menee jotenkin näin:

        - toimijat: rivit 2–243

        - teokset: rivit 244–256

        - aihekäsitteet: rivit 257–293

        - paikat: rivit 294–372.

         - A-sarakkeessa on tilaa kuvailuryhmien kommenteille. Aloittakaa kommenttinne aina ryhmän lyhenteellä.

        - B-sarakkeessa on se elementtiryhmä, johon hakusana sijoitettiin, ja se määrittelee, minkä sääntöjen mukaan tietty asia kuvaillaan. 

        - F-sarakkeessa löytyy esimerkkejä. Jaakko T. on nähnyt ison vaivan työn tässä, suurkiitos hänelle. Esimerkkien avulla monitahoinen kohta avautuu eri tavalla ja hakusanat asetttuvat kontekstiin. 

        - G-sarakkeessa on käännösryhmän (Ilkka H., Jaakko T. ja minä) kommentit, joita teidänkin on hyvä käydä läpi.

        Toivottavasti tämän paperin käsittely nähdään tärkeänä myös muissa kuvailuryhmissä! Kertokaa, mitä mieltä olette ja sopiiko yllä olevat kalmaviivat, niin päästään aikatauluttamaan tämän asian käsittelyä vähän tarkemmin!

    • Voisiko entiteettirajojen määrittelyjä sisällyttää RDA-linjauksiin?
    • Onko yhteisen kokouksen ajankohta jo sovittu?
      • 2 tunnin kokous: 23.3. klo 10-12 tai 12-14
      • 1 tunnin kokous: 23.3. klo 10-11 tai ip JA
      26
      • 27.3. klo 10-11