Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.


Excerpt

Allmän presentation - vad är Allmän tesaurus på svenska (Allärs)

Allmän tesaurus på svenska (Allärs) är en finlandssvensk allmän terminologi som täcker alla vetenskaps- och kunskapsgrenar och omfattar de vanligaste termerna från olika fackområden. Allärs innehåller ca 33 000 egentliga ämnesord (föredragna termer) och närmare 9 000 hänvisningstermer (ersatta termer) som leder till godkända ämnesord. Den finskspråkiga motsvarigheten till Allärs är YSA.

Allmän tesaurus på svenska är avsedd att användas vid indexering av böcker, artiklar, elektroniskt material och andra materialtyper samt vid informationssökning. Tesaurusen hjälper de som lagrar information och de som söker information att använda ett gemensamt språk. Därtill är den avsedd att fungera som en grundterminologi vid sammanställning av specialterminologier.

Vid utarbetandet av tesaurusen har standarden Suomenkielisen tesauruksen laatimis- ja ylläpito-ohjeita (SFS 5471) efterföljts.

Termernas form i tesaurusen

Ämnesorden är vanligen substantiv.

Enskilda termer, sammansatta ord och uttryck

Ämnesorden är antingen enskilda termer, sammansatta ord eller uttryck.

T.ex.

Enskilda termer

Sammansatta ord, uttryck

byggnader

byggnadsvård

djur

fridlysta djur

energi

energiproduktion

De enskilda termerna är den vanligaste formen av ämnesord. Tesaurusen innehåller främst sådana sammansatta ord och uttryck som bildar mycket vanligt förekommande begrepp eller sådana vars uppdelning kunde ändra ordens betydelse.

Singular eller plural

Ämnesorden är antingen i singular- eller pluralform. I singularform står t.ex. ämnen och ord som beskriver abstrakta begrepp och verksamhet. I pluralform står vanligen ord som beskriver konkreta begrepp som kan räknas (undantag är dock namn på djur-, svamp- och växtarter samt instrument, vilka alltid står i singular).

T.ex.

Singular

Plural

mjölk

mjölkprodukter

personlighet

karaktärsdrag

byggande

byggnader

skrattmås

måsar

gitarr

instrument

En del termer har något olika betydelser i singular- och pluralform. Bägge formerna har ändå tagits med endast i undantagsfall. Vanligen har den term som är mera abstrakt och som beskriver saken bredare valts, t.ex. forskning (inte undersökningar).

T.ex.

Singular

Plural

kyrkan (=allmänbegrepp)

kyrkor (=kyrkosamfund)

balett (=konstart)

baletter (=konstverk)

Tesaurusens uppbyggnad

I tesaurusen ingår relationer mellan ämnesorden i form av hänvisningar till vidare (överordnade), snävare (underordnade) och relaterade begrepp. Därtill ingår förklaringar och gruppkoder som visar till vilka kunskapsområden som ämnesorden i första hand anknyter.

Ekvivalenta relationer

En ekvivalent relation anvisas med en ersatt term.  Den ersatta termen får inte användas som ämnesord, utan handleder till att använda det godkända ämnesordet som den hänvisar till.  På detta vis sammanförs de termer som till sin betydelse ligger nära varandra.

T.ex.

kraftverk

ET elkraftverk

möten

ET kongresser

Hierarkiska relationer

Begreppshierarkin består av över- och underordnade relationer mellan begreppen. I samma hierarki kan finnas ämnesord som valts utgående från olika aspekter.

T.ex.

Ämnesord:

handelsanställda

Underordnade begrepp:

försäljare

Ämnesord:

försäljare

Överordnade begrepp:

handelsanställda

Underordnade begrepp:

bilförsäljare

försäljare av jordbruksmaskiner

kassaexpediter

reservdelsförsäljare

Ämnesord:

bilförsäljare

Överordnade begrepp:

försäljare

I vissa fall har termer på olika hierarkiska nivåer tagits in i samma hierarki för att underlätta användningen av terminologin, se t.ex. skådespel, kraftverk.

Associativa relationer

En associativ relation innebär ett samband mellan begreppen som är lösare än den strikt hierarkiska relationen.   

T.ex.

Ämnesord

husbilar

Relaterade begrepp:

husvagnar

Ämnesord:

universum

Relaterade begrepp:

rymden

kosmologi

världen

multiversum

Anmärkningar

Till en del ämnesord har anmärkningar bifogats. I anmärkningarna ges bl.a. anvisningar om hur ämnesord ska användas och preciseringar av en del ämnesords betydelser.

T.ex.

Ämnesord:

fattigvård

Anmärkning:

Används i historiska sammanhang, men annars används termen socialvård.

Ämnesord:

samkommuner

Anmärkning:

Benämningen används sedan år 1993, tidigare användes termen kommunalförbund.

Ämnesord med flera betydelser

En del ord kan ha flera olika betydelser. I dessa fall har en parentes som visar på ämnesordets innehåll lagts till.

T.ex.

Ämnesord: induktion (filosofi)

Ämnesord: induktion (fysik)

I vissa fall har betydelsen av ett ämnesord avgränsats till en enda, även om ordet i normalt språkbruk kunde ha flera betydelser.

Systematisk del

Tesaurusens systematiska del består av ämnesorden indelade i 61 fackspecifika grupper. Varje ämnesord kan höra till 1-4 olika grupper. Ämnesorden kan vid behov också användas för andra kunskapsgrenar än de som angetts i tesaurusen.  

Systematiken i den fackspecifika delen har utarbetats för Allmän tesaurus på svenska och den följer inte något klassifikationssystem i allmänt bruk.