Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Expand
titleKuvailutyökalun käyttö: lisäohjeita

Onko suosituksia asiasanojen määrästä?

Esim. tieteellisissä artikkeleissa suosituksena noin kolme (tai enemmän) asiasanaa, jotka kuvaavat artikkelin keskeistä sisältöä. Suppeissa artikkeleissa asiasanoituskin voi olla kevyempää. Oletuksena käytetään YSO:a (Yleinen suomalainen ontologia), jota suositellaan käytettäväksi yleisesti. Lisäohjeita sisällönkuvailusta on Sisällönkuvailuoppaan sivulla Johdatus asiasanoitukseen, luokitukseen ja tämän oppaan käyttöön

Onko edelleen suositeltavaa, että Journal.fi-lehtien artikkeleihin käydään lisäämässä asiasanoja?

Olemassa olevien tietueiden asiasanoja (myös Journal.fi-viitteiden) voi aina täydentää. Journal.fi-viitteiden korjaamisessa kannattaa kuitenkin olla maltillinen: esimerkiksi nimekekenttien ja emojulkaisun tietojen (773-kenttä) käsin korjaamisessa voi olla riski, että Journal.fi:stä samaan tietueeseen myöhemmin tulevat päivitykset joko korvaavat nämä tai aiheuttavat tuplatietueen.

Artikkelin aiheena kirjallisuuspalkinto
Jos artikkelin sisältönä on esimerkiksi kirjailijan haastattelu ja aiheena kirjallisuuspalkinto, palkinnon voi merkitä "muuna" asia/avananana” (liukuvalikosta "Muu"). Kirjallisuuspalkintojen auktorisoituja nimiä löytyy YSO:sta.

Miten tallentaisitte lomakkeella kirjallisuusarvostelun teoksesta, jota ei ole Melindassa? Jos arvostelu on jufo-luokan lehdessä niin ei sitä voi jättää tallentamattakaan.

Artikkelien kuvailutyökalulla voi tallentaa "normaalisti" vain Melindasta löytyvien teosten arvosteluita. Jos on mahdollista käyttää Alephin kuvailutyökalua, tiedon voi lisätä sillä. Jos tämä ei ole mahdollista, tiedon arvostelun kohteesta voi tallentaa huomautuskenttään. Asiasanavalikossa on kuitenkin hyvä hakea Lajityypiksi/muodoksi (SLM) "kirja-arvostelut".

Jos kirjoittaja on esimerkiksi Panteleimon, metropoliitta, miten kuvailutyökalulla saa indikaattoriksi 100-kenttään 0 (nimien järjestys), koska Sukunimi, Etunimi tallennuksella indikaattoriksi tulee Melindaan 1?

Ohje tulossaNimien järjestysindikaattoria ei saa toistaiseksi muokattua.

Jos asiasana on henkilönimi, niin miten liitätte siihen ammatin, arvon tai vuodet?

Ohje tulossaVoit merkitä etunimikenttään yksinimisen tekijän arvonimen tai vastaavan tallentamalla etunimikentän alkuun "c ", esim. "c metropoliitta". Tällöin arvonimi tallentuu osakenttään c. Ominaisuus ei tällä hetkellä toimi aikaisemmin tallennetun viitteen muokkaustilassa.



Expand
titleKuvailutyökalun käyttö: virhetilanteet

Emojulkaisu ei löydy tallennuslomakkeella, vaikka on Melindassa? Esim. Yearbook for traditional music

Lehden nimi -haku hakee tällä hetkellä vain yleensä kotimaisia Fennica-nimekkeitä, ulkomaisten lehtiartikkelien tallennus ei siis tällä hetkellä ole yleensä mahdollista. Tällä rajauksella on ensisijaisesti haluttu varmistaa se, että artikkelit tallentuvat auktorisoidun Fennica-tietueen alle ja estää se, että saman lehden eri artikkelit tallennettaisiin eri emojulkaisujen (tuplatietueiden) alle.

Asiasana (YSO) näkyy usein valikossa kahteen kertaan. Onko väliä kumman niistä ottaa?

Jostain syystä näin välillä käy, mutta silloin ei ole väliä kumman identtisen YSO-termin valitsee.

Muokkaustilan haut eivät aina löydä kaikkia Melindaan tallennettuja viitteitä tai hakutuloksesta valittua viitettä ei pääse muokkaamaan

Muokkaustilan haut hakevat vain artikkeliviitteitä. Joissain hauissa on kuitenkin ongelmia, joita selvitetään. Melinda-id:llä haku on luotettavin hakutapa. Joskus ongelmat johtuvat myös viitteessä olevista virheistä tai linkitysongelmista. Tällaisista ongelmatilanteista voi raportoida Melinda-postiin (melinda-posti (at) helsinki.fi).

Muokkaustilassa Toistuva palsta -kentän (MARC-kenttä 490) tyhjentäminen ei onnistu.

Kysessä on bugi, joka pyritään korjaamaan.

Miksi "muu nimeke"-tieto katoaa, kun on käynyt muokkaamassa? (oma tallennnus Artikkelien kuvailutyökalulla, alanimeke?)

Kysessä on bugi, joka pyritään korjaamaan.

Suomalaiset yhteisönimet (Finto) antaa MARC-kenttään väärän 1. indikaattorin, pitäisi olla '2'

Kysessä on määrittelyvirhe, joka korjataan.


...