Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Paikka: Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone, Yliopistonkatu 1 2.krs

...

Muistio

Läsnä:

  • Susanna Aakko, Helmet-kirjastot
  • Ari Ahlqvist, Kansalliskirjasto (14.07-)
  • Matias Frosterus, Kansalliskirjasto
  • Juha Hakala, Kansalliskirjasto
  • Ulla Ikäheimo, Kansalliskirjasto
  • Tommi Jauhiainen, Kansalliskirjasto (pj.)
  • Minna Kantanen, BTJ
  • Seppo Lindström, Axiell (14.05-)
  • Ari Mäkiranta, Vaara-kirjastot / Koha-Suomi Oy (-14.57)
  • Erkki Tolonen, Kansalliskirjasto (-15.49)
  • Miika Vacker, Mikro-Väylä Oy
  • Tuomo Virolainen, Kansalliskirjasto (siht.)

1 Kokouksen avaus

Puheenjohtaja avasi kokouksen kello 14.00. Aluksi pidettiin esittäytymiskierros. KATVE-ryhmän uusi puheenjohtaja on tietojärjestelmäpäällikkö Tommi Jauhiainen Kansalliskirjastosta.

2 Edellisen kokouksen pöytäkirjan tarkistaminen

Hyväksyttiin edellisen kokouksen muistio.

3 Koha (Ari Mäkiranta)

Ari Mäkiranta kertoi Koha-kirjastojärjestelmän tilanteesta Suomessa. Koha-Suomi Oy on perustettu syyskuun alussa, Mäkiranta toimii tuotepäällikkönä. Koha-kehittäjät siirtyvät yhtiön palvelukseen. Alkuvaiheessa mukana on 60 kuntaa. Koha on tällä hetkellä käytössä Pohjois-Karjalassa, Kymenlaaksossa, Etelä-Savossa ja Oulun seudulla. Mukaan on tulossa laajoja kimppoja muun muassa Lapin seudulta sekä Uudeltamaalta.

...

Kehitystyön koordinoinnin haasteena on ollut ajoittainen eri paikoissa tehty päällekkäinen työ. Toisinaan Kohaa käyttävissä kirjastoissa on toteutettu tietty akuuttiin tarpeeseen vastaava ominaisuus, joka onkin jo toteutettu jossain muualla. Ongelma palautuu muutosten hyväksymisen hitauteen kansainvälisessä kehityshaarassa. 

RDA ja musiikkiaineiston pääesittäjyys (Ulla Ikäheimo)

Ulla Ikäheimo esitteli MusaMelinda-työryhmän esittämän ratkaisun musiikkiaineiston pääesittäjyyden merkitsemiseksi RDA-kuvailussa. Asian käsittely jatkuu MusaMelinda-kokouksessa 22.9.

...

Kirjastot jatkavat keskustelua järjestelmätoimittajien kanssa, tavoitteena kuvailukäytännön muuttaminen sekä muutosten ajaminen dataan keväällä 2017.

5 Järjestelmäkatsaukset

5.1 Finna (Tolonen)

OKM:n hallinnonalan ulkopuolisten organisaatioiden Finnaan liittymiselle on laadittu mallia yhteistyössä ministeriön kanssa. Sopimusluonnos on parhaillaan ministeriössä työstettävänä, sen hyväksyminen viivästyy ensi vuoden puolelle. Kaikki korkeakoulukirjastot ovat Finnassa tuotannossa tämän vuoden loppuun mennessä. Osaltaan kirjastojen käyttöönottoa on vauhdittanut Voyagerin vanhan verkkokirjaston tuen päättyminen vuoden vaihteessa. Yleisten kirjastojen osalta Koha-tuen rakentaminen on työlistalla. Arkistojen osalta ajankohtaisia asioita ovat arkistojen yhteisen Ahaa-hakupalvelun sekä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (Kavi) liittymiset. Museosektorilla tukea kehitetään MuseumPlus-järjestelmälle sekä museoviraston kehittämälle kuvatilauspalvelulle.

Teknisen kehityksen osalta ajankohtaisia asioita ovat palvelun suorituskyvyn parantaminen, integraatio kansalliseen palveluväylään sekä organisaatioiden tietojen näyttäminen Kirjastohakemiston rajapinnan kautta. Tunnistautumisen osalta Mozilla Personan korvaamista Yle-tunnuksella. Uusi ominaisuus on myös Finna Street, jolla mobiililaitteen käyttäjä voi hakea esimerkiksi läheisiin rakennuksiin liittyvää kuva-aineistoa olinpaikkansa perusteella. Myös tilastointia on kehitetty ja aineistojen käyttöä voidaan seurata entistä tarkemmin. Nyt myös muiden Finna-näkymien tilastoja pääsee tutkimaan.

5.2 Helmet (Aakko)

Helmetin käyttämään Sierra-kirjastojärjestelmään on tullut tullut useita päivityksiä. Viimeisin versio on 2.3, rajapinnan versio on 3.0.

...

RFID- ja logistiikkahankkeet jatkuvat Helmet-kirjastoissa. Espoon ja Vantaan kaupunginkirjastot ovat laajentamassa aineiston kellutusta kuntarajojen yli.

5.3 Axiell (Lindström)

Viimeisin Aurora-kirjastojärjestelmän versio on 6.0. Uusina ominaisuuksina tässä versiossa ovat muun muassa mahdollisuus periä maksua noutamatta jääneistä varauksista, vaikka varaukset muuten olisivat maksuttomia. Lisäksi henkilökunnan käytettävissä on uusi SQL-kyselytyökalu, jolla voi tehdä myös ohjattuja tietokantakyselyjä. BTJ:n kanssa on tehty yhteistyötä Arvo 2.0 -palvelun integroimiseksi Auroraan. RDA- ja Melinda-ominaisuuksia on niin ikään kehitetty. Seuraavaksi vuorossa on versio 6.1, jonka merkittävin uudistus on käyttöliittymän teknisen toteutuksen siirtäminen Silverlight-tekniikasta HTML5-pohjaiseksi.

...

Auroraan on tulossa uusi Finna-rajapinta, joka käyttää suoraan Auroran indeksejä. Aiempi rajapinta oli yhteydessä verkkokirjasto Arenaan.

5.4 Finto (Frosterus)

Finto-projekti on saanut jatkorahoitusta. Hankkeen uusi virallinen nimi on Yhteiset tiedon hallinnan sanastopalvelut -tutkimus- ja kehittämishanke. Uusi hankekausi käynnistyi 1.6. ja jatkuu 31.12.2018 asti.

...

Fintossa ja sen taustajärjestelmä Skosmoksessa on paljon uusia ominaisuuksia. Järjestelmä on nopeampi ja vakaampi ja rajapintadokumentaatio on uusittu Swagger-työkalulla. Tukea on kehitetty luokitukselle, lisäksi haku onnistuu vastaisuudessa myös ilman diakriittisiä merkkejä ja myös sanojen yksikkömuotoja käyttäen.

5.5 BTJ (Kantanen)

BTJ:n luettelointipalvelun haasteena on käytössä olevien standardien ja formaattien moninaisuus: Suomen kirjastoissa käytetään tällä hetkellä kaksia kuvailusääntöjä ja kolmea eri formaattia (Finmarc, MARC 21, "HelmetMARC"). Asiakkaat tarvitsevat tietueita kaikissa muodoissa. Melinda-kirjastoissa RDA-kuvailuun siirryttiin vuoden alussa.

Menossa on IT-projekti, jossa tietueiden jakelun kehittämiseksi. Tämän myötä saadaan valmius tuottaa RDA-tietueita kaikille asiakkaille. RDA-tietueiden tunnisteena on kenttä 040 $e rda. Syksyn aikana otetaan käyttöön tietuepoimintaan Z39.50- poimintaserveri, jota eri kirjastojärjestelmät voivat käyttää.

5.6 Mikro-Väylä (Vacker)

Mikro-Väylän toimitusjohtaja on vaihtunut. Uusi toimitusjohtaja on Miika Vacker, edellinen tj Aarno Vacker jatkaa yrityksessä hallituksen puheenjohtaja ja tuotekehitystehtävissä. Lisäksi tietokanta- ja rajapintakehitykseen on rekrytoitu uusi kehittäjä.

...

Uutena tuotteena on esitelty laatikkopalautus, jossa kokonainen laatikko aineistoa voidaan palauttaa yhden tunnisteen perusteella.

5.7 Voyager (Ahlqvist)

Pitkään käytössä ollut Voyagerin versio 8.11 päivitetään joulun välipäivinä versioon 9.21. Työn tekee CSC ja se aloitetaan keskiviikkona 28.12. Yksittäisen tietokannan osalta päivitys vie päivän tai pari kannan koosta riippuen. Yhteensä aikaa on varattu 8.1. saakka. Päivityksen ajan tietokannat eivät ole käytettävissä, eli saatavuustiedot eivät näy Finnassa tai Melindassa, eivätkä asiakastoiminnot ole käytettävissä. Myös Oracle-kanta päivitetään samalla. Lisäksi vanhat Voyager-näyttöluettelot on tarkoitus ajaa mahdollisuuksien mukaan alas ja korvata Finnalla. Näyttöluetteloita on ollut käytössä kahta eri versiota, Classic ja Tomcat. Classic-version viimeisimmästä päivityksestä on jo 10 vuotta eikä sitä enää tueta.

Päivitykselle on useita perusteita: uusi versio tarjoaa parannuksia, RDA-tuki on parantunut ja lainaustoiminnoissa on uusia ominaisuuksia. Päivitys varmistaa ohjelmiston tuen jatkumisen.

5.8 Melinda (Virolainen)

RDA-konversio ajettiin Melindaan, Asteriin ja Voyager-kantoihin pääsiäisenä. Konversio onnistui varsin hyvin, huomattuja virheitä on korjattu Melindaan jälkikäteen korjausajoina.

Yleisistä kirjastoissa Piki- ja Anders-kirjastot ovat nyt mukana Melindassa. Heidän osaltaan tehdään viimeisiä teknisiä toimenpiteitä, lähinnä replikointiin liittyen. Varsinais-Suomen Vaski-kirjastojen liittymisprosessi on käynnissä. Auroraa käyttävien kirjastojen liittymismalli on nyt luotu, seuraavaksi suunnitellaan mallia Koha-kirjastojen mukaan tulolle. Jatkossa liittyminen on mahdollista tehdä kirjaston halutessa myös kevennetysti ilman takautuvaa aineiston lataamista Melindaan. Paikalliskannan aineisto voidaan tuoda Melindaan näissä tapauksissa haluttaessa myöhemmin. Liittyvien kirjastojen tietueet siirretään Melindaan kuitenkin jatkossakin aina, kun se on olosuhteiden puitteissa mahdollista.

5.9. Aleph (Jauhiainen)

Melindan taustajärjestelmä Aleph pyritään vaihtamaan uudempaan järjestelmään lähivuosina. Uutta järjestelmää ei ole vielä valittu, mutta erilaisiin vaihtoehtoihin on tutustuttu järjestelmätoimittajien pitämissä esittelytilaisuuksissa. Tavoitteena alustan vaihdoksessa olisi aloittaa pilotointi vuonna 2018 ja tuotantokäyttö 2019-2020 aikana.

6 Muut asiat

 Juha Hakala kertoi ISO:n teknisen komitean nro 46 ajankohtaisesta standardointityöstä. Tekeillä on standardi, joka määrittelisi KAM-tietojärjestelmien pitkäaikaissäilytyksen ja digitaalisen arkiston välisen rajapinnan. Ajatuksena on, että nämä olisivat erillisiä järjestelmiä, jotka kommunikoivat keskenään. Työ pohjautuu ranskalaiseen kansalliseen standardiin. Asiasta on keskusteltu KDK:ssa alustavasti.

7 Seuraava kokous

Tiistaina 21.3.2017 klo 14-16.

8 Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen kello 15.58.