Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Koha -

...

Koha-palvelu

avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmä

Kansalliskirjasto ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy tarjoavat yhteistyössä kirjastojen korkeakoulu- ja erikoiskirjastojen käyttöön Koha-kirjastojärjestelmän sekä sen tarvitseman palvelinympäristön. Kohan käyttöönotto alkoi 2018, ja vuonna 2019 se tulee käyttöön useissa tieteellisissä kirjastoissa. Kirjastojen Koha-projektilla on oma projektisivustonsa: https://www.kiwi.fi/display/KK.Koha (https://koha-community.org/) on avoimen lähdekoodin järjestelmä. Se on Suomessa käytössä myös suuressa joukossa yleisiä kirjastoja, ks. https://koha-suomi.fi/. Kirjastojärjestelmällä hallitaan kirjaston kokoelmia, ennen kaikkea lainaustoimintaa. 

Kansalliskirjaston Koha-palvelussa on tällä hetkellä lähtökohtanaedellyttää, että kirjasto käyttää Finnaa asiakkaiden käyttöliittymänä – kohan asiakaskäyttöliittymää ei tueta. Samoin on tarkoitus, että luettelointi tapahtuu Melindassa. 

Melindan, Kohan ja Finna muodostavat yhteentoimivan ja standardin kokonaisuuden. Niiden avulla kirjasto voi tarjota asiakkailleen erinomaisen digitaalisen käyttäjäkokemuksen. Se voi myös hallita joustavasti kokoelmiaan ja niiden käyttöä. 


Image Added

Lisäpalveluna systeeminhoito

Kirjastojärjestelmäpalvelun lisäksi Kansalliskirjasto tarjoaa kirjastoille lisäpalveluna systeeminhoitopalvelua. Siinä Kansalliskirjasto ottaa huolehtiakseen ylläpitoon, raportointiin yms. liittyviä tehtäviä, jotka kirjasto periaatteessa voisi hoitaa itsekin. Systeeminhoitopalvelu keventää kirjaston pääkäyttäjän ja muiden Kohan käyttäjien työtaakkaa. 

Kuka kehittää Kohaa?

Kansalliskirjasto on Koha-ohjelmiston ylläpitäjä ja kehittäjä. Kehitämme Kohaa yhteistyössä asiakaskirjastojen kanssa. Teemme paljon yhteistyötä myös Koha-Suomi Oy:n kanssa, joka tuottaa vastaavia palveluja Suomen Kohaa käyttäville yleisille kirjastoille.

Kehittäminen tapahtuu osana Kohan kansainvälistä kehittäjäyhteisöä. 

CSC vastaa Kohan palvelinalustasta ja siihen liittyvistä palveluista. 

Koha-yhteenliittymä

Kohan käyttäjät muodostavat yhteenliittymän, jolla Kohan käyttäjät eivät ole muodostaneet konsortiota, vaan kukin organisaatio tekee sitä koskevat päätökset itsenäisesti. Käyttöönottovaihetta koordinoi projektiorganisaatio, jossa on yleiskokous, ohjausryhmä, pääkäyttäjäryhmä sekä työryhmiä. Lisätietoja: . Kansalliskirjasto ei ole yhteenliittymän jäsen mutta osallistuu asiantuntijana sen toimintaan. Yhteenliittymä koordinoi kirjastojen yhteistyötä.

Koha-ohjelmisto

Koha on avoimen lähdekoodin järjestelmä.

Lisätietoja

Voyager-palvelu

Voyager on asteittain poistumassa käytöstä Suomessa. Uusia asiakkaita ei oteta. Konsortiot purkautuvat vuoden 2019 lopussa. Viimeisetkin kirjastot luopunevat siitä vuoden 2020 aikana. 

...

  • .

...

Kansalliskirjasto hoitaa yhteydenpidon järjestelmäntoimittajaan konsortioden puolesta molemmin puolin nimettyjen yhteyshenkilöitten sekä järjestelmäntoimittajan tuen kautta.

Kirjastojärjestelmän palvelinympäristön toimittajana on ollut Voyager-järjestelmän käyttöaikana molemmilla konsortioilla valtion omistama, opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoima CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy. Kansalliskirjasto edustaa Linnea2-konsortiota neljästi vuodessa CSC:n ja AMKIT-konsortion kanssa käytävissä laatupalavereissa, joissa seurataan CSC:ltä saatavaa palvelua. CSC suorittaa myös Voyager-järjestelmän päivitykset ja kehittää palvelinympäristöä

Kirjastojärjestelmäpalveluun kuuluu myös kirjastojen tukeminen järjestelmän käytössä. Järjestelmän käyttöä kehitetään osana kirjastojen palvelukokonaisuutta. Työtä tehdään kirjastojärjestelmäkonsortioiden ohjauksessa ja kirjastojen asiantuntijoista muodostettujen työryhmien tukemana.

...