Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

versiopvm
tekijämuutokset / kommentit
0.9 17.12.2014 kaikkiEnsimmäinen luonnosversio Kristiinan kommentoitavaksi
0.9115.1.2015OsmaSiirretty Google Docsista Kiwiin, ei sisällöllisiä muutoksia
0.924.2.2015OsmaKristiinan ehdottamia lisäyksiä mm. avoindata.fi:stä
0.939.4.2015OsmaLisätty ODI-sertifikaatti ja maininta Fennican tiedontuotannosta

Johdanto

Tässä dokumentissa kuvataan konkreettinen suunnitelma Kansalliskirjaston metatietovarantojen avaamiseksi. Suunnitelma on laadittu vuosille 2015-2017. Sisältödatan avaamisesta laaditaan erillinen suunnitelma.

...

Kahteen tähteen päästään jo avaamalla pääsy nykymuotoisiin MARC-tietueisiin CC0-lisenssillä. Nämä eivät kuitenkaan ole helposti hyödynnettävissä kirjastomaailman ulkopuolella, joten kolmatta tähteä ei saavuteta. Finna API tulee tarjoamaan Finnan piiriin kuuluvaa dataa myös helpommin käsiteltävissä avoimissa muodoissa (JSON, XML), joten näiden aineistojen osalta saavutetaan kolmas tähti. Neljäs tähti saadaan, kun aineiston osille (käytännössä bibliografiset tietueet, mutta myös tekijät, kustantajat, julkaisusarjat ym.) annetaan pysyvät URI- tai URN-tunnisteet. Viides tähti vaatii vielä, että aineistot sisältävät linkkejä muihin aineistoihin. Esimerkiksi bibliografisessa tiedossa linkit sanastoihin, ontologioihin ja henkilö- sekä yhteisöauktoriteetteihin ovat tällaisia. RDA- ja BIBFRAME-mallinnuksessa resurssien väliset linkit ovat keskeisessä osassa. Finton sisältämien sanastojen ja auktoriteettien osalta viisi tähteä on jo saavutettu, mutta bibliografisen tiedon osalta ollaan toistaiseksi prosessin alussa.

Avoimen datan palvelun ODI-sertifikaatti

Open Data Institute on luonut avoimen datan palveluille sertifiointijärjestelmän, jossa palvelua tarkastellaan erityisesti asiakkaan näkökulmasta. Sertifikaatin voi hankkia omatoimisesti vastaamalla rehellisesti kysymyksiin datan tuotannosta, laadusta, lisensioinnista ja riskeistä. Sertifiointijärjestelmä on jaettu tasoihin:

Image Added

 Raw-tasolla riittää, että data on julkaistu, nimetty, asetettu saataville ja sille on määritelty avoin lisenssi. Tämä olisi saavutettavissa joillekin aineistoille jo vuoden 2015 aikana. Pilot-tasolla tulee mukaan vaatimuksia mm. datan ajantasaisuudesta, dokumentoinnista ja palautekanavan järjestämisestä. Se olisi mahdollista saavuttaa vuoden 2016 aikana. Standard-tasolla vaatimuksia tiukennetaan niin, että palvelun tulee olla luotettavaa ja saatavuus pysyvää. Sen saavuttamisen tämän suunnitelman kauden 2015-2017 loppuun mennessä voi ottaa tavoitteeksi, mutta saattaa olla, ettei sitä kyetä kaikilta osin saavuttamaan. Expert-tasolle ei ole vielä kukaan yltänyt.

Riippuvuudet ja vaikutukset muihin projekteihin ja perustoimintaan

...

Datan avaamisen kustannukset muodostuvat lähes yksinomaan henkilöstökuluista. Avoimen datan palveluun tarvitaan uusi virtuaalipalvelin, mutta sen osuus kokonaispalvelinkapasiteetista tulee olemaan pieni eikä uusia laitteistohankintoja tarvita. Kaupallisille ohjelmistoille ei ole näköpiirissä tarvetta. Apps4Finland-kilpailun haastepalkinnon sponsorointi maksoi 7 000 € vuonna 2014, mutta seuraavina vuosina kilpailun ja palkintojen rakenteeseen on odotettavissa muutoksia. Mahdollinen tulonmenetys n. 16 000 € poimintaluettelointisopimuksista, jotka käyvät tarpeettomaksi, kun rajapinnat avataan.

 

Fennican tiedontuotannon järjestämisestä pitkällä tähtäimellä keskustellaan ja sitä suunnitellaan erikseen.

Resurssointi


Tulosalue/toimintayksikkö/muu rahoitus2015-2017 htkk/v
KVP/Pasy (Finto)1
KVP/Tiva1
KVP/ATT-hankerahoitus2
Tutki1

...