Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.


Info

Artikkelien kuvailutyökalu tallentajille: https://artikkelit.melinda.kansalliskirjasto.fi/

  • Tallentamiseen tarvitaan Melindan tunnukset (lisätietoa alla).
  • Viitteet ovat haettavissa
Arton ja Artikkelien kuvailutyökalun (Arton syöttölomakkeen) tiedontuotanto on siirtynyt vuoden 2020 alussa Melindaan. Viitteet näkyvät entiseen tapaan
  • Finnassa (Finna.fi) ja mm. Kansalliskirjaston hakupalvelussa.
Tallentamiseen tarvitaan Melindan tunnukset (lisätietoa alla), sillä Arton vanhat tunnukset eivät ole enää käytössä.

26.3.2020: Kuvailutyökalu on avattu käyttöön: https://artikkelit.melinda.kansalliskirjasto.fi/

26.5.2020: Artikkelien kuvailutyökalulla tallennetut uudetkin viitteeet ovat haettavissa Finnassa (finna.fi). 

Artikkelien kuvailutyökalu tehtiin alun perin Kansalliskirjaston Artikkelitietovaranto (ARTIVA) -kehittämishankkeessa (2013Artikkelien kuvailutyökalu tehtiin alun perin Kansalliskirjaston Artikkelitietovaranto (ARTIVA) -kehittämishankkeessa (2013-2014), jossa edistettiin kotimaisissa julkaisukanavissa julkaistujen tieteellisten artikkelien viitetietojen tallentamista ja saatavuutta. Kuvailutyökalu on tarjonnut helppokäyttöisen tavan tallentaa kotimaisten tieteellisten artikkelien tietoja sekä tiedekustantajille, kirjastoille että muille alan toimijoille. Tallennusta tehtiin aikaisemmin erilliseen Arto-tietokantaan, mutta tiedontuotanto siirtyi vuoden 2020 alussa Melindaan.

Artikkeliviitteiden tiedontuottajaksi voivat tulla mitkä tahansa kirjastot, kotimaiset (tiede)kustantajat tai tieteelliset seurat, jotka haluavat oman alansa, aihepiirinsä tai omien julkaisujensa artikkelitiedot paremmin löydettäviksi. Tallentajien kanssa solmitaan erillinen sopimus, ellei organisaatio ole allekirjoittanut varsinaista Melindan palvelusopimusta.

...

  • Tuetut selaimet: Firefox (suositus), Chrome, Safari (uudehkot versiot), Internet Explorer (uudehkot versiot)
  • Fonttikoko Syöttölomakkeen fonttikokoa voi tarvittaessa suurentaa näppäinkomennolla Ctrl ja +, tai pienentää näppäinkomennolla Ctrl ja -
  • Ohjetta päivitetty 266.53.20202023

Artikkelien kuvailutyökalun käyttöä esiteltiin Arto-webinaarissa 29.4.2020. Esitykset ja tallenne Tapahtumat ja koulutukset 2021 -sivulla..Melindan v. 2020 tapahtumissa.


Expand
titleOngelmatilanteet syöttölomakkeen toiminnan virheet
  • Mikäli syöttölomakkeen toiminnassa esiintyy ongelmia, niistä kannattaa ilmoittaa: melinda-posti(at)helsinki.fi
  • Mikäli lomake jää asiasanojen poiminnassa tai muussa kohdassa jumiin, tallennus kannattaa keskeyttää Tyhjennä lomake -painikkeella tai kirjautumalla ulos oman nimen kohdasta.
  • Mikäli ongelmat esiintyvät asiasanojen poiminnassa syöttölomakkeelle, kyse voi olla Finto-palvelun virhetilanteesta. Tällöin voi ennen virheestä ilmoittamista tarkistaa Finto-palvelun twitterTwitter-tililtä https://twitter.com/Fintopalvelu, onko ongelma jo tiedossa.
  • Ks. myös Usein kysyttyä - Artikkelien kuvailutyökalu

...

  • Lisää: uuden artikkelin syöttäminen.
  • Muokkaa: mahdollisuus hakea aikaisemmin tallennettu viite Melindasta ja muokata/korjata viitteen tietoja. Muokkaa-napin uudelleen painaminen tyhjentää muokkauslomakkeen.
  • Tyhjennä lomake: tyhjentää lomakkeella olevat tallentamattomat tiedot.
  • Lisätyt viitteet: näyttää yhden istunnon aikana lomakkeella lisätyt ja muokatut viitteet.
  • Opastus: avaa tämän ohjesivun uuteen välilehteen.
  • Palaute: anna palautetta lomakkeesta. Palaute-linkki avaa selaimen asetuksista riippuen sähköpostin kirjoitusikkunan tai valikon sähköpostiohjelman valitsemiseksi. Palautetta voi antaa myös suoraan: artomelinda-posti(at)helsinki.fi.
  • Kirjautuneena: tästä näkyy millä tunnuksella lomakkeelle on kirjautunut. Painiketta Kirjaudu ulos: painiketta klikkaamalla kirjautuu ulos.

...

Kenttäkohtaiset ohjeet (yksittäiset ohjeet avautuvat klikkaamalla)

Expand
titleKuvailun kohde

Valitse syötettävästä artikkelista riippuen lehtiartikkeli tai artikkeli kokoomateoksessa. Valinta vaikuttaa tallennettaviin tietoihin ja lomakkeella näkyviin kenttiin.


Expand
titleKuvailun kohde

Valitse syötettävästä artikkelista riippuen lehtiartikkeli tai artikkeli kokoomateoksessa. Valinta vaikuttaa tallennettaviin tietoihin ja lomakkeella näkyviin kenttiin.

Expand
titleLehden nimi / Teoksen nimi
Lehden nimi / Teoksen nimi
  1. Kirjoita lehden tai teoksen nimen alku, jolloin ennustava haku auttaa hakiessa.
  2. Valitse lehden nimi (haku Melindasta) tai kokoomateoksen nimi (haku Melindasta) lomakkeen antamista hakutuloksista.
    1. Lehden nimi -haku hakee tällä hetkellä vain Fennica-nimekkeitä, ulkomaisten lehtiartikkelien tallennus ei siis tällä hetkellä ole yleensä mahdollista.
    2. Valittuasi lehden tai kokoomateoksen nimen lomakkeen antamista hakutuloksista älä muokkaa sitä manuaalisesti, vaikka lomake tämän tämän mahdollistaakin. Nimekkeen muokkaaminen katkaisee yhteyden artikkelin ja lehden/kokoomateoksen välillä ja aiheuttaa myös muita virheitä tietueessa.
    3. Mikäli lehteä tai kokoomateosta ei löydy haulla, Melinda-kirjastojen tallentajat voivat lisätä sen Melindaan. Pelkkää Artikkelien kuvailutyökalua käyttävät voivat ilmoittaa puuttuvista lehdistä/kokoomateoksista Melinda-palvelupostiin, jolloin ne lisätään Kansalliskirjastossa
  3. Kirjoita lehden tai teoksen nimen alku, jolloin ennustava haku auttaa hakiessa.
  4. Valitse lehden nimi (haku Melindasta) tai kokoomateoksen nimi (haku Melindasta) lomakkeen antamista hakutuloksista. Huom! Lehden nimi -haku hakee tällä hetkellä vain Fennica-nimekkeitä, ulkomaisten lehtiartikkelien tallennus ei siis tällä hetkellä ole yleensä mahdollista
    1. .
  5. Valinnan jälkeen syöttölomake hakee automaattisesti näytölle ko. lehden ISSN- tai teoksen ISBN-tunnuksen sekä mm. lehden mahdollisen Julkaisufoorumi- eli Jufo-luokan. Lomakkeella oleva Jufo-luokka saattaa joissain lehdissä poiketa kyseisen vuoden todellisesta Jufo-luokasta, mutta tietoa ei tarvitse tarkistaa eikä korjata. Tiedot tarkistetaan korkeakoulujen julkaisutiedonkeruussa.

    Expand
    titleLisätietoa Jufo-luokituksesta:

    Julkaisufoorumi toimii Tieteellisten seurain valtuuskunnan yhteydessä ja sen tehtävänä on ylläpitää ja kehittää tieteellisten julkaisukanavien tasoluokitusta. Tavoitteena on ollut luoda järjestelmä, jossa tieteellistä julkaisutoimintaa voidaan arvioida määrän lisäksi myös laadullisesti. Luokituksessa on kolme tasoa: 1 = perustaso; 2 = johtava taso; 3 = korkein taso. Lisätietoa: http://www.tsv.fi/julkaisufoorumi/.

    Jufo-luokitus lisätään luokituksen saaneisiin lehtiin ja sarjoihin automaattisesti. Jossain tapauksissa julkaisujen tietoihin voi tallentua virheellinen Jufo-luokitus. Näissä tapauksissa kannattaa ottaa yhteyttä Arto-palvelupostiin/ Melinda-postiin.

    Huom

! Mikäli lehteä tai kokoomateosta ei löydy haulla, Melinda-kirjastojen tallentajat voivat lisätä sen Melindaan. Pelkkää Artikkelien kuvailutyökalua käyttävät voivat ilmoittaa puuttuvista lehdistä/kokoomateoksista Melinda-palvelupostiin, jolloin ne lisätään Kansalliskirjastossa
  1. . Artikkelien kuvailutyökalu ei osaa toistaiseksi lisätä kokoomateosemon mahdollista osan numeroa tai osan nimeä eli emotietueen 245 $n- ja $p -osakenttien tietoja artikkeliviitteen 773 $t -osakenttään (vaikka ne lomakkeella näkyvätkin). Tästä syystä kyseiset tiedot eivät vielä näy kuvailutyökalulla tallennettujen artikkelien tiedoissa esim. Finnassa.


Expand
titleVuosi

Julkaisuvuosi. → Mikäli lehden numerointiin liittyvä vuosi on eri kuin julkaisuvuosi, merkitse numerointiin liittyvä vuosi numeron yhteyteen (kysy tarvittaessa lisätietoa: artomelinda-posti(at)helsinki.fi).


Expand
titleVol. *

Vuosikerta eli volyymi, jos se on merkitty lehteen tai muuten tiedossa. Tieto ei ole pakollinen.

...

Expand
titleSivut

Sivunumerot merkitään esim. "13" tai "13-15" tai "13-15, 23" (ilman lainausmerkkejä). Jos esim. HTML-artikkelilla ei ole sivunumerointia, merkitse sivunumeroksi 0 (joka konvertoidaan pois tietojen siirrossa tietokantaan). Lomakkeen sivunumerokenttä ei hyväksy kirjaimia: esim. sanomalehdissä sivunumerointi saattaa olla lehden osien mukaan, esim. A6. Tällaiset sivunumerot voi laittaa sivunumerokentän sijaan Nro-kentän loppuun ja sivunumero kenttään sivunumerokenttään tulisi 0.


Expand
titleArtikkelin otsikko ja kieli
  • Syötä artikkelin otsikko.Mikäli julkaisulla on alaotsikko, voit erottaa sen tarvittaessa välilyönnillä + kaksoispisteellä + välilyönnillä (Pääotsikko : alaotsikko). Muut kuin otsikon ensimmäinen sana kirjoitetaan pienellä (myös englanninkielisissä otsikoissa), ellei sana ole erisnimi tai muuten kyseisen kielen (esim. saksan) kielioppisääntöjen mukaan isolla alkukirjaimella kirjoitettava.
  • Valitse valikosta artikkelin kieli (oletuksena on suomi). Muut valittavat kielet ovat englanti, ruotsi, espanja, italia, norja, ranska, saksa, tanska, venäjä, viro, Inarin saame, pohjoissaame, "muu saame" ja karjala. Inarin ja pohjoissaamenkielisiin artikkeleihin tallentuu sekä kielen oma koodi että saamen kielen "yleis"koodi smi. Merkistökonversio huomioi myös saamen erikoismerkit ja -diakriitit.
  • Jos julkaisuun merkityssä artikkelin otsikossa on kirjoitusvirhe, voit tallentaa artikkelin otsikoksi julkaisuun merkityn virheellisen muodon. Tallenna siinä tapauksessa Lisäkentät -valikon "Muu nimeke" -kenttään oikein kirjoitettu otsikko ja Huomautus-kenttään fraasi "Julkaisussa nimeke virheellisesti: [Julkaisussa oleva virheellinen nimeke]."

...

Expand
titleLinkki kokotekstiin

Lisää linkki kokotekstiin, jos artikkeli on vapaasti saatavilla verkossa ja linkki on tiedossa. Jos linkkejä on useita, lisää kenttiä + -napilla.

Käytä pysyviä linkkejä (URN, DOI jne.) jos mahdollista.


Expand
titleTekijän sukunimi, Etunimi, Organisaatio

Sukunimi, Etunimi

Syötä sukunimi ja etunimi erikseen omiin kenttiinsä. → Mikäli artikkelille ei ole ilmoitettu tekijää, syötä etunimi- ja sukunimi -kenttiin tyhjämerkki (yksi välilyönti). Mikäli tekijällä on vain yksi nimi, syötä se sukunimi-kenttään ja syötä sukunimikenttään ja syötä tyhjämerkki (yksi välilyönti) etunimi-kenttäänetunimikenttään. Lisäys 20.10.2020: Vaihtoehtoisesti voit merkitä etunimikenttään yksinimisen tekijän arvonimen tai vastaavan tallentamalla etunimikentän alkuun "c ", esim. "c metropoliitta". Tällöin arvonimi tallentuu osakenttään c. Ominaisuus ei tällä hetkellä toimi aikaisemmin tallennetun viitteen muokkaustilassa).

Organisaatio

Jos tallennettavaan artikkeliin liittyvän tekijän affiliaatio (organisaatio) on tiedossa, kirjoita kenttään organisaation nimen alku ja valitse hakutuloksesta oikea organisaatio. Tietoa kerätään OKM:n julkaisutiedonkeruuta varten ja myös samannimisten tekijöiden erottamiseksi toisistaan. Hakuvalikossa ovat tällä hetkellä Suomen yliopistot ja ammattikorkeakoulut, valtion tutkimuslaitokset, yliopistolliset sairaalat, sairaanhoitopiirit, ministeriöt, Suomen Pankki ja vaihtoehdot "vapaa tutkija" ja "muu tutkija". Tarkempia organisaatiotietoja (esim. yliopiston laitos) lomakkeella ei pysty toistaiseksi tallentamaan.

  • Muu tutkija -vaihtoehtoa voi käyttää, kun tekijän affiliaatiota ei löydy valikosta eli se ei kuulu OKM:n julkaisutiedonkeruuseen.
  • Mikäli taas artikkelissa on tekijä merkitty vapaaksi tutkijaksi, valitse valikosta "vapaa tutkija" -vaihtoehto.
  • Jos tekijän organisaatiota ei tiedetä, organisaatio-kohdan voi jättää tyhjäksi.
  • Yhdelle tekijälle voi merkitä myös useita affiliaatioita Organisaatio-kentän oikealla puolella olevalla + -napilla.
  • Jos tekijöitä on useita, lisää tekijäkenttiä Organisaatio-kentän alapuolella olevalla + -napilla.
  • Organisaatiotiedoksi merkitään nimenomaan artikkelissa mainittu affiliaatio. Useinhan artikkelit julkaistaan vasta pitkän ajan päästä kirjoittamisen jälkeen, mutta julkaisutiedonkeruussa tarvitaan kyseisen artikkelin tekoon liittyvä organisaatio.
  • Lisätietoa OKM:n julkaisutiedonkeruusta tiedonkeruun käsikirjoista.


Expand
titleTekijän funktio/rooli (oletuksena "kirjoittaja")
  • Vaihda tarvittaessa pudotusvalikossa näkyvä tekijän rooli. Oletusarvona on aina kirjoittaja, muut vaihtoehdot ovat kuvittaja, kääntäjä, toimittaja ja yhteisö. Jos jollain tekijöistä on selkeä päävastuu artikkelin luomisessa, tallenna kyseinen tekijätieto ensimmäisenä.
  • Huom: . Jos tekijänä on "yhteisö" (yritys, organisaatio, korkeakoulu tai muu oppilaitos, järjestö tms.), tallenna yhteisön nimi sukunimi-kenttään ja syötä tyhjämerkki (yksi välilyönti) etunimi-kenttään. Jos funktioksi/rooliksi on valittu yhteisö, tekijätieto tallennetaan tietokannassa eri kenttään kuin jos kyseessä on henkilötekijä. Itse "yhteisö"-sanaa ei tallenneta tietokantaan.

...

Expand
titleTiivistelmä / abstrakti
  • Jos artikkelilla on tiivistelmä tai abstrakti, kopioi kenttään sen sisältö, linkki tiivistelmään tai pelkkä maininta tiivistelmästä tai abstraktista (esim. "Tiivistelmä", "Sammandrag"; , "English summary", "Abstrakti", "Abstrakt").
  • Valitse valikosta myös tiivistelmän kieli (valikkoon lisätään kielivaihtoehtoja tarpeen mukaan). Jos tiivistelmiä on useita (erikielisiä), lisää kenttiä + -napilla. erikielisiä), lisää kenttiä + -napilla.
  • Huomioithan tiivistelmiä tallentaessasi tekijänoikeudet.
  • Huom. Tiivistelmäkentän maksimipituus on 2000 merkkiä (lomake antaa syöttää kenttään pidempiäkin tekstejä, mutta Melindan taustajärjestelmä Aleph katkaisee tätä pidemmät tekstit, jolloin ne eivät näy Melindassa kokonaisuudessaan). Tekstin on oltava kentässä yhtenäisenä kappaleena (ei ylimääräisiä rivin-/kappaleenvaihtoja) Huom: Tällä hetkellä tiivistelmäkentän maksimipituus on 1024 merkkiä.


Expand
titleArtikkelin tyyppi (= julkaisutyyppi)
  • Valitse artikkelin tyyppi valikosta (OKM:n julkaisutiedonkeruussa käytettävä tieto), lisätietoa.
  • Lehtiartikkeleita tallennettaessa lehden ISSN:n vieressä näkyy myös lehden JUFO-luokka, jota voi käyttää apuna artikkelin julkaisutyypin määrittämisessä.

...

Expand
titleToistuva palsta
  • Tähän voit tallentaa tiedot osastosta tai toistuvasta palstasta, johon kausijulkaisuartikkeli liittyy, esim. "Artikkelit", "Oikeustapauskommentit", "Vertaisarvioidut artikkelit". Tieto tallentuu MARC:ssa issa 490-kenttään.
  • Poikkeus: Jos kyseessä on muu arvostelu kuin kirja-arvostelu, tallentamalla Toistuva palsta -kenttään metatietosanaston mukaisen fraasin "teatteriarvostelu", "sirkusarvostelu", "elokuva-arvostelu", "tanssiarvostelu", "musiikkiarvostelu" tai "taidearvostelu",  tieto tallentuu MARC:ssa issa 380-kenttään. Muut tiedot arvostelun kohteesta voi lisätä Yleinen huomautus -kenttään.

...

Expand
titleAsia/avainsana

Hae yksi tai useampi kontrolloitu asiasana hakukenttään linkitetystä Finto-palvelusta. Esim. tieteellisissä artikkeleissa suosituksena noin kolme (tai enemmän) asiasanaa, jotka kuvaavat artikkelin keskeistä sisältöä. Suppeissa artikkeleissa asiasanoituskin voi olla kevyempää.

Oletuksena käytetään YSO:a (Yleinen suomalainen ontologia), jota suositellaan käytettäväksi yleisesti.

Muut Finto-palveluun linkitetyt vaihtoehdot ovat tällä hetkellä:

Valitse edellisistä oikea termi lomakkeen antamista hakutuloksista. Asiasanoja hakiessa on odotettava, että haku suoritetaan loppuun, jotta asiasanan voi valita listasta ja se tallentuu viitteeseen. Finto-palvelusta valittua asiasanaa ei muokata lomakkeella, se tallentuu aina oikein (termin perässä saattaa olla tarkenne suluissa tms).

Mikäli asiasanan haku Fintosta jää "jumiin", kannattaa ennen Arto- palvelupostiin ilmoittamista tarkistaa, onko ongelma Fintossa jo tiedossa. Finton häiriötiedotteet löytyvät Twitteristä: https://twitter.com/fintopalvelu. Mikäli häiriö on jo tiedossa, kannattaa seurata Finton Twitteriä, jossa ilmoitetaan myös häiriön korjauksesta ja vikatilan päättymisestä.

Muut kuvaavat sanat, eli avainsanat, kirjoitetaan itse:

  • Muu = vapaa avainsana.
  • Muu - Henkilö = artikkelin kohteena oleva henkilö: kirjoita muodossa "Sukunimi, Etunimi". Kohdehenkilönä voi olla esimerkiksi haastateltu henkilö, muistelija tms. (Jos haluat tallentaa tekijän yhteyteen myös teoksen nimen, tallenna se näin: "Sukunimi, Etunimi $t Teoksen nimi", jolloin teoksen nimi tallentuu MARC::ssa issa 600$t-osakenttään. Huom! Lomakkeen nykyversiossa teoksen nimi ei näy muokkaustilassa, mutta vikaa korjataan.)
  • Muu - Yhteisö = artikkelin kohteena oleva yritys, yhdistys, yhteisö tms.
  • Muu - Aikamääre: käytä vain, jos tieto kohteena olevasta ajasta on tarpeellinen. Kirjoita muodossa 1900-luku, 1960-luku jne.

...

Expand
titleLisäkentät

+ -nappia klikkaamalla lomakkeeseen avautuu lisää vapaaehtoisia kenttiä:

  • Yleinen huomautus -kenttään voi kirjoittaa vapaamuotoisen artikkeliin liittyvän huomautuksen.
    • Muut käyttötarkoitukset (22.2.2016 alkaen): kenttään voi merkitä myös artikkeliviitteeseen linkitetyn CC-lisenssiehdon kokotekstin lyhenteen, jolloin tieto ja linkki lisenssin suomenkieliseen käännökseen konvertoidaan MARC:ssa issa 540-kenttään. Konversio toimii vain, jos Yleinen huomautus -kentässä on joku seuraavista fraaseista (eikä muuta).
  • Muu nimeke -kenttään voi kirjoittaa esimerkiksi nimekkeen vaihtoehtoisen muodon, alkukielisen nimekkeen tai nimekkeen käännöksen, jos sellainen on merkitty esim. artikkeliin, artikkelin tiivistelmään tai lehden sisällysluetteloon. (Tieto tallentuu MARC:ssa issa kenttään 246.)
  • Poimintakoodikentät (598, 599) on tarkoitettu erikseen sovitun poimintakoodin tallentamista varten, jos viitteitä halutaan esim. myöhemmin poimia johonkin toiseen tietokantaan. Poimintakoodikenttään on niin sovittaessa mahdollista tallentaa esim. aikaisemmin 995-kenttään tallennettu tiedontuottajatunnus.
  • Luokituskentät on tarkoitettu lähinnä luokituksia käyttäville kirjastoille.

...

Expand
titleLähetä

Kun artikkelin tiedot on kirjattu lomakkeeseen, klikkaa Lähetä-nappia ja odota hetki vahvistusta. Kun tiedot ovat tallentuneet, suurin osa lomakkeen kentistä tyhjenee. Nyt voit syöttää seuraavan artikkelin tiedot, tarkastella syöttämiesi artikkelien tietoja (Lisätyt viitteet) tai kirjautua ulos (Kirjautuneena... Kirjaudu ulos-painikkeesta).

Artikkelien kuvailutyökalulla tallennetut viitteet tallentuvat suoraan Melindaan ja ovat sieltä heti haettavissa. Finnassa uudet viitteet ja viitteisiin tehdyt muutokset näkyvät pienellä viiveellä.

...

Anchor
arto-list
arto-list
Postituslista (arto-list)

Arton postituslista arto-list@helsinkilist[at]helsinki.fi on tarkoitettu kaikille Artikkelien kuvailutyökalun käyttäjille ja muille Arto-aineiston tallentajille. Listaa käytetään enimmäkseen tiedotukseen (käyttökatkot, tallennukseen liittyvät muutokset ja uudistukset), harvakseltaan myös keskusteluun. Lista on melko hiljainen eikä siis kuormita juuri sähköpostia.

...

Eroamisohjeet:

  • Lähetä sähköpostitse viesti osoitteeseen [email protected]
  • Jätä Subject-rivi tyhjäksi ja kirjoita ensimmäiselle tekstiriville unsubscribe arto-list [email protected]
  • Älä kirjoita viestiin mitään muuta (ota esim. allekirjoitustiedosto pois).

...