Missä mennään ATT-, Finna-, Finto-, Kilda- ja Melinda-hankkeissa 3/2016




08.06.2016

Tästä Kansalliskirjaston tilannekatsauksesta saat uusimmat tiedot ATT-hankkeen, Finnan, Finton, Kildan sekä Melindan kuulumisista.



Tulevia tilaisuuksia

  • Seuraavat Missä mennään -webinaarit järjestetään syksyllä: to 29.9.2016 ja ti 22.11.2016.


Finto
Kilda
Melinda
ATT/Tajua 


Finna

Finna on tiedonhakupalvelu, joka kokoaa yhteen aineistoja arkistoista, kirjastoista ja museoista.

Ajankohtaista mukana olevista organisaatioista

Teknisen kehitystyön kuulumiset

  • Työn alla ovat RDA-siirtymään ja Nelli-palvelusta luopumiseen liittyvät kehitystehtävät.
  • Myös palvelun käytön seurantaa ollaan laajentamassa.

Viimeisimmät ohjeet

Ryhmien kokoukset

  • Finnan konsortioryhmän kokous pidettiin 19.5. Kokouksessa käsiteltiin mm. tulosneuvotteluja Finnan osalta, Avoin Kansalliskirjasto -politiikkaa ja mallia opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan ulkopuolisten organisaatioiden liittymiselle Finnaan. Lisäksi kuultiin esittely KDK:n tietoarkkitehtuuriryhmän nimitietopalvelua koskevasta selvityksestä.

Tapahtumat, koulutukset ja muuta ajankohtaista

Lisätietoja:


Finna-tilannekatsauksen kokosivat tietojärjestelmäasiantuntija Timo Laine ja palvelusuunnittelija Maria Virtanen.


Finto

Finto on suomalainen palvelu sanastojen, ontologioiden ja luokitusten julkaisua ja käyttöä varten.

Ajankohtaista 

  • Fintoa jatkokehitetään vuosina 2016-2018 valtiovarainministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Yhteiset tiedon hallinnan sanastopalvelut -tutkimus- ja kehittämishankkeessa, joka on osa laajempaa Yhteinen tiedon palvelumalli (YTI) -hankekokonaisuutta. Hankkeen

    Keskeiset tutkimustavoitteet ovat:

    1. Ontologioiden integrointi kiinteäksi osaksi julkisen hallinnon yhteentoimivuutta
    2. Kustannustehokas palvelu ja välineistö sanastoille, koodistoille ja ontologioille
    3. Automaation lisääminen kuvailutyössä
  • Merenkulkualan ontologia MERO ja musiikin ontologia MUSO on modernisoitu siten, että ontologioiden runkona toiminut vanhentunut YSO on päivitetty ajantasaiseksi. Operaatioon on sisältynyt erikoisontologioiden ja YSOn välisten linkkien tarkistustyö. Päivitetyt versiot on julkaistu Fintossa.
  • Museoviraston hallinnoimasta museoalan ontologiasta (MAO) on julkaistu uusi versio. Ontologiaan on tullut 880 uutta käsitettä. Uuden version toteutuksesta on vastannut Sanastokeskus TSK:n vetämä työryhmä.

  • Julkisen hallinnon palveluontologiasta (JUPO) on julkaistu uusi päivitetty versio. JUPOn rakennetta on muokattu vastaamaan muita erikoisontologioita ja se on kasvanut noin 200 käsitteellä. Päivityksen on toteuttanut Sanastokeskus TSK:n johtama työryhmä. JUPO on suunniteltu käytettäväksi julkisten palvelujen kuvailuun Palvelutietovarannossa.

Teknisen kehitystyön kuulumiset

  • Finto-palvelun ohjelmiston Skosmos 1.6-versio on julkaistu. Päivitys toi mukanaan mahdollisuuden laajentaa Finton toiminallisuutta plugineilla. Esimerkkinä tällaisesta toteutimme Finna-integraation YSO-, YSA-, Allärs- ja KOKO -sanastoihin. Näiden sanastojen käsitesivuilla on nyt mahdollista nähdä käsitteellä kuvailtuja aineistoja Finnasta. Uusi versio sisältää myös lukuisia pieniä korjauksia ja parannuksia. 

  • Skosmos-ohjelmiston seuraavan 1.7-version julkaisu alkaa olemaan jo ovella. Tuleva päivitys tuo mukanaan mm. uudistuneen Swagger.io-rajapintakuvauksen, joka helpottaa tulevia Finto-integraatioita.

Sisältötyön kuulumiset

  • YSOn englanninkielinen käännös ja siltaus Library of Congress Subject Headingsiin on saatu valmiiksi. Kaikilla YSOn käsitteillä on nyt tarkistettu ja ajantasainen käännös, ja kääntämisen yhteydessä käsitteet on sillattu LCSH:n vastaaviin käsitteisiin aina kun soveltuva vastine on löytynyt. Siltausten määrä kattaa kaikkiaan noin 43 % YSOn käsitteistöstä.
  • KAM-sektori (kirjastot, arkistot, museot) suunnittelee yhteistyön lisäämistä kuvailussa hyödynnettävän paikkatiedon suhteen. KDK-hankkeen tietoarkkitehtuuriryhmä valmistelee selvitystä KAM-sektorin paikkatiedon hyödyntämisen nykytilasta ja tulevaisuuden toiveista. Laajempaa selvitystä odotellessa asiasta kiinnostuneet voivat tutustua Kansalliskirjaston selvitykseen paikannimien käytöstä kirjastossa.
  • YSOn ominaisuudet-päähaaraa ollaan päivittämässä helpommin lähestyttävämmäksi ja yhdenmukaisemmaksi ontologian muiden päähaarojen kanssa. Tavoitteena on tukea paremmin sisällökuvailua ja tiedonhakua. Uudistuksen yksityskohdat löytyvät Finton GitHubista.

Ryhmien kokoukset

  • Finto-projektin ohjausryhmä kokoontui 25.5. Kokouksessa hyväksytiin vuoden 2016 toimintasuunnitelma sekä esiteltiin kehityksessä olevaa ehdotusjärjestelmää uusille käsitteille ja erikoisontologioiden kuulumisia.
  • Finto-projektin laajennettu projektiryhmä kokoontui 31.5. Kokouksessa esiteltiin kevään aikana tulleita uudistuksia niin YSOon, erikoisontologioihin kuin Finto-palveluunkin liittyen. Kokouksen pöytäkirja löytyy wikistämme.

Lisätietoja:


Finto-tilannekatsauksen kokosi kehittämispäällikkö Matias Frosterus.


Kilda

 

Kilda eli Kirjastometatieto linkitetyksi dataksi -projekti (2014-2016) tukee siirtymistä kirjastometatiedon tuotannossa linkittyvään dataan. Ensimmäinen askel linkittyvän ja yhteentoimivan metatiedon suuntaan on kansainvälisen RDA-kuvailustandardin käyttöönotto Suomen kirjastoissa. Kilda edistää myös uusien tunnisteiden käyttöönottoa ja sanastojen julkaisemista avoimena datana.

Ajankohtaista

  • Toukokuun lopussa pidettiin Latvian Riiassa Euroopan RDA-intressiryhmän EURIGin (http://www.slainte.org.uk/eurig/index.htm) kokous, jonka keskeisenä teemana oli EURIGin aseman virallistaminen osana kansainvälistä RDA-kehittämisverkostoa RSC:tä (http://www.rda-rsc.org/). EURIGin rooli korostuu jatkossa RDA-sääntötekstin muokkaamisessa yhä kansainvälisemmäksi eli anglo-amerikkalaisten piirteiden vähentämisessä. EURIGin aktivoituminen RDA:n kommentoinnissa ja muutosehdotusten teossa tulee vaikuttamaan myös suomalaisten kirjastojen RDA-kommentointiprosessiin. Kommentointiprosessi käynnistetään Suomessa vuoden 2017 aikana. Lisätietoa kansainvälisestä kommentoinnista Kuvailusääntöpalvelun sivulla.

  • Lisätietoja EURIG-kokouksesta Kuvailusääntöpalvelun sivulla.

Viimeisimmät ohjeet

  •  RDA-sääntötekstiä täydentävät suomalaisten kirjastojen linjaukset on julkaistu RDA Toolkit –palvelussa. Linjaukset on linkitetty kuhunkin sääntötekstin kohtaan. Linjauksen merkkinä on lyhenne ”SKL” harmaalla pohjalla. Linkitykset löytyvät myös omana kokonaisuutenaan Toolkit -palvelun Tietolähteet-osiosta. Kesän aikana Kuvailusääntöpalvelu päivittää linjauksia ja tarkentaa linkkien kohdentamista.
  • RDA Toolkit –palvelu päivittyy vain 4 kertaa vuodessa (helmi-, huhti-, elo- ja lokakuussa), joten editointipuolella nyt tehtävät muutoksen näkyvät palvelussa vasta elokuussa. Elokuun julkaisuun mennessä päivitetään suomennos huhtikuun 2016 version mukaiseksi. Tällä hetkellä suomennos on huhtikuun 2015 mukainen. Elokuussa julkaistaan myös ensimmäinen versio kansallisesta RDA-sovellusohjeesta RDA Toolkit –palvelun Työkalut-osiossa. Sovellusohje antaa linjauksia laajempia ohjeita RDA-sääntötekstin tulkintaan.
  • Jos huomaatte tarvetta RDA-sääntötekstin suomennoksen tarkentamiseen tai jos kaipaatte johonkin sääntötekstin kohtaan linjauksen tai sovellusohjeeseen selityksen, laittakaa viestiä Kansalliskirjaston Kuvailusääntöpalveluun: kuvailusaannot-posti [ät] helsinki.fi.

Kokoukset

  • Seuraava Kilda-projektin ohjausryhmän kokous on 13.9.2016.
  • Kilda-projektiryhmä kokoontuu viikoittain.

Tapahtumat ja koulutukset

  • Syksyn RDA-kyselytuntien ajankohdat päätetään ennen juhannusta. Tietoa kyselytunneista löytyy Kuvailusääntöpalvelun sivulta. Kyselytunnit järjestetään vain, jos Kuvailusääntöpalvelu on saanut etukäteen useita kysymyksiä. Kysymykset on hyvä lähettää Kuvailusääntöpalvelun sähköpostiosoitteeseen, ei kansalliskirjastolaisten henkilökohtaisiin osoitteisiin. Myöskään eri työryhmissä sisäisesti käsitellyt kysymykset eivät välttämättä päädy Kuvailusääntöpalveluun. Kysymyksiä voi lähettää aina, kun jokin asia askarruttaa. Niihin voidaan vastata sekä henkilökohtaisesti että seuraavalla kyselytunnilla.

  • Seuraavan RDA-verkkokoulutuksen (9.6.2016) aiheena ovat entiteettien väliset suhteet, esim. tekijään viittaaminen aineistosta. Lisätietoa verkkokoulutuksista on Kuvailusääntöpalvelun sivulla.

    • Syksyllä järjestettävien verkkokoulutusten aiheiksi on kaavailtu mm. musiikin, elokuvien ja sarja-aineistojen kuvailua. Ehdotuksia koulutuksen aiheiksi voi lähettää Kuvailusääntöpalvelun sähköpostiosoitteeseen.

Lisätietoja:

 


Kilda-tilannekatsauksen kokosi kehittämispäällikkö Marja-Liisa Seppälä.


Melinda

Melinda on kansallinen metatietovaranto, joka kokoaa kirjastoaineistojen kuvailevat metatiedot yhteen paikkaan.

Ajankohtaista mukana olevista organisaatioista

  • Kesälomakaudella Melinda-väen tavoittaa parhaiten palvelupostin melinda-posti [AT] helsinki.fi välityksellä.

  • Maaliskuussa tehdyt Melindan ja Voyager-paikalliskantojen RDA-konversiot onnistuivat yleisesti ottaen hyvin. Kaikilta konversiovirheiltä ei kuitenkaan vältytty, vaan kevään aikana on tehty virheiden korjauksia ja jälkitöitä. Niukkojen resurssien vuoksi työ jatkuu vielä kesän aikana. Lisätietoa löydät täältä.

Yleiset kirjastot: 

  • Pilottiprojekti on loppusuoralla. PIKI- ja Anders- kirjastojen Melindan käyttöönottoihin liittyvät loput tehtävät valmistuvat kesän aikana. Takautuvat RDA-konversiot pilottikirjastojen Aurora-kantoihin pyrkii järjestelmätoimittaja tekemään kesäkuussa.
  • Pilottikirjastojen jälkeen seuraavina yleisinä kirjastoina Melindaan liittyvät Varsinais-Suomen Vaski-kirjastot. Mukaan tulon valmistelu on alkanut. Yhteinen suunnittelutyöpaja pidettiin 26.4.2016. Lisätietoa löydät täältä.
  • Melinda-työpaja Koha-kirjastojen kanssa pidettiin 17.5.2016. Työpajassa keskusteltiin Kohan Täti-luettelointiympäristön integroimisesta Melindaan, RDA:n käytöönotosta ja yhteisistä kuvailukäytännöistä sekä tarvittavista rajapinnoista. Lisäksi PIKI-kirjastot kertoivat Melinda-kokemuksistaan. Suunnittelu- ja selvitystyö Koha-Melinda integraatiomallin osalta jatkuu.   

Teknisen kehitystyön kuulumiset 

  • Automaattisten massakorjausten osalta kesän aikana tehdään myös muita korjauksia kuin RDA-konversiosta johtuvia korjauksia. Lisätietoa korjausajoista löydät Melinda-wikistä.  
  • Uusia korjauksia voi myös ehdottaa osoitteeseen melinda-posti [AT] helsinki.fi.
  • Osakohteisiin liittyviä toiminnallisuuksia on edelleen kehitetty ja automatisoitu mm. osakohteiden tuplakontrolliin sekä emoon tehtyjen muutosten siirtämiseen poikasille.

Ryhmien kokoukset

  • Tiedonhallinnan ohjausryhmä kokoontui tulevaisuuden tarpeita pohtivaan kuvailun ekosysteemi -työpajaan 19.5.2016.  Seuraava Tiedonhallinnan ohjausryhmän kokous on 20.9.2016. Tutustu kokouspöytäkirjoihin 
    Kuvailevan metatiedon asiantuntijaryhmä kokoontui 7.6.2016. Tutustu aiempiin kokouspöytäkirjoihin 
    Metatietovarannon musiikkityöryhmä MusaMelinda on kevään aikana työstänyt musiikkiaineistojen RDA-kuvailuun liittyviä asioita. Työryhmä kokoontuu seuraavan kerran syksyllä. Tutustu kokouspöytäkirjoihin 

Tapahtumat ja koulutukset

  • Syksyllä pyritään pitämään kaksi Melindan talomiehen tuokiota. Ajankohdat ovat 22.9.2016 klo 14-15 ja 1.12.2016 klo 14-15.
  • Melinda-Aleph peruskoulutus uusille Aleph-kuvailijoille tai kertausta tarvitseville pidetään 12.10.2016.
  • Tilaisuuksien ja koulutusten materiaalit löydät wikistä 

Lisätietoja:


Melinda-tilannekatsauksen kokosi kehittämispäällikkö Minna Olkinuora-Tauru.


ATT - Avoin tiede ja tutkimus

Tajua

Tajua-hanke edistää tieteen tuotosten avointa saatavuutta. Se on Avoin tiede ja tutkimus -hankkeen osahanke Kansalliskirjastossa.

ISNI-tunnusten käyttöönottoa valmistellaan 

  • ISNI on kansainvälinen standarditunnus, joka annetaan luovaa toimintaa harjoittavalle "julkiselle identiteetille". Globaalista ISNI-tietokannasta (http://isni.oclc.nl) löytyy tällä hetkellä ISNI-tunnukset yli 9 miljoonalle identiteetille. Noin 8,5 miljoonaa tunnusta on henkilöillä (joista tutkijoiden osuus on n. 2,5 miljoonaa) ja noin 500 000 tunnusta on organisaatioilla. 
  • ISNI ja tutkijan ORCID-tunnus täydentävät toisiaan ja ovat ulkoasultaan samannäköiset. ISNI täydentää hyvin ORCIDia, koska
    • sen voi antaa organisaatiolle
    • sen voi antaa esim. kuolleelle henkilölle ja
    • sen voi antaa ilman, että kohteen tarvitsee olla aloitteellinen
  • Erityisesti organisaatioiden luotettavammalle ja selkeämmälle yksilöinnille on akuutti tarve. Organisaatioiden nimenmuutokset, yhdistymiset ja muut uudelleenjärjestelyt aiheuttavat nimimuotojen auktorisoinnin kannalta jatkuvia ongelmia. Aiheesta on OCLC:n, JISCin ja n 10 amerikkalaisen yliopistokirjaston toimesta tehty hyvä selvitys. http://www.oclc.org/research/publications/2016/oclcresearch-organizational-identifiers-and-isni-2016.html
  • Kansalliskirjasto ja ISNI-tietokannan ylläpito-organisaatio OCLC ovat neuvotelleet  MARC21-formaatissa olevien auktoriteettitietojen muuntamisesta ISNI-keskuksen tukemaan formaattiin. (ISNI-tunnusten antaminen tapahtuu kansainvälisessä ISNI-keskuksessa, päin vastoin kuin esim. kansallisesti hoidettava ISBN-tunnusten jakelu.) Yllättävää kyllä formaattikonversioon ei ole olemassa valmiita välineitä. Asian suhteen on mahdollisesti syntymässä yhteistyötä muutamien kansalliskirjastojen kesken. 
  • ISNI-käyttöönotto jatkuu datan konversioiden suunnittelulla.

Tajua-yhteistyöverkoston tapaaminen 7.6.2016

Julkaisuarkistojen yhtenäisiä käytäntöjä tukeva asiantuntijaverkosto kokoontui ensimmäistä kertaa tiistaina 7.6. Tapaamisessa sovittiin käytännön järjestelyistä ja verkostossa käsiteltävistä aiheista. Kokouksen esityslista ja tallenne löytyvät täältä: https://www.kiwi.fi/x/kIOFAw.

Verkosto käsittelee:

  • Eri aineistojen kuvailukäytäntöjä ja tekee suosituksen yhtenäisestä mallista
  • Julkaisulisenssejä ja niiden merkitsemistä metadataan
  • Julkaisuarkistoaineiston ja sen käytön yhteismitallista tilastoimista.

Avoimen tieteen osaajakoulutus

Tietoa avoimen tieteen koulutuskoordinaation syksyn 2016 suunnitelmista: http://avointiede.fi/koulutus

Syksyn ensimmäinen avoimen tieteen osaajakoulutus järjestetään 26.8.

Lue ennakkotietoa tulevista osaajakoulutuksista: http://avointiede.fi/tulevat-osaajakoulutukset

Keskiviikkona 14.9.2016 järjestetään Tampereen yliopistossa seminaari, jossa käsitellään humanististen alojen aineistojen tietosuojaa ja tekijänoikeutta.

  • Tilaisuus järjestetään ATT-hankkeen, Tietoarkiston ja Kielipankin yhteistyönä.
  • Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeet päivitetään tapahtuman sivuille.

Avoimen tieteen koulutukseen liittyvissä asioissa ota yhteyttä: koulutuskoordinaattori sari.raisanen [AT] helsinki.fi tai att-koulutus [AT] postit.csc.fi.

Lisätietoja


ATT- ja Tajua-tilannekatsauksen kokosivat kehittämispäällikkö Esa-Pekka Keskitalo ja koulutuskoordinaattori Sari Räisänen.



Kuvatiedot:
Vaski-Finna julkistustilaisuus Turussa. Kuva: Heidi Mustajoki
Theseus kehittämisseminaari. Kuva: Jyrki Ilva
Leipätehtaan avoimet ovet. Kuva: Heidi Mustajoki




Sivun alkuun

  • No labels