Missä mennään ATT-, Finna-, Finto- ja Melinda-hankkeissa 2/2017


12.4.2017

Tästä Kansalliskirjaston tilannekatsauksesta saat uusimmat tiedot ATT-hankkeen, Finnan, Finton sekä Melindan kuulumisista.



Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalvelut, vuosiraportti 2016

Tulevia tilaisuuksia

Finto
Melinda
ATT/Tajua 


Finna

Finna on tiedonhakupalvelu, joka kokoaa yhteen aineistoja arkistoista, kirjastoista ja museoista.

Ajankohtaista mukana olevista organisaatioista

  • Uudet näkymät ja aineistot:
    • Suomen Kellomuseo julkaisi helmikuussa aineistojaan finna.fi:ssä ja omassa näkymässä kellomuseo.finna.fi
    • Helmet-kirjastojen aineistot siirrettiin tuotantoon finna.fi:hin 14.3.2017.

Teknisen kehitystyön kuulumiset

  • Ensimmäistä versiota Finnan tunnistamisrajapinnasta testataan Ellibsin kanssa. Rajapinnan avulla esim. kirjastoille palveluita tarjoavat yritykset, voivat tarkistaa onko heidän palveluunsa kirjautuva käyttäjä asiakkaana jossain Finnaa käyttävässä kirjastossa. Rajapinta ei toimi vielä kaikkien kirjastojärjestelmien kanssa.

  • Mm. CPU-verkkomaksu on otettu käyttöön yhtenä mahdollisena maksupalveluntarjoajana kirjastojen verkkomaksuissa
  • Yleisten kirjastojen Koha-integraatio on valmistumassa. Integraation testi-versiota on esitelty ensimmäisen kerran 6.4.2017 Varsinais-Suomen kirjastojen järjestelmäpäivässä Turussa.
  • Kuvailutiedoissa havaituista virheistä kerätään tietoa indeksiin (Ohjeet)
  • Teknisen kehitystyön etenemistä voi seurata Keskustelufoorumilla.  

Ryhmien kokoukset

  • Konsortioryhmä kokoontuu seuraavan kerran toukokuussa 10.5. Konsortioryhmän kokousten vuosikellosta  löytyy tulevien kokousten alustavat sisällöt.

Muita ajankohtaisia

  • Finnaa esiteltiin sukututkijoille Suku 2017-tapahtumassa 18.3. Kehittämispäällikkö Erkki Tolosen esitystä Finna.fi – sukututkijan uusi aarreaitta oli kuuntelemassa 140 henkilöä.

Henkilöstöuutisia

  • Kevään aikana Finnan projektitiimiin ovat liittyneet
    • Tietojärjestelmäasiantuntija Konsta Raunio 
    • Palvelusuunnittelija Anna Niemelä
    • Johtava käytettävyyssuunnittelija Riitta Peltonen

Tapahtumat ja koulutukset  

Lisätietoja:

Finna-tilannekatsauksen kokosivat kehittämispäällikkö Erkki Tolonen.


Finto

Finto on suomalainen palvelu sanastojen, ontologioiden ja luokitusten julkaisua ja käyttöä varten.

Ajankohtaista mukana olevista organisaatioista

  • Fiktiivisen aineiston ontologiasta KAUNOsta on julkaistu Fintossa uusi päivitetty versio. KAUNOa ylläpitää Helsingin kaupunginkirjasto.

Teknisen kehitystyön kuulumiset

  • Yleisontologia YSOn ja siihen ripustetut erikoisontologiat yhtenäisenä kokonaisuutena tarjoavasta ontologiapilvi KOKOsta julkaistiin uusi versio 22.2.
  • Skosmos-ohjelmiston versio 1.9 on lähes valmis ja julkaistaan piakkoin. Uudessa versiossa on mm. parannettu mobiilikäyttöä, tehokkuusparannuksia ja parempi tuki kielten alakoodeille kuten en-GB (brittienglanti).
  • Perustimme Twitteriin @YSOuudet-botin, joka julkaisee YSOn uusia käsitteitä sitä mukaa kuin niitä lisätään ontologiaan.

Sisältötyön kuulumiset

  • YSAa ja Allärsiä sisällönkuvailussa käyttäville organisaatioille järjestettiin kysely YSOn käyttöönottoa ajatellen. Kyselyn tarkoituksena oli kartuttaa kentän kuvailukäytäntöjä, viestiä siirtymästä ja tunnustella suhtautumista siirtymään. Kyselyyn saatiin noin sata vastausta eri kirjastosektoreilta, sekä muista YSAa kuvailussa hyödyntäviltä tahoilta. Vastausten perusteella suhtautuminen siirtymään on varsin positiivista, ja erityisesti monikielisen kuvailuontologian käyttöönottoa odotetaan innolla. Kyselyn tuloksia tullaan hyödyntämään siirtymän tarkempia yksityiskohtia suunniteltaessa. Kyselyn tulokset tullaan julkaisemaan myöhemmin tänä vuonna.
  • Kuvailustandardien kansallinen kehittämisryhmä on julkaissut suosituksensa YSOn käyttöönotosta kirjastojen sisällönkuvailussa.

Viimeisimmät ohjeet

Ryhmien kokoukset

  •  Finto-projektin ohjausryhmä kokoontuu 4.4. Ryhmän kokoonpano on uudistunut joiltain osin ja uusina organisaatioina ovat ryhmässä edustettuina työ- ja elinkeinoministeriö sekä Suomen yliopistokirjastojen neuvosto. Kokouksen aihelistalla on mm. uudistunut Finto-palvelun palvelusopimus.

Tapahtumat ja koulutukset

  • Finto-palvelu järjesti KOKO-työpajan 28.2. aiheenaan erikoisontologioiden päivityshaasteet liittyen YSOn hierarkiamuutoksiin. Työpajassa sovittiin, että erikoisontologioiden kehityslinjauksia tarkennetaan lähitulevaisuudessa.
  • Osma Suominen piti 28.2. webinaarin kirjastometadatan muuttamisesta linkitetyksi dataksi DCMI:n webinaarisarjassa. Tallenne webinaarista on julkaistu DCMI:n YouTube-kanavalla.
  • Kansalliskirjasto ja Finto-projekti järjestävät 4.5. automaattista sisällönkuvailua käsitteleveän seminaarin Automaattisesti parempi?. Ilmoittautumisohjeet löytyvät tapahtuman sivuilta. Tervetuloa mukaan keskustelemaan!

Lisätietoja:


Finto-tilannekatsauksen kokosi kehittämispäällikkö Matias Frosterus.


Melinda

Melinda on kansallinen metatietovaranto, joka kokoaa kirjastoaineistojen kuvailevat metatiedot yhteen paikkaan.

Ajankohtaista mukana olevista organisaatioista

  • Järjestimme Melinda-kirjastojen kuvailijoille Melinda-päivän 5.4.2017 Helsingissä. Tilaisuuteen oli ilmoittautunut 230 henkilöä, joista lähes viisikymmentä oli paikan päällä ja muut osallistuivat etäyhteydellä. Tapahtuma tarjosi Melinda-yhteisön jäsenille ajankohtaista tietoa, verkostoitumista ja keskustelua käytännön kuvailuaiheista. Päivän parasta antia olivat eri  kirjastosektorien edustajien puheenvuorot ja arjen kuulumiset.  Yleisesti ottaen päivä koettiin hyödylliseksi ja vastaavia tapahtumia toivotaan pidettävän tulevaisuudessakin.  Kiitokset kaikille mukana olleille ja palautetta antaneille! Pohdimme jatkoa annettujen vinkkien pohjalta.
  •  Kartoitamme kevään aikana Melinda-kirjastojen e-aineistojen käsittelyyn liittyviä käytäntöjä ja haasteita. E-aineistoja koskeva kysely oli auki kirjastoille 10.3.-29.3.2017. Kyselyyn vastasi 42 kirjastoa. Alustavia tuloksia oli esillä Melinda-päivässä. Vastausten tarkempi analysointi ja raportointi jatkuvat. Kehittämistoimet linjataan tämän jälkeen. 

Yleiset kirjastot:

  • Varsinais-Suomen Vaski-kirjastojen Melindaan liittyminen on loppusuoralla. Melindan tuotantokantaan on siirretty yli 2 miljoonaa tietuetta. Näistä osakohteettomia oli 520 000 tietuetta, joista uusia oli 225 000. Vaskin osakohteellista aineistoa on noin 1,8 miljoonaa tietuetta, joka sisältää viitteitä musiikkiin, satu-, novelli- ja runokokoelmiin.
  • Kuopion kaupunginkirjasto on tehnyt maaliskuussa päätöksen Melindaan liittymisestä. Se tulee mukaan seuraavana Aurora-kirjastona Vaski-kirjastojen jälkeen. Mukaantulon valmistelut alkavat kevään aikana. Koeajot ja aineistosiirrot menevät syksylle.
  • Yleisten kirjastojen neuvosto YKN antoi marraskuussa 2016 yleisille kirjastoille suosituksen liittyä Melindaan. Mukaantulosta kiinnostuneita kirjastoja pyydetään olemaan suoraan yhteydessä Kansalliskirjastoon.

Teknisen kehitystyön kuulumiset 

Henkilöstöuutisia

  • Aatu Nykänen on maaliskuussa aloittanut Melindan asiakastuen hallinta- ja kehitystehtävissä.

Viimeisimmät ohjeet

  •  Päivitämme säännöllisesti Melindan toimintaohjetta, joka on Melindassa työskentelyn perusohje. Löydät ohjeen Melinda-wikistä.

Ryhmien kokoukset

  • Tiedonhallinnan ohjausryhmän kokoonpano muuttui hankekaudelle 2017-2020. Ensimmäinen kokous uudella ryhmällä oli 10.4.2017. Tutustu kokouspöytäkirjoihin ohjausryhmän uudistuneessa työtilassa.  
    Kuvailevan metatiedon asiantuntijaryhmä kokoontuu seuraavan kerran 10.5.2017. Tutustu kokouspöytäkirjoihin 
    Metatietovarannon musiikkityöryhmä MusaMelinda kokoontuu seuraavan kerran keväällä. Tutustu kokouspöytäkirjoihin 
  • Sisällönkuvailunkuvailun asiantuntijaryhmä kokoontui 3.2.2017. Tutustu kokouspöytäkirjoihin.

Tapahtumat ja koulutukset

  • Suositut ja hyväksi havaitut Melindan talomiehen tuokiot etäyhteyden välityksellä jatkuvat edelleen kevään aikana. Vuoden ensimmäiset tuokiot olivat 26.1. ja 30.3. Seuraava on 18.5. klo 14-15.
  • Tilaisuuksien ja koulutusten materiaalit löydät wikistä 

Lisätietoja:

  • Melindaa koskevat kysymykset, kommentit ja palaute sähköpostilla: melinda-posti [AT] helsinki.fi
  • Melindan asiakaswiki


Melinda-tilannekatsauksen kokosi kehittämispäällikkö Minna Olkinuora-Tauru.


ATT - Avoin tiede ja tutkimus

Tajua

Tajua-hanke edistää tieteen tuotosten avointa saatavuutta. Se on Avoin tiede ja tutkimus -hankkeen osahanke Kansalliskirjastossa.

Ajankohtaista projektissa

Metadatasuositus julkaisuarkistojen tekstiaineistolle julkaistiin Kansalliskirjaston Missä mennään -webinaarissa helmikuun lopulla. Kokonaisvaltainen metadatasuositus on ensimmäinen lajiaan, sillä 2006 valmistunut suositus koski vain opinnäytteiden tallentamista. Uusi suositus koostuu 62:sta Dublin Core -standardiin perustuvasta metadatakentästä, sillä tavoitteena on pystyä kuvailemaan kaikki julkaisuarkistoon tallennettava aineisto mahdollisimman kattavasti. Jatkossa suosituksen ylläpito ja päivittäminen kuuluvat Kansalliskirjaston perustoimintaan.

Lisätietoa:

Tapahtumat ja koulutukset

Jyväskylässä järjestetyn Suomi rinnakkaistallentamisen mallimaaksi -hankkeen loppuseminaarin tallenteet ja esitysdiat on julkaistu: tallenteet | esitysdiat

Avoimen tieteen koulutus

Toteutamme tänä vuonna avoimen tieteen webinar-sarjan, jonka aihekokonaisuuksia ovat aineistonhallinta ja DMPTuuli-yhteistyö, tutkimusdatan kuvailu ja jatkohyödyntämisen mahdollistava tutkimusdatan avaaminen sekä avoin julkaiseminen. 

Ohjelma päivittyy: http://avointiede.fi/koulutusten-ohjelma

  • 26.4. klo 14.30 Hallinnollinen metadata ja sen soveltaminen tutkimusdatalle, erityisasiantuntija Juha Hakala, Kansalliskirjasto
  • 16.5. klo 14, Miten määrität aineistolle käyttöehdot? - tutkimusaineistojen lisensointi, tekijänoikeusasiamies Maria Rehbinder, Aalto-yliopisto

Menneiden tapahtumien materiaalit ja tallenteet löytyvät täältä. Avoimen tieteen verkkokurssi on täydentynyt englanninkielisillä osioilla.
Ota yhteyttä: sari.raisanen (at) helsinki.fi tai att-koulutus (at) postit.csc.fi 

Kotilava-hanke

Kotilava on Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) ja Kansalliskirjaston yhteinen projekti, jossa edistetään kotimaisten tiedelehtien avoimuutta. Se on osa opetus- ja kulttuuriministeriön ATT-hanketta.

Kotilava-hankkeessa rakennettu journal.fi-palvelu on otettu kotimaisten tiedelehtien parissa hyvin vastaan. Palvelua käyttää jo nyt kolmisenkymmentä julkaisua, ja uusia käyttäjiä on tulossa mukaan sitä mukaa, kun perehdyttäjät ehtivät halukkaita kouluttamaan.

Myös Kotilavan rahoituskokeilun puolella on edistytty. Yhdentoista rahoituskokeiluun osallistuvan lehden ja ohjausryhmän tiiviin työskentelyn tuloksena Kotilavan rahoitusmallin hahmoista on seuloutunut esiin yksi ehdotus, jota paraikaa viimeistellään.

Neuvottelut rahoitusmallista yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa käynnistyvät toukokuussa 2017. Mikäli rahoittajat suhtautuvat malliin suopeasti, sen testaaminen aloitetaan pienemmällä lehtien joukolla, sillä todennäköisesti alkuvaiheessa nousee esiin kysymyksiä, joihin ei suunnitteluvaiheessa ole huomattu varautua. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kaikkien lehtien käytössä malli voisi olla aikaisintaan vuonna 2019.

Lisätietoja


ATT- ja Tajua-tilannekatsauksen kokosivat kehittämispäällikkö Esa-Pekka Keskitalo, koulutuskoordinaattori Sari Räisänen, tietoasiantuntija Riitta Koikkalainen ja tietoasiantuntija Tanja Vienonen.



Kuvat: Susanna Eklund 2017




Sivun alkuun

  • No labels