ke 4.5.2016 14:53

Melindan talonmies tiedottaa:

 

1)      RDA-konversiossa tapahtuneita virheitä on korjattu ja korjataan edelleen Melindassa ja osittain myös kirjastojen tietokannoissa. Tilannetta voi seurata Konversiovirheet ja konversioiden jälkityöt –sivulta https://www.kiwi.fi/pages/viewpage.action?pageId=57836171. Valmisteilla on myös korjausten tekeminen keskitetysti Voyager-tietokantoihin, mikä toteutuu todennäköisesti kesälomien jälkeen.

2)      Tekeillä ovat jatkuvasti myös erilaiset RDA-konversiot päivittäistä kuvailua varten. BTJ/RDA-konversiot valmistuvat nyt ensiksi, sen jälkeen Bookwhere, Ebrary ja kyrilliikka. Tavoitteena touko-kesäkuu.

3)      Tietokantahuolto toivoo, että e-lomakkeen kautta lähetettäisiin tuplailmoituksia mahdollisimman vähän. Aineistoja ei ole täällä käytettävissä emmekä voi yhdistää kirjastojen omia tuplia. On parempi käyttää merge+aa ja ilmoittaa kirjastoille tuplista joko suoraan tai voy-cat-listan kautta. Osakohteellisia aineistoja ei voi yhdistää merge+-ohjelmalla, vaan niihin on tekeillä muuntyyppistä korjausta. Väärinyhdistyneiden ilmoittaminen on kyllä suotavaa.

4)      Muistutamme vielä auktoriteettitietueiden käytöstä. Asterissa on lähinnä kotimaisia nimiä, mutta myös ulkomaiset nimet kannattaa tarkistaa epäselvissä tapauksissa. Suoraan julkaisusta otetut nimenmuodot merkitään kuvailuun esim. kenttään 245, mutta 100/600/700-kenttiin merkitään auktorisoidut muodot. Näissä muodoissa voi olla eroavaisuuksia, kuvailukentissä ja julkaisuissa oleva muoto ei välttämättä ole se oikea. Tietueista siis ei kannata mennä muuttamaan hakumuotoja tekemättä vähän taustatyötä. Eri maiden kansalliskirjastojen tietokannat ovat hyviä lähteitä.  Muutama esimerkkilinkki:

Kongressin kirjasto http://authorities.loc.gov/
Ranskan kansalliskirjasto http://catalogue.bnf.fr/
Saksan kansalliskirjasto https://portal.dnb.de/

 

Hyvää ja aurinkoista helatorstain viikonloppua

toivottaa Ulla Ikäheimo

  • No labels