Aihe:[voy-cat]: Melinda-talonmies tiedottaa 3/2015
Päiväys:Fri, 27 Mar 2015 14:44:59 +0000
Lähettäjä:Ikäheimo, Ulla K <ulla.ikaheimo@helsinki.fi>
Vastaanottaja:voy-cat@helsinki.fi <voy-cat@helsinki.fi>
 

Hei,

Melindan talonmiesryhmä saattaa tietoonne seuraavat asiat:

1) Automaattiset korjaukset on tältä erää ajettu juuri loppuun. Asiasanoja on järjestetty edelleen, 245-indikaattoreita korjattu, 020z-kentästä poistettu termi virh. ja funktiolyhenteitä avattu. Kaikkiaan korjaukset koskivat yli 430 000 tietuetta, joissa muutoksia yli 800 000. Valitettavasti funktiolyhenteiden avaamisessa tapahtui ikävä kosmeettinen virhe - tekijäkenttien loppupisteet jäivät pois. Tuleen ei kuitenkaan jäädä makaamaan, vaan pisteet lisätään heti seuraavassa korjausajossa tänä keväänä. Kannattaa huomioida tilanne lähiaikoina esim. tietueita toisen pohjaksi kopioitaessa. Lähinnä tämä koskee nyt korjausajettua musiikki- ja av-aineistoa, muussa aineistossa funktiot on enimmäkseen jo merkittykin valmiiksi kokonaisina termeinä ja loppupisteiden kera.

2) Asteria käytettäessä asiasanat ja nimet käyttäytyvät vähän eri tavalla. Jos asiasanavalikosta valitsee "kielletyn" termin, järjestelmä korjaa sen tietueeseen automaattisesti oikeaksi. Henkilön- ja yhteisönnimissä taas on mahdollista ottaa väärä termi eikä systeemi anna siitä virheilmoitusta. Kielletyn termin tunnistaa Asterin hakuvalikossa termin perässä olevasta Auth Info -sarakkeesta: siellä on teksti Asteri SUB, 400 [henkilöt], 410 [yhteisöt] tai 450 [asiasanat]. Käytettävien muotojen vastaavat kenttänumerot ovat 100, 110 ja 150. Asiasta on ohje Metiva-wikin sivulla https://wiki.helsinki.fi/display/Metiva/Alephin+otsikkomuotohaut  Tarkistus on tärkeää Melindan hakumuotojen yhtenäisyyden takia.

3) Kirjapainotietoja kentästä 260 ei pidä poistaa - ne voi merkitä omaan replikointiin suodattumaan automaattisesti omasta tietokannasta.

4) Kirjastojen Melinda-pääkäyttäjiltä toivomme, että kävisitte säännölisesti läpi organisaationne Melinda-tunnukset ja poistaisitte käytöstä ne, jotka ovat käyneet tarpeettomiksi. Ohje tunnusten käytöstä poistamiseen löytyy metiva-wikistä: https://wiki.helsinki.fi/pages/viewpage.action?pageId=161045581  

5) Allärs-asiasanaston tunnus osakentässä $2 on allars, ei allärs.  

6) Tietokantahuollossa on huomattu, että kirjastot ovat lähettäneet entistä jonkin verran vähemmän tuplien korjauslomakkeita. Tämä toivottavasti kertoo siitä, että kirjastoissa on käytetty Merge+ -ohjelmaa ahkerasti - kiitos siitä!

 

Keväisin terveisin

Ulla Ikäheimo

  • No labels