Yleistä

Muuntaja on Kansalliskirjastossa kehitetty ohjelma tietueiden muuntamiseen aineistotyypistä toiseen. Tällä Aleph-ohjelmaan liittyvällä apuohjelmalla voit muuntaa painetun version tietueita verkkojulkaisuiksi ja verkkojulkaisujen tietueita painetuiksi. Muokatut tietueet päivittyvät Melindaan.

Kirjaudu Muuntajaan Melinda-tunnuksilla ja käytä selaimena Chromea tai Firefoxia. Ohjelmaa pääset käyttämään verkkoselaimella täältä.

Muuntajan perusnäkymä

Muuntajan perusnäkymässä on ylävalikko, jossa valitaan Rataskuvake.-kuvakkeen takaa muunnostyyppi ja muunnosprofiili. Perusnäkymässä on myös kolme ikkunaa: lähdetietuepohjatietue ja tulostietue.

Muuntaja-ohjelman aloituskuva.


Muunnostyyppi ja muunnosprofiili


Muunnostyyppejä on kaksi: Painetusta e-aineistoksi ja E-aineistosta painetuksi. Myös muut muunnokset ovat jatkossa mahdollisia.

Kuva Muuntajan muunnostyyppivalikosta.Muunnosprofiili tarkoittaa asetuksia, jotka määrittelevät muunnoksen. Muunnosprofiili määrittää mitä kenttiä tulostietueeseen tuodaan ja millaisin asetuksin. Kansalliskirjasto muokkaa ja asentaa muunnostyyppejä ja -profiileja kirjastojen toiveiden mukaisesti mahdollisuuksien mukaan. Näihin liittyen voi ottaa yhteyttä Melindan palvelupostiin (melinda-posti (at) helsinki.fi).

Kuva Muuntaja-ohjelman muunnosprofiilivalikosta.

Muuntajan toiminta

Muuntajan perusnäytössä näkyy omissa ikkunoissaan kolme "tietuetta" eli lähdetietuepohjatietue ja tulostietue. Alla esimerkki muunnoksesta.Vasemmanpuoleisessa ikkunassa on lähdetietue eli tietue, jonka tiedot muunnetaan toiseen aineistotyyppiin. Lähdetietue ei muutu, vaan sen tietoja vain kopioidaan luotavaan tai käsiteltävään tietueeseen. Lähdetietue haetaan Melindasta joko kopioimalla sen ID-numero esim. Melindasta ja liittämällä se yläpalkin ”lähdetietue”-kenttään tai hakutoiminnolla ”Hae” (tästä tarkemmin alla). Muunnoksessa lähdetietueesta tuodaan kuvailutietoja pohjatietueeseen. Pohjatietueena voidaan käyttää Melindassa olevaa tietuetta, jolloin yläpalkin ”pohjatietue”-kenttään liitetään sen tietueen ID-tunnus, jota halutaan käyttää pohjana (ennakkotieto tmv.). Pohjatietue voidaan hakea myös hakutoiminnolla ”Hae” (tästä tarkemmin alla).

Jos käytetään Melinda-tietuetta pohjatietueena, tietueen ID-tunnus säilyy ja Muuntaja päivittää Melindan tietuetta. Muunnoksen voi tehdä myös siten että pohjatietuetta ei käytetä. Tällöin muunnoksessa syntyy Melindaan uusi tietue, joka saa uuden ID-numeron.

Lähdetietueen ikkunassa on kaksi eri suuntiin risteävää nuolta Kuva ristikkäisistä nuolista., joiden avulla voi vaihtaa pohjatietueen ja lähdetietueen paikkaa.

Oikeanpuolimmaisessa ikkunassa näkyy muunnoksessa tuotettava tulostietue. Tulostietuetta voi muokata klikkaamalla kynäkuvaketta Kuva kynästä.. Takaisin esikatseluun pääsee klikkaamalla kynäkuvaketta uudelleen.

Esikatselussa pohjatietueesta tuodut kentät on korostettu turkoosilla värillä. Yksittäisiä kenttiä voi siirtää lähdetietueesta tulostietueeseen copy-paste -toiminnolla. Vastaavasti tulostietueesta voi poistaa kenttiä.

Muokkaamalla tulostietuetta kuvailija voi editoida tietuetta, lisätä tai poistaa kenttiä ja osakenttiä sekä muokata kenttien tekstiä. Tulostietue tallennetaan esikatselu-välilehdellä Kuva levykkeestä.-kuvakkeen kautta.

Haku

Lähdetietueen ja pohjatietueen voi hakea Melindasta vasemman yläkulman Suurennuslasi. -kuvaketta klikkaamalla. Hakua varten aukeaa uusi ikkuna. Hakua voi rajata kohdistumaan nimekkeeseen, tekijään tai ISBN-tunnukseen.

Hakulaatikon kuva.


Hakutuloksesta voi valita tietueen siirtymään lähdetietueeksi tai pohjatietueeksi.

Kuva hakemalla Muuntajaan tuodusta tietueesta ja Muuntajan toiminnoista haun jälkeen.

Tallenna valmis tulostietue esikatselu-välilehdellä Levyke.-kuvakkeen avulla.

Uuden muunnoksen ja/tai näytön tyhjennyksen voit tehdä klikkaamalla Plus-merkki.-kuvaketta.
  • No labels