Huom! Muuntaja-ohjelman ulkoasua uudistetaan, mutta ohjeessa olevat kuvakaappaukset ovat aiemmasta versiosta. Tämä ohje päivitetään kun kaikki ulkoasun muutokset on tehty.

Yleistä

Muuntaja on Kansalliskirjastossa kehitetty ohjelma tietueiden muuntamiseen aineistotyypistä toiseen. Tämä Aleph-ohjelmaan liittyvä apuohjelma tuottaa e-aineistojen tietueita painetun version tietueista ja painetun version tietueita e-aineiston tietueista ja muokatut tietueet päivittyvät Melindaan. Muuntajaa käytetään verkkoselaimella osoitteessa

https://muuntaja.melinda.kansalliskirjasto.fi.
Kirjautuminen Muuntajan tapahtuu Melinda-tunnuksilla ja selaimena suositellaan käytettäväksi Chromea tai Firefoxia.

Muuntajan perusnäkymä

Muuntajan perusnäkymässä on ylävalikko, jossa valitaan muunnostyyppi ja muunnosprofiili sekä kolme ikkunaa: lähdetietuepohjatietue ja tulostietue.


Muunnostyyppi ja muunnosprofiili

Muunnostyyppejä on kaksi: Painetusta e-aineistoksi ja E-aineistosta painetuksi. Myös muut muunnokset ovat jatkossa mahdollisia.


Muunnosprofiili tarkoittaa asetuksia, jotka määrittelevät muunnoksen. Muunnosprofiili määrittää mitä kenttiä tulostietueeseen tuodaan ja millaisin asetuksin, mikä on uuden tietueen tietokantatunnus ("LOW-tag") ja niin edelleen. Muunnosprofiilit ovat kirjastokohtaisia ja kullakin organisaatiolla voi olla useita profiileita eri tarkoituksiin. Kansalliskirjasto muokkaa ja asentaa muunnosprofiilit kirjastojen toiveiden mukaisesti. Näihin liittyen voi ottaa yhteyttä Melindan palvelupostiin (melinda-posti (at) helsinki.fi).


Muuntajan toiminta

Muuntajan perusnäytössä näkyy omissa ikkunoissaan kolme "tietuetta" eli lähdetietuepohjatietue ja tulostietue. Alla esimerkki muunnoksesta.


Vasemmanpuoleisessa ikkunassa on lähdetietue eli tietue, jonka tiedot muunnetaan toiseen aineistotyyppiin. Lähdetietue ei muutu, vaan sen tietoja vain kopioidaan luotavaan tai käsiteltävään tietueeseen. Lähdetietue haetaan Melindasta joko kirjoittamalla sen ID-numero yläpalkin ”lähdetietue”-kenttään tai hakutoiminnolla ”Hae” (tästä tarkemmin alla). Muunnoksessa lähdetietueesta tuodaan kuvailutietoja pohjatietueeseen. Pohjatietueena voidaan käyttää Melindassa olevaa tietuetta, jolloin yläpalkin ”pohjatietue”-kenttään” kirjoitetaan sen tietueen ID-tunnus, jota halutaan käyttää pohjana (ennakkotieto tmv.). Pohjatietue voidaan hakea myös hakutoiminnolla ”Hae” (tästä tarkemmin alla).

Jos käytetään Melinda-tietuetta pohjatietueena, tietueen ID-tunnus säilyy ja Muuntaja päivittää Melindan tietuetta. Muunnoksen voi tehdä myös siten että pohjatietuetta ei käytetä. Tällöin muunnoksessa syntyy Melindaan uusi tietue, joka saa uuden ID-numeron.

Sinisestä pallosta, jossa on kaksi nuolta eri suuntiin voi vaihtaa pohjatietueen ja lähdetietueen paikkaa.

Oikeanpuolimmaisessa ikkunassa näkyy muunnoksessa tuotettava tulostietue. Sen näkymässä on kaksi välilehteä: esikatselu ja muokkaus.

Esikatselu-välilehti on tietueen tarkastelua ja tallentamista varten. Esikatselussa pohjatietueesta tuodut kentät on korostettu turkoosilla värillä. Yksittäisiä kenttiä voi siirtää lähdetietueesta tulostietueeseen klikkaamalla kenttää lähdetietueessa. Vastaavasti tulostietueesta voi poistaa kenttiä klikkaamalla niitä.

Muokkaus-välilehdessä kuvailija voi editoida tietuetta, lisätä tai poistaa kenttiä ja ja osakenttiä sekä muokata kenttien tekstiä. Kun siirrytään takaisin esikatselu-välilehdelle, muokkausnäkymässä käsitellyt kentät on korostettu vihreällä. Tallennus tehdään esikatselu-välilehdellä.

Haku

Lähdetietueen ja pohjatietueen voi hakea Melindasta vasemman yläkulman hakutoiminnolla ”Hae”. Kuvaketta klikkaamalla aukeaa uusi ikkuna hakua varten. Hakua voi rajata kohdistumaan nimekkeeseen, tekijään tai ISBN-tunnukseen.


Hakutuloksesta voi valita tietueen siirtymään lähdetietueeksi tai pohjatietueeksi.  • No labels