Blog from April, 2024

Melinda-kuvailijan aputyökaluihin on tulossa muutoksia kevään 2024 aikana. Muutokset Melindan aputyökaluissa johtuvat teknisistä ja tietoturvaan liittyvistä muutoksista Helsingin yliopiston ja Kansalliskirjaston ohjelmistojen kehitysympäristöissä. Tämän johdosta aputyökaluja uusitaan. Työn ollessa vielä kesken osaan työkaluista on odotettavissa käyttökatkoja. Kaikkien aputyökalujen vanhat versiot poistuvat käytöstä 31.5.2024.

Muuntaja

Melindan aputyökaluista Muuntaja-ohjelma on nyt uusittu, ja uusi testiversio on käytettävissä osoitteessa: https://ui.melinda.kansalliskirjasto.fi/muuntaja/. Muuntajaa käytetään tietueiden muuntamiseen aineistotyypistä toiseen. Tutustu uuden Muuntajan ohjeisiin ennen kuin aloitat käytön. Ohjeet löydät Melindan asiakaswikistä. Vanha versio Muuntajasta on käytössä toukokuun loppuun asti, joten testaathan uutta versiota mahdollisimman pian. Toivomme palautetta uuden Muuntajan testiversiosta: melinda-posti(at)helsinki.fi.

Merge

Merge-aputyökalua käytetään Melindan tuplatietueiden yhdistämiseen. Merge-käyttöliittymä uusitaan, ja uusi versio on parhaillaan työn alla Melinda-palveluissa. Tiedotamme erikseen, kun Mergen uusi versio on käytettävissä. Nykyinen Merge poistuu käytöstä 31.5.2024.

Cyrillux

Cyrillux-aputyökalua käytetään kyrillisellä kirjaimistolla luetteloitujen tietueiden koneelliseen translitterointiin. Myös Cyrillux uusitaan kevään 2024 aikana, ja Cyrilluxin uusi versio on tällä hetkellä työn alla Melinda-palveluissa. Cyrilluxin nykyinen versio poistuu käytöstä 31.5.2024, jonka jälkeen käyttökatko on todennäköinen. Tiedotamme myöhemmin erikseen käyttökatkon pituudesta sekä uuden version käyttöönotosta.

Kartoitamme Kansalliskirjaston Melinda-palveluissa kuvailijoiden tyytyväisyyttä Melinda-kuvailuun. Pyydämme teitä vastaamaan kevään kolmanteen ja viimeiseen lyhyeen kyselyyn: https://www.lyyti.fi/questions/c32cffb18e. (Tämä vie aikaa vain 1 minuutin.) Vastausaikaa on perjantaihin 19.4. asti. Välitättehän kyselyä eteenpäin kirjastonne kuvailijoille.

Palautteenne on tärkeää, jotta voimme kehittää toimintaamme. Kysely toteutetaan kolme kyselyn sarjana kevään aikana. Vastaathan siis kaikkiin kyselyihin, vaikka kysymykset ovat joka kierroksella samat. Kysely toistetaan useamman kerran, jotta saisimme tarkemman kuvan Melinda-kuvailijoiden tyytyväisyydestä ja kuvailuympäristön kehitystarpeista.

Kiitokset vastauksistanne!