Pirkanmaan kunnankirjastot eli PIKI-kirjastot aloittivat Melindan tuotantokäytön ensimmäisenä yleisenä kirjastona kesäkuussa. Kesän ja syksyn aikana kirjastojen 2,3 miljoonaa tietuetta on ajettu Melindan tuotantokantaan sekä luettelointikäytäntöjä ja työvälineitä on viimeistelty. Samalla on luotu prosessi ja toimintamalli yleisten kirjastojen Melindaan liittymiselle.

”Melinda-pilotti on edennyt rauhallisesti, mikä on ollut perusteltua: PIKI-tietokanta on iso ja Melindaan liittyminen on suuri muutos. Kaikki osapuolet ovat olleet sitoutuneita hankkeeseen ja yhteistyö on sujunut hyvin. Kansalliskirjastolla on järjestelmissä valmiudet uusille Melinda-liittymisille sekä kokemusta yhteisluetteloprosessiin liittyvän tekniikan hoidosta. Kehittämistyötä toki tarvitaan jatkossakin sekä työprosessien että teknisen alustan osalta”, kertoo pilottiprojektista verkkopäällikkö Petri Tonteri PIKI-kirjastoista.

Kansallinen metatietovaranto Melinda kokoaa kirjastoaineistojen kuvailevat metatiedot yhteen paikkaan. Se tarjoaa tiedontuottamiseen tarkoitetun ympäristön Suomen kirjastoille. Kirjastot kuvailevat aineistonsa yhteiseen tietovarantoon, josta tietoja voidaan hyödyntää. ”Tavoitteena on tehostaa kuvailuprosessia kirjastoissa ja vähentää päällekkäistä työtä, kun yksi teos tai aineisto kuvaillaan Suomessa vain kerran metatietovarantoon”, toteaa kehittämispäällikkö Minna Olkinuora-Tauru Kansalliskirjastosta.

Yhteisluetteloinnilla selvät hyödyt

Kansalliskirjasto on aiemmin selvittänyt yhteisluetteloinnin hyötyjä. ”PIKIn pilotin perusteella näyttää siltä, että nämä hyödyt toteutuvat. Melindasta voi tulla todellinen kaikkien kirjastosektorien yhteinen metatietovaranto nyt, kun Melindaan liittyy tieteellisten ja AMK-kirjastojen rinnalle yleisiä kirjastojakin. On järkevää, että kirjastosektoreilla on yhteinen tietokanta ja metatiedon tuotantoympäristö. Keskitetty ratkaisu selkeyttää toimintaa. Melindan myötä saamme käyttöömme yli tuhannen kuvailijan ammattitaidon ja osaamisen”, summaa Petri Tonteri projektin hyötyjä.

Toisena pilottikirjastona ovat Kokkolan seudun Anders-kirjastot, jotka valmistelevat myös parhaillaan siirtymistä Melindan tuotantokäyttöön.

Melindassa on mukana jo yli 40 kirjastoa. Melinda sisältää Suomen kansallisbibliografian sekä viitetiedot yliopistokirjastojen, useimpien yhteiskirjastojen ja OKM:n alaisten ammattikorkeakoulukirjastojen, Eduskunnan kirjaston, Tilastokirjaston, Arkistolaitoksen kirjaston ja Varastokirjaston tietokantoihin sisältyvistä aineistoista. Melindaa kehitetään jatkuvasti vastaamaan yhä paremmin kirjastojen tulevia tarpeita.

Lisää PIKIläisten kokemuksista Melindaan siirtymisestä voit lukea lähiaikoina ilmestyvästä Kansalliskirjaston seuraavasta uutiskirjeestä (link is external).

Lisätietoja:
verkkopäällikkö Petri Tonteri, Tampereen kaupunginkirjasto - Pirkanmaan maakuntakirjasto, petri.tonteri(at)tampere.fi
kehittämispäällikkö Minna Olkinuora-Tauru, Kansalliskirjasto, minna.olkinuora-tauru(at)helsinki.fi