Melinda on kansallinen metatietovaranto ja kirjastoille tarkoitettu palvelu. Kirjastot kuvailevat aineistonsa yhteiseen tietovarantoon, josta tietoja voidaan myös hyödyntää. Tietojen keskittäminen säästää työtä ja kustannuksia kirjastoissa sekä mahdollistaa asiakkaiden paremman palvelemisen.

Melindan toimintamalli on järjestelmäriippumaton. Tämä tarkoittaa, että palvelulla on samat tavoitteet ja tehtävät riippumatta siitä, missä järjestelmässä se toimii. Teknisen alustan kehittyminen ei vaikuta Melindan toimintamalliin.

Melinda-palvelun yhteystiedot

melinda-posti (at) helsinki.fi

Palvelun tuki

Ajankohtaista Melindassa

Syksyn 2023 ensimmäisessä Melindan tekijät -haastattelussa kysymyksiimme vastasi Tapani Moisio Kansalliskirjaston kansallisbibliografiapalveluista. Tapanilla on pitkä kokemus musiikin kuvailun parissa, ja kysyimme Tapanilta hänen työstään sekä näkemyksistään musiikin kuvailun tulevaisuudesta. Lue Tapanin haastattelu Melindan asiakaswikistä https://www.kiwi.fi/x/WAHnFQ!
Metatietovaranto Melindan uuden taustajärjestelmän selvitysvaiheessa tutkittiin ja testattiin avoimen koodin järjestelmiä ja kuvailutyökaluja, jotka mahdollistavat siirtymisen avoimeen linkitettyyn metatietoon. Selvitysvaihe on nyt päättynyt. Yhteenvetona voidaan todeta, että Suomen oloihin helposti sovitettavaa tavoitteiden mukaista järjestelmäratkaisua ei toistaiseksi ole löytynyt Aleph-alustan jatkajaksi. Seuraavaksi Kansalliskirjasto arvioi vaihtoehtoisia etenemispolkuja resursoinnin,…
Kevään toisessa Melindan tekijät -haastattelussa on vuorossa Seinäjoen ammattikorkeakoulun kirjaston informaatikko Silja Saarikoski. Silja on tehnyt pitkän työuran kirjastoalalla ja toiminut monenlaisissa tehtävissä.   Lue Melindan asiakaswikistä https://www.kiwi.fi/x/RoGbF, mitä Silja kertoo työstään ja tulevaisuuden suunnitelmistaan.
Melinda-yhteistyö hyödyttää Melindassa mukana olevia kirjastoja monin tavoin. Keskeisiä Melindasta saatavia hyötyjä ovat kuvailuosaamisen kehittäminen, tehokkuuden lisääntyminen sekä kuvailun laadun pitäminen hyvällä tasolla. Melinda-kuvailijoilta saatu viesti on, että osaamisen kehittäminen on keskeisin Melindan hyödyistä, sillä ilman osaamista ei voi syntyä tehokkuutta eikä laatua. Millaista tukea osaamisen kehittämiseen Melinda-yhteistyö siis antaa kuvailijoille?…
Melindan aputyökalut
Melinda-kuvailijan aputyökalut (Cyrillux, Merge, Muuntaja ja Poistot) löytyvät nyt yhden sivun alta Melindan asiakaswikistä https://www.kiwi.fi/x/JoHyEw. Sivulla on muun muassa käyttöohjeita sekä suorat linkit aputyökaluihin. Samaisen sivun kautta löydät myös ohjeita Artikkelien kuvailutyökalua ja Melindan käyttäjätunnusten hallinnointia koskien. Lisäksi kannattaa tutustua pysyviin koulutustallenteisiin https://www.kiwi.fi/x/ZgBgDQ Cyrilluxista ja Mergestä.
 

  • No labels