Aika 15.6.2022 klo 13 ̶ 15

Paikka Zoom-etäyhteys

Paikalla Katja Hyvärinen, Marja-Liisa Seppälä (PJ), Liisa Hilander, Jerry Jantunen, Minna Kantanen
Poissa Nina Hyvönen,  Jaska Järvilehto
Sihteeri Anna Tuominen


Käsitellyt asiat


  • Tiedotuspäivän ja kuvailuryhmien työpajan jälkipuinti, käytiin läpi palautteet.
    Anna kerää vielä palautteiden pohjalta huomioitavia asioita seuraavien suunnitelmasivuille osviitaksi.
    Linkki Tiedotuspäivän tallenteeseen

  • Teos MARC 21:ssä -projekti: eteneminen. Teoksiin ja ekspressioihin liittyviä aiheita työstetään. Ajankohtaisena asiana ollut elokuvien kuvailun auktoriteettitietueisiin liittyviä kysymyksiä. Raamatun teosten käsittely on saatu valmiiksi. Mahdollisesti niitä voitaisiin käyttää suunnitteilla olevassa pilotoinnissa, johon myös sopivia musiikkitietueita olisi käytettävissä. Seurataan projektin etenemistä, ja suositusten valmistumisen aikataulusta on tullut myös kyselyjä. Tavoitteena on saada ehdotus lausunnoille vuoden loppuun mennessä.

  • RDA-ajankohtaiset. Uusia suomenkielisiä osuuksia on saatu ns. stage-vaiheen julkaisuun, ja suomenkieliset osuudet ovat edenneet hyvin, vaikka valmiiden tekstien julkaisemista hidastavia teknisiä kysymyksiä on edelleen. Katsottiin RDA Toolkitin sisältöä: mm. sanasto-osuudet. Esimerkkiosuuksien julkaiseminen ei ole vielä ollut mahdollista. Koulutukset lähestyvät, ja ensimmäiset opastusvideot on jo julkaistu. Asiantuntijoina koulutuksissa mukana KUMEA  (av-ryhmällä oma osuus), kuvailijoiden tietämys apuna koulutuksissa.

  • Entiteettien rajat -lausunto Toiku-verkostolta kommentoitavaksi: Jerry esitteli luonnoksia. Pohjana on hyödynnetty kuvailuryhmien työpajan (2021) keskusteluja aiheesta sekä Kongressin kirjaston taulukkopohjaa, josta on tehty suomennos. Sen avulla saadaan myös selkeyttä sen esittämiseen, milloin kyse on YSO-aiheesta ja milloin KANTOn toimijasta. Toivottiin kommenttia rakennuksiin liittyvistä määritelmistä (tapaukset, joissa nykyisin kirjauksia sekä 610- että 650- kentissä - tätä kysymystä halutaan ratkaista uusien linjausten avulla): ehdotus nyt, että rakennukset kuvaillaan yhteisöinä ja tarvittaessa lisäasiasanoina YSO-termejä.  SISKU on todennut, että asiaa on käsiteltävä myös ontologiakehittäjien kanssa, ja SISKUsta tullaan ottamaan heihin yhteyttä. Toivotaan, että kysymys saataisiin ratkaistua tämän vuoden aikana. Keskusteltiin paikan ja yhteisön määritelmiin sekä fiktiivisiin hahmoihin liittyvistä kysymyksistä suhteessa RDA-sääntöihin. Näistä voisi tulevaisuudessa lisätä tekstejä myös RDA Toolkitiin (entiteetin rajat). Hyväksyttiin Toiku-verkoston ensisijaisena esittelemä ehdotus.

  • Muusan puheenjohtajuus, organisointi jatkossa. Puheenjohtajaa ei ole löytynyt, pohdittiin vaihtoehtoja. Vaihtoehtoina voisi olla kiertävä puheenjohtajuus tai mahdollisesti siirtyminen KUMEAn alaryhmäksi (jolle sillekin tarvitaan toki PJ, ja kyseessä olisi suuri ratkaisu). Kuten aiemmissakin keskusteluissa, todettiin puheenjohtajuuden olevan myös uusille ihmisille sopiva tehtävä ja pääasiallisena tehtävänä olevan  keskustelujen vetäminen kokouksissa. Ehdotetaan sen selvittämistä, voidaanko tarvittaessa pyytää uutta puheenjohtajaa ryhmän ulkopuolelta.

  • Kuvailun laatu: "käypäsuositus" näkökulmista, jotka on huomioitava kuvailun laadussa.
    Aloitettiin suositukseen liittyvien näkökulmien ja huomioiden kerääminen työsivulle (keskustelun pohjana työpajan 22.3.2022 Flinga-vastaukset). (vastaukset exceliin koottuna).
  • Syksyn kokousajat: sovittiin kolme ensimmäistä. 16.8. klo 13.10-15, 13.9. klo 14.10-16 ja 11.10. klo 14.10-16.

  • Mahdolliset muut asiat.
    RDA-sovellusohjesivuston blogi: ryhmiä kannustetaan lisäämään sisältöä, ja päätettiin huomioida blogin sisältöjä myös tämän ryhmän kokouksissa.  Lisättiin tämä toimintasuunnitelmaan.
  • No labels