KUVAILEVAN METATIEDON ASIANTUNTIJARYHMÄN KOKOUS


Aika: 12.1.2016 klo 10.15-16.15
Paikka:  Kansalliskirjasto, Fabianian auditorio
Läsnä:  Ville Huhtala (Helsingin yliopiston kirjasto), Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto), Sirpa Janhonen (Varastokirjasto, puheenjohtaja), Mervi Kivirinta (Diakin kirjasto), Mirja Lampola (Aalto-yliopiston kirjasto), Eeva-Riitta Peltonen (Tampereen kaupunginkirjasto), Anne-Mari Salmela (Turun yliopiston kirjasto, sihteeri), Kukka-Maritta Taskinen (Savonia-amk)  ja Kiti Vilkki-Eriksson (Kansalliskirjasto).
Kutsuttuina asiantuntijoina: Minna Kantanen (BTJ), Minttu Hurme (Kansalliskirjasto)
Poissa: Anne Andersson (Åbo Akademis Bibliotek), Jaana Uurasjärvi (Eduskunnan kirjasto)

Pöytäkirja

1. Esittäytyminen ja katsaus työryhmän toimintaan

Työryhmän jäsenet esittäytyivät. Työryhmän toimenkuvaa päivitettiin.

2. Puheenjohtajan ja sihteerin valinta

Sirpa Janhonen valittiin puheenjohtajaksi seuraavaksi 2-vuotiskaudeksi ja Anne-Mari Salmela sihteeriksi kevätkaudeksi.

3. Edellisen kokouksen pöytäkirja

1) Kommentti kohtaan: 1.  776-kentän standardinumeroiden väliviivat 
Poimittuja tietueita ei tarvitse muokata, mutta primaariluetteloinnissa ISBNään laitetaan väliviivat, jos ne ovat teoksessa tai helposti selvitettävissä.
Pitäisikö tuosta päätellä, että sovellusohjeen suositus on muuttumassa?

Vastaus: Kyllä, sovellusohjeen suositus on muuttumassa. 

2) Tarkennettu vastaus kirjastojen kysymykseen nro 3
Voisiko KUMEA perustaa alustan, jossa keskustella RDAn käyttöön liittyvistä kysymyksistä? Finna-asioista käydään keskustelua jollain toimivalla alustalla. Sopisiko vastaava RDA-asioiden käsittelyyn?

Vastaus: Tässä vaiheessa ei perusteta uutta foorumia, vaan keskustelua käydään jo olemassaolevilla kuvailuaiheisilla postilistoilla. Myös kuvailusääntöjen ja kuvailutyöryhmien wikisivuille voi kirjoittaa kommentteja ja kysymyksiä.

4. Ilmoitusasiat

Kuvailustandardien kansallinen kehittämisryhmä (entinen Kirjastoaineistojen kuvailun ohjausryhmä) pitää ensimmäisen kokouksensa 13.1.2016.

Kumean musiikkityöryhmä MusaMelinda kokoontuu 22.1., 5.2. ja 15.2. asianaan RDA-ohjeistus. MusaMelindalla on uudet kotisivut osoitteessa MusaMelinda

Ensimmäinen Kansalliskirjaston asiantuntijaseminaari on 16.2. aamulla.

AMKien kehittämispäivä Metropolia-kirjastossa Helsingissä 16.2.

5. Aleph/Voyager

Voyagerin luettelointiclientin Titles indexin sarakkeessa ei näy 264-kenttä. Ohjelma on "viritetty" näyttämään kenttä 260. Kansalliskirjaston Voyager-systeeminhoito selvittää, milloin asiaan tulee korjaus, versiossa 9.2 on tiedetysti jonkin verran RDA-muutoksia.

Tekijäkenttien funktiotermien indeksointimuutos on tulossa Voyageriin, Kansalliskirjaston Voyager-systeeminhoito selvittää yhdessä CSC:n kanssa sopivaa ajankohtaa.

Alephin luettelointiohjelmaan lisätään RDAn mukaisia valmiita osakenttien sisältövaihtoehtoja vähitellen. Sovittiin, että kentän 100  |e-osakentän valmiisiin sisältövaihtoehtoihin viedään vain teosta koskevat tekijäfunktiotermit, ensimmäiseksi kaikkein yleisimmin käytetyt: kirjoittaja, säveltäjä, loput aakkosissa. Kentän 700 |e-osakentän valmiisiin sisältövaihtoehtoihin viedään kaikki tekijäfunktiotermit.

6. MARC21 -sovellusohje

Työryhmä pitää 2-päiväisen kokouksen helmikuun alussa. Jälkimmäinen päivä on omistettu MARC 21 -sovellusohjeen päivittämiseen RDA-ohjeistuksen mukaiseksi. Ennen kokousta työryhmäläiset tekevät sovellusohjeeseen liittyviä "kotitehtäviä" erikseen sovitun työnjaon mukaisesti.

7. Alkuteoksen merkitseminen RDA-kuvailussa-ohje

 Ohjetta päivitetään.

8. Muut RDA-asiat

Ohessa tallennusalustat painetulle monografialle, painetulle sarja-aineistolle (kausijulkaisulle) sekä elektroniselle monografialle ja elektroniselle sarja-aineistolle (kausijulkaisulle). 

Muille aineistotyypeille työryhmä laatii tallennusalustoja lähiaikoina.

Sarja-aineiston 776 kenttään liittyen: kun on kyse kotimaisesta sarja-aineistosta kentän 776 osakentässä |c pitää olla lisäys, joka vastaa kentän 222 osakentän |b lisäystä, jotta tietueet linkittyvät toisiinsa myös Pariisin ISSN-portaalissa. C-osakenttään voi tulla muitakin tietoja kuin Painettu. Pariisin mallin mukaan tallennetaan ao. tieto osakenttään |c (= erottava lisäys.) Ulkomaisissa sarja-aineiston tietueissa voi tieto suhteesta olla osakentässä  |i, kuten monografioissa tai samalla tavalla kuin kotimaisissa eli erottava lisäys (esim. Painettu) osakentässä |c.

Huom! 300-kentän loppuun ei merkitä pistettä ellei kenttä pääty pistettä edellyttävään lyhenteeseen. Esim. cm ei ole lyhenne vaan tunnus.  Pääsiäisenä toteutettavassa konversiossa poistetaan tietueista kentän 300 lopusta piste, poislukien pistettä edellyttäviin lyhenteisiin päättyvät 300-kentät.

RDA-linjaus : novellit 

Mikä on tämän linjauksen suhde novelleihin? 

Linjaukset lukuun 25.1 Viittauksen kohteena oleva teos
SUOMALAISTEN KIRJASTOJEN LINJAUKSET: Teosten välinen osa-kokonaisuussuhde on lisäydinelementti kokoomateoksissa, poikkeuksina runot, virret, konferenssiesitelmät, päiväkirjat, haastattelu- tai kirjekokoelmat ja vastaavat aineistot.

Lasketaanko novellit "vastaaviin aineistoihin" vai tehdäänkö niistä 505-kenttä ja teos-viittaukset 700-kenttiin?

Vastaus: 
On periaatteessa kuvailijan omassa harkinnassa merkitseekö suhteet, kun kyseessä on novellikokoelma. Kansalliskirjaston RDA lukupiirissä mietitään vielä linjauksen tekstiä. Kaikki linjaukset ovat  täällä .

RDA-linjaus:  Moniosaiset monografiat

Miten menetellään moniosaisten hakutietojen kanssa, jos vastuullisuudessa tapahtuu muutoksia?  

Vastaus:

RDA 18.4.2.1 Moniosaiset monografiat.  Hakutiedot lisätään moniosaisen monografian myöhempään osaan liittyvistä henkilöistä, suvuista tai yhteisöistä (katso 19.1, 20.1 ja  21.1)
jos: 
vastuullisuustiedot muuttuvat osien välillä
ja
muutosta pidetään tärkeänä löytyvyyden kannalta.

Kongressin kirjasto on tehnyt siihen seuraavanlaisen linjauksen, joka on myös meidän käytäntömme:

LC practice/PCC practice: If a work embodied in a multipart monograph is identified by a creator based on the first or earliest volume received, and subsequent volumes indicate additional creators are involved, do not change the authorized access point for the work, but record additional creators when considered important.

Teos ja viittaus teokseen pysyvät muuttumattomana, paitsi jos päävastuullinen tekijä (joka siis mainitaan myös teoksen auktorisoidussa hakutiedossa) muuttuu tai jos moniosainen monografia muuttuu esim. sarja-aineistoksi.

Jos moniosainen monografia muuttuu sarja-aineistoksi tai päivittyväksi aineistoksi, tehdään uusi kuvailu (katso  2.13).

Jos sarja-aineisto tai päivittyvä aineisto muuttuu moniosaiseksi monografiaksi, tehdään uusi kuvailu (katso  2.13).

Vastuullisuustietojen muutokset, jotka vaikuttavat teoksen tunnistamiseen ja edellyttävät uutta teosta edustavan auktorisoidun hakutiedon muodostamista, katso  6.1.3

Lisäksi voidaan antaa huomautus tekijätiedon muutoksista:

RDA 2.17.3.6.1 Moniosaiset monografiat.  Moniosaisen monografian myöhemmässä osassa esiintyvästä vastuullisuuden muutoksesta tehdään huomautus, jos sitä pidetään tärkeänä aineiston tunnistamisen tai löytyvyyden kannalta.

ESIMERKKI

100 1_ $a Kinnunen, Matti, $e kirjoittaja.
245 10 $a Sanan valtaa Kallaveden kaupungissa. $n 1, $p Kuopion sanomalehdistön historia 1844-1917 / $c Matti Kinnunen.

100 1_ $a Kinnunen, Matti, $e kirjoittaja.
245 10 $a Sanan valtaa Kallaveden kaupungissa. $n 2, $p Kuopion sanomalehdistön historia 1918-1979 / $c Kaija Piironen.
500 __ $a Ensimmäisen osan tekijä: Matti Kinnunen.
700 1_ $a Piironen, Kaija, $e kirjoittaja.

RDA - ensisijainen tiedonlähde, hakasulkeet

Miten käsitetään ensisijaisen tiedonlähteen järjestys tilanteessa, jossa esim. vastuullisuusmerkinnät ovat täydellisempinä muualla aineistossa kuin ensisijaisen nimekkeen tiedonlähteessä, joka taas on useimmiten nimiösivu.
Esim. tapaus, jossa nimiösivulla on vain tekijöiden sukunimet ja nimiösivun kääntöpuolella myös etunimet tai nimiösivulla ei ole funktioita vaan ne löytyvät muualta aineistosta. Aiemminhan nämä tiedot voitiin laittaa hakasiin 245 c-kenttään. 

Vastaus:
Vastuullisuusmerkinnöt laitetaan (kenttään 245 |c) niin kuin ne on merkitty nimiösivulle. Mikäli vastuullisuusmerkinnöt ovat täydellisemmin nimiösivun kääntöpuolella, täydennetyt tiedot tallennetaan huomautusalueelle, mikäli kuvailija katsoo sen tarpeelliseksi.

ESIMERKKI

100 1_ $a Aakkula, Immo, $d 1974- $e kirjoittaja.
245 10 $a Brinkhall soi : ‡b musiikkia, mietteitä ja makuja / $c Aakkula, Heikkinen, Jokitalo, Odé, Talvitie ; Kari Castrén (toim.) ; käännökset ruotsiksi: Lena von Bonsdorff.
500 __ $a Kirjoittajat: Immo Aakkula, Seppo S. Heikkinen, Jukka Jokitalo, Jan Odé, Petri Talvitie.
700 1_ $a Heikkinen, Seppo S., $e kirjoittaja.
700 1_ $a Jokitalo, Jukka, $e kirjoittaja.
700 1_ $a Odé, Jan, $e kirjoittaja.
700 1_ $a Talvitie, Petri, $e kirjoittaja.
700 1_ $a Castrén, Kari, $e toimittaja.
700 1_ $a Bonsdorff, Lena von, $e kääntäjä.

Vastuullisuusalueen kirjoittajat on otettu nimiösivulta, koska ensisijainen tiedonlähde vastuullisuusmerkinnöille on se, josta ensisijainen nimeke on otettu. Nimiösivulla on mainittu vain kirjoittajien sukunimet. Muut tekijät on mainittu nimiösivun kääntöpuolella, nimet on siten otettu tärkeysjärjestyksessä toisena olevasta tiedonlähteestä. Tällainen käytäntö onkin järkevää jos esim. tekijät on eroteltu &-merkillä ja heillä on eri funktiot. Silloin funktiot on selkeämpää ilmoittaa huomautusalueella. Nimiä ei tarvitse laittaa hakasulkeisiin, koska hakasulkeisiin RDAssa laitetaan vain aineiston ulkopuolelta otetut tiedot, 

RDA  - 336/337/338-kentät - isot vai pienet alkukirjaimet

Kaikki kentät (336, 337, 338) alkavat pienellä alkukirjaimella. Jo tallennettuja isolla alkukirjaimella alkavia 336-kenttiä ei tarvitse korjata, ne muutetaan pieniksi pääsiäisenä toteutettavassa konversiossa.

RDA - 338 'muu'-tallennetyyppi

Alephin valmiisiin sisältövaihtoehtoihin on lisätty tarkentavat määritteet kentän 338 osakenttään |a, kun kyseessä muu aineisto. 

  •  |a muu äänitallenne |b sz |2 rdacarrier
  •  |a muu tietokonetallenne |b cz  |2 rdacarrier
  •  |a muu mikromuotoinen tallenne |b hz |2 rdacarrier
  •  |a muu mikroskooppinen tallenne |b pz |2 rdacarrier
  •  |a muu heijastettava kuvatallenne |b mz |2 rdacarrier
  •  |a muu stereografinen tallenne |b ez |2 rdacarrier
  •  |a muu ilman laitetta käytettävä tallenne |b nz |2 rdacarrier
  •  |a muu videotallenne |b vz |2 rdacarrier

 

RDA - verkkoaineiston päivämäärä ( 2.17.13.5 )

RDAn kohdassa 2.17.13.5 lukee:  "Huomautus tehdään päivämäärästä, jolloin verkkoaineisto on kuvailtu (kuvailu perustuu ko. päivän versioon)."  Fennican RDA testitietueessa  päivämäärää ei ole merkitty. Onko tarkoitus, että sitä ei jatkossakaan laiteta?

Vastaus: On tarkoitus laittaa, jäänyt epähuomiossa testitietueesta pois.

9. Kirjastojen kysymykset

1. kysymys: RDA: "kolmen" säännön muutos

Teoksen ensimmäinen päävastuullinen tekijä (creator) merkitään aina 100/110 kenttään, vaikka samassa roolissa olisi useampi kuin kolme tekijää. Miten toimitaan Melindassa jatkossa, jos tällaisesta useamman tekijän teoksesta tulee uusi painos? Pitääkö vanhan painoksen marcissa korjata 1. tekijä 700-lentästä 100-kenttään samalla, kun tehdään uusi tietue RDA-säännöillä?
Entä jos käy lisäämässä vanhaan marciin reprintin? Pitääkö korjata? 

Vastaus: Kun luetteloidaan uusi painos, se luodaan RDA-ohjeiden mukaan, edelliset korjataan RDAn mukaisiksi, jos painokset ovat käsillä. Reprintit: tietue muutetaan RDAn mukaiseksi.

2. kysymys: X-luetteloitu:

Kesällä oli muutama viesti siitä, milloin XLUETTELOITU merkitään Melindan tietueeseen.   Onko niin, että sen laittaa vasta ensimmäinen luetteloija? Ei laiteta vielä hankintavaiheessa.  

Vastaus: XLUETTELOITU -merkintä  kuuluu olla tietueessa (kentässä 579|a) silloin, kun varsinainen kuvailutyö on tehty primääriluettointina - minikokoisia ennakko/hankintatietueita ei periaatteessa lasketa. Monella kirjastolla on XLUETTELOITU -merkintä jo hankintatietueiden luettelointipohjassa, jotta se ei unohtuisi varsinaista luettelointia tehdessä.  Jos luetteloija poimii valmiin tietueen hankintatietueen päälle hänen pitäisi periaatteessa poistaa tietueesta kenttä 579. Joissain Melindan tietueissa on useampi XLUETTELOITU -merkintä, näitä on syntynyt erityisesti aineistosiirroissa, kun sama julkaisu on primääriluetteloitu monessa paikalliskannassa. Useammasta XLUETTELOITU-merkinnästä ei ole mitään haittaa.

Huomattavaa on, että Melindassa itsessään näitä kenttiä ei lasketa, vaan niillä on käyttöä vain kirjastojen omissa tietokannoissa.  KITT-tilastoon kohtaan B.4.1 lasketaan kaikki bib-tietueet, joissa 579$a kentässä merkintä XLUETTELOITU alkuperäisluetteloiduiksi ja loput tietueet poimintaluetteloiduiksi.

 

3. kysymys: lisenssoidut aineistot:

Meillä on muutama tarkentava kysymys koskien kenttiä 037-, 506- ja 540-kentistä:

a) Onko lisensoitujen aineistojen tietueisiin pakko laittaa kenttä 037? Tämä oli KUMEAn pöytäkirjan 7.10.2015 esimerkeissä. Aiomme lähiaikoina käsitellä uudelleen omassa tietokannassamme olevat lisensoitujen e-aineistojen tietueet, eikä 037-kenttä ole vielä Voyagerin tag tableissa.

Vastaus: Suositeltava ja hyvä tapa merkitä, ei pakko. 037 on Voyagerin tag tableissa.

 

b) Onko 506-kenttään pakko laittaa 5-osakenttä? Näitten tietojen lisäily satoihin tuhansiin tietueisiin tekee muutostyöstä aika monimutkaisen prosessin.

Vastaus: Jos kuvailun kohteena oleva aineisto on avoimesti käytössä niin osakenttää |5 ei tarvitse.  Jos aineisto ei ole avoimessa käytössä osakenttä |5 on syytä tallentaa Finnan takia. Myös omassa tietokannassa ko. osakentän tallentaminen on perusteltua, kun aineistolla on eri tahoilla erilaisia oikeuksia ja tietue on yhteinen -  näin on  esim. Helkassa.


4. kysymys

Millä kielellä huomautukset (esim. kenttään 500) tehdään kyrilliikalla luetteloitaessa?

Vastaus: Luettelointikielellä eli suomeksi tai ruotsiksi.

10. Kevään kokousaikataulu

Ma-ti 1.-2.2. Leipätehtaalla,
tiistaina 8.3 Fabianian kokoushuoneessa,
tiistaina 12.4 Leipätehtaalla,
tiistaina 10.5. Fabianian auditoriossa

 

  • No labels