KUVAILEVAN METATIEDON ASIANTUNTIJARYHMÄN KOKOUS

Aika: 7.10.2015 klo 10.15-16.00
Paikka: Kansalliskirjasto, Kaikukatu 4, kokoushuone Kumina (V620), 6. kerros
Läsnä: Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto), Sirpa Janhonen (Varastokirjasto), Mervi Kivirinta (Diakin kirjasto), Maria Kovero (Helsingin yliopiston kirjasto), Mirja Lampola (Aalto-yliopiston kirjasto), Eeva-Riitta Peltonen (Tampereen kaupunginkirjasto) (sihteeri), Anne-Mari Salmela (Turun yliopiston kirjasto) (puheenjohtaja),  Jaana Uurasjärvi (Eduskunnan kirjasto) ja Kiti Vilkki-Eriksson (Kansalliskirjasto).
Kutsuttuna asiantuntijana: Minttu Hurme (Kansalliskirjasto)
Poissa: Anne Andersson (Åbo Akademis Bibliotek), Taru Fröjdholm (Centria-amkin kirjasto), Sirpa Tuomisto (Kokkolan kaupunginkirjasto)

Pöytäkirja

1. Edellisen kokouksen pöytäkirja

Hyväksyttiin.

2. Ilmoitusasiat

Talonmiehen tuokio 2 (30.9.2015):  laatuasiaa, hakuvinkkejä ja Alephin tehokäyttöä, Videotallenne .

Kirjastoverkkopäivät 20.–21.10.2015 Metsätalo, Fabianinkatu 39, Helsinki. 

RDA-koulutuksen (2.10.2015) videot ovat nyt katsottavissa.

MARC 21 -formaatti: Marc 21 -formaattiin on lisätty syyskuussa muutamia uusia kenttiä ja osakenttiä. Käytännössä ainoa uusi kenttä bibliografisessa formaatissa on 348 Format of notated music (Nuottijulkaisun julkaisumuoto). Lisäksi kenttiin 336-338 on lisätty osakenttä 0 tunnusnumeroa varten. Formaatin suomalaisten käännösten etusivuilta on linkit muutoksiin (Update 21). Suomennokset ja tag tablet päivitetään syksyn aikana. Kongressin kirjaston alkuperäinen tiedote muutoksista MARC website ( www.loc.gov/marc/ ).

Yleisten kirjastojen kuvailukeskus: Metatiedosta ja kuvailusta käydään keskustelua blogissa Kirjastoalan keskiössä .  

Ex Libris -yhtiö, jonka tuotteita ovat mm. Voyager ja Aleph, on myyty ProQuestille. Tiedote asiasta: http://librarytechnology.org/news/pr.pl?id=21043

 

3. Voyager-asiat

26.3.2015 olleen kokouksemme pöytäkirjassa lukee:  "Voyagerin indeksoinnin muutos on tulossa, asia on Linnea2-kirjastoissa päätettävänä ja tulee konsortion yleiskokoukseen huhtikuun lopulla. Jatkossa tekijäkenttien funktio-osakenttä |e ei indeksoidu, jolloin tekijäindekseissä eri funktioissa olevat nimet näkyvät samalla rivillä. Funktiolliset nimenmuodot myös yhdistyvät auktoriteettitietueisiin indeksoinnin muutoksen jälkeen. Osakentän |e indeksointi tehtiin aikoinaan erikseen musiikkiaineiston takia ja Suomea varten, nyt palataan yleiseen indeksointiin. Musiikin tiedonhakua varten Voyageriin voidaan tehdä erillinen tekijäindeksi, jossa funktiot ovat näkyvillä." Mitä asialle nyt kuuluu?

Indeksoinnin muutos odottaa uusien palvelinten saamista tuotantoon. Muutoksen jälkeen on luotava uudet indeksit, ja tämä työ tehdään CSC:ssä, kunhan uudet palvelimet on saatu asennettua.

Linnea3:lla on törmätty valitettavan usein levytilaongelmaan, joka on johtanut mm. replikoinnin pysähtymiseen domainin paikalliskannoissa. Uuden palvelimen myötä tilanteen pitäisi helpottua, mutta linnea3:lle on myös laitettu hälytinskripti, jonka pitäisi varoittaa loppuvasta tilasta ajoissa.

4. RDA

Kansalliskirjastossa järjestetään RDAn käyttöönotosta tunnin mittainen etänä toteutettava RDA-kyselytunti 17.11. klo 10-11.
Kyselytunnilla keskitytään nimenomaan käyttöönottoasioihin, ei niinkään RDAn sisältöön liittyviin kysymyksiin.
KUMEA-työryhmä lähetti kysymyksiä tilaisuuteen.

Sovittiin, että seuraavat KUMEA-työryhmän kokoukset ovat kaksipäiväisiä. Kokousten jälkimmäisinä päivinä paneudutaan RDA-työohjeiden valmisteluun.

5. Käyttöoikeuksien metatieto

Kysymys: 
"Olemme käsitelleet Karelian luettelointityöryhmän kokouksissa ” Käyttöoikeuksien metatieto -ohjetta päivittääksemme e-aineistojemme tiedot kuntoon (koska bib-tietueet sisältävät viittauksia Nelliin ja ne pitäisi päivittää Finna-aikaan muutenkin).
Olemme tulkinneet, että ohjeessa puhutaan periaatteessa kahdesta eri asiasta:

  1. Aineiston käyttöoikeuksista: Kenellä on pääsy aineistoon, esim. ainoastaan organisaatioon x kuuluvien henkilöiden on lupa käyttää organisaation x ostamaa lisensoitua aineistoa y
  2. Aineiston kuvailutietojen käyttöoikeuksista: Kuka ”omistaa” tehdyn luettelointitietueen, esim. organisaatio x on poiminut aineiston y (bibliografiset) tiedot omaan tietokantaansa organisaatiolta z, eikä tietoja saa poimia edelleen.

Onko tulkintamme oikea?"

Vastaus: 
Tulkintanne on oikea.  Käyttöoikeuksien metatieto on vaikeasti haltuun otettavissa oleva kokonaisuus. Ohjeita joudutaan varmasti vielä hiomaan ja tarkentamaan. Alla yritys esimerkein valottaa, millaisia kenttiä  valikoituihin tietueisiin pitäisi periaatteessa tallentaa.

Esimerkki 1: Turun yliopiston kirjaston Karger-nimiseltä välittäjältä (037 |b Varastonumeron antaja, hankintapaikka) ostettu verkkokirja, jonka käyttö rajattu.
037  ## |b Karger |5 FI-T  (osakenttää |5 ei ole vielä Voyagerin tag tablessa, lisätään seuraavassa tag table päivityksessä, välittäjä on voitu merkitä 500-kenttään tai kirjastokohtaiseen huomautuskenttään, KUMEA suosittelee välittäjän merkitsemistä tulevaisuudessa kentän 037 osakenttään |b)
506 1# |a University of Turku local network, remote access with Univ. of Turku username ; Turun yliopiston verkossa, etäkäyttö TY:n tunnuksilla |f Online access with authorization |2 star |5 FI-T (Kentän 506 osakentässä |a voi käyttää omaa, säännönmukaista fraasia, Metatietosanastosta voi katsoa esimerkkejä:.  https://wiki.helsinki.fi/display/Metatietosanasto/Aineiston+saatavuus . 506 kentän  osakentässä |f käytetään valmiita fraaseja, niistä tarkemmin tietoa OCLCn sivuilta. )
540 ## |c Turun yliopiston kirjaston lisenssi |u http://libguides.utu.fi/c.php?g=93742&p=605521 |5 FI-T  
Kentät 506 ja 540 muodostavat parin. Lisenssiä koskevat tiedot kuuluvat siis 540-kenttään, |u-osakenttään tallennettava linkki kannattaa olla pysyvä (permalink), esimerkissä oleva linkki ei sellainen ole.

Esimerkki 2: Tietue, jota ei saa poimia eteenpäin. 
540 ##|3 Metadata |a Ei poimintaa, no copying |b Elsevier (osakentässä |3 kerrotaan aineisto, jota tiedot koskevat, osakentässä |a ilmaistaan poimintaluettelointikielto suomeksi ja englanniksi ja osakentässä |b käyttöluvan antaja)

Aineiston toimittajan kanssa tehdyistä sopimuksista selviää, onko metadatan jakamiselle rajoitteita. 

Toistaiseksi kaikkiin tietueisiin ei ole välttämätöntä tehdä näitä kenttiä takautuvasti. Vapaasti verkossa oleville aineistoille  ei myöskään  ole pakko tehdä Käyttöoikeuksen metatieto-ohjeen mukaisia kenttiä.

Työryhmä palaa asiaan tulevissa kokouksissa. 

6. Kirjastojen kysymykset

1. kysymys:
Milloin käytetään 800-kenttää? 
Esimerkiksi Melinda-tietue 006984078

8001

|a Cassidy, Cathy, |e kirjoittaja. |t Chocolate box girls, |l suomi ; |v 4.

Vastaus:
Kyseessä on teosauktoriteetti, jossa tekijä+sarjan nimi. Usein tällöin on haluttu tehdä kirjaus kirjoittajan "omasta sarjasta".

800-kenttä on lisäkirjaus sarjasta henkilönnimen mukaan. 


2. kysymys:
Kuvailtavana on painettu teos. Miten merkitään painetun version 776-kenttään verkkojulkaisun virheellinen ISBN?
Esim. ID: 000932376 / Potilasohjeet ymmärrettäviksi. Tietueeseen on merkitty painetun version ISBN.

Vastaus:
Jos painetussa on mainittu verkkoversion virheellinen ISBN, painetun julkaisun kuvailuun merkitään 776-kenttään vain oikea ISBN, jos se on tiedossa.  Merkintä virheellisestä ISBN:stä löytyy verkkojulkaisun omasta tietueesta 020 z-kentästä. Jos oikeaa verkkoversion ISBN:ää ei tiedetä, kuvailuun tehdään vain 530-huomautus: Julkaistu myös verkkojulkaisuna.

 

3. kysymys :
Miten suhtaudutaan RDA-tietueisiin?  Miten pitäisi suhtautua tietueisiin, jotka näyttävät RDA-tietueilta (mm. kentät 338 ja 264), mutta joissa ei ole kenttää 040? Pitäisikö korjata nykyisten sääntöjen mukaiseksi vai lisätä rda kenttään 040 vai jättää silleen?

Vastaus:
Melindaan ei vielä ole suositeltu kuvailtavan RDA-säännöillä.  KUMEA on ohjeistanut, miten poimittuihin RDA-tietueisiin tulee suhtautua.  Tietueen voi myös korjata ISBD-sääntöjen mukaiseksi. Fennica tekee näin omaan tietokantaansa siirrettäville tietueille. Kansallisbibliografiahan siirtyy RDA-sääntöihin vasta ensi vuoden alusta. 

Jos nyt jossain kohdassa lyhenteitä on avattu, ei niitä tietenkään tarvitse enää muuttaa takaisin. Konversion pitäisi aikanaan purra lyhenteisiin ym. sovittuihin muutettaviin kohtiin.

Tietokannoissa on varmasti tällä hetkellä monenlaisia tietueita, ISBD-mallisia, hybridejä ilman 040-kentän RDA-koodia ja koodin kanssa, ehkä jokunen täydellinen RDA-tietuekin. Bookwherellä poimituissa on 040-kentän koodi, vaikka niihin on tehty ainakin 100/700-kentät meidän hakusääntöjemme mukaan. Jos tietuetta muokataan niin paljon, että RDA-ajatus häviää, pitää muistaa poistaa myös 040-koodi. Ensi vuoden konversiossa ei lisätä vanhoihin tietueisiin tätä koodia, koska täydellistä RDA:ta ei takautuvasti pystytä tekemään.

4. kysymys :
Kotimaisten lehtien kuvailutiedoissa on Kansalliskirjaston digi-arkistoon vieviä linkkejä, jotka toimivat vain vapaakappalekirjastojen vapaakappaletyöasemilta.
Linkit, jotka yrittävät viedä suoraan lehden digiversioon ovat ikäviä, varsinkin kun näytölle ei ilmesty informatiivista tekstiä. Eikö nämä olisi syytä poistaa tai varustaa asianmukaisella infolla? Tässä yksi esimerkki:
http://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/secure/browse.html?action=years&identification=0783-1552&mnemonic=Kasvatus%20ja%20koulu%20%3A%20kasvatustieteellinen%20aikakauskirja%2E%20&searchType=allJournalTitles
 ; 

Vastaus :
Tätä tutkitaan ja pyritään löytämään ratkaisu.


5. kysymys :
Miten toimitaan kreikankielisen aineiston kanssa, translitterointi?

Vastaus :

Uusin standardi on SFS 5807 standardi  vuodelta 2008,  se korvaa SFS 5807 standardin vuodelta 1996. Kirjastokentällä ei uuteen standardiin olla täysin tyytyväisiä.
Kreikankieliselle aineistolle ei ole - eikä ole lähitulevaisuudessakaan tulossa -  vastaavanlaista konversio-ohjelmaa, jollainen on kyrillisellä kirjaimistolla kirjoitetulle aineistolle. 

HYK:ssä käytetään omaa käytäntöä (ei amerikkalaista) joka on translitteroinnin ja transkriptoinnin välillä. Alla muutama esimerkki Helkasta:
245 00 ‡6 880-01 ‡a Athēnaiōn episkopos : ‡b studies in honour of Harold B. Mattingly / ‡c edited by Angelos P. Matthaiou, Robert K. Pitt.
264 \1  ‡6 880-02 ‡a Athēna : ‡b Ellēnikē Epigrafikē Etaireia, ‡c 2014.
490 1\  ‡6 880-03 ‡a Ellēnikē Epigrafikē Etaireia ; ‡v 16
880 00 ‡6 245-01/(S ‡a Αθηναίων επίσκοπος
880 \1  ‡6 264-02/(S ‡a Αθήνα : ‡b Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία, ‡c 2014.
880 1\  ‡6 490-03/(S ‡a Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία ; ‡v 16

toinen esimerkki:

100 1\  ‡6 880-01 ‡a Dragoumēs, Iōn.
245 10 ‡6 880-02 ‡a Marturōn kai erōōn aima / ‡c Iōn Dragoumēs.
260 \\   ‡6 880-03 ‡a Athēna : ‡b To Bēma, ‡c 2015.*
880 1\  ‡6 880-04 ‡a Istoria stē logotekhnia
880 00 ‡6 100-01/(S ‡a Δραγούμης, Ίων.
880 10 ‡6 245-02/(S ‡a Μαρτύρων και ηρώων αίμα / ‡c Ίων Δραγούμης.
880 \\   ‡6 260-03/(S ‡a Αθήνα : ‡b Το Βήμα, ‡c 2015.
880 0\ ‡6 830-04/(S ‡a Ιστορία στη λογοτεχνία

Helkassa käytetään SFS 5807 standardia, tosin pienin poikkeuksin.

6. kysymys:
Jos kenttään 260c laittaa epävarmat vuodet, esim. [189?-19??] ja 008-kentän julkaisutyyppikoodiksi u:n, niin ohjelma tekee omiaan 008-kentän julkaisuvuosi1:lle: tässä tapauksessa vaihtaa vuoden 1890 vuodeksi 1900. Eikö kuitenkin u:ta käytetä, jos kausijulkaisun aloitus- ja lopetusvuotta ei tiedetä? Miten julkaisuvuosi1:n saa pysymään haluamanaan? Vai olenko ymmärtänyt koodin u väärin?

Vastaus / Huhtala, Ville:
Eli julkaisu on ilmestynyt todennäköisesti vuodesta 189 jonnekin 19x-luvulle? Todennäköisesti tarkoitit julkaisuajaksi (ISBD 4.3.8):
[189-?-19–?]
Mitä Aleph tuumaa noista? 008-kenttäänhän pitäisi arpoutua 189u19uu

Jatkokysymys:
Palaan vielä tähän vanhaan kysymykseen. Viestissäni tarkoitukseni oli puhua Julkaisuvuosi2:sta. Kokeilin tätä Villen neuvomaa vuosien muotoilua, mutta ei se auttanut. Yhä vain uuuu muuttuu vuodeksi 1900. Lisäksi ohjelma ilmoittaa, että julkaisuvuosi2-kohdassa pitäisi olla vain neljä uuta.

Vastaus:
Alephin asetuksia on muokattu niin, että automaattinen kentän 008 julkaisuvuosimerkkipaikkojen päivittäminen kentän 260 $c vuosiluvun perusteella tapahtuu vain, jos julkaisuajan tyyppi on 's', 'c' tai 'd'. Muissa tapauksissa kentän 008 julkaisuvuodet ovat siis käsin muokattavissa. 

Alephin tietueen tarkistin puolestaan ei valitettavasti ymmärrä mahdollisuutta siihen, että 'u' esiintyisi vain osassa vuosilukua - neljän uu:n herja johtuu tästä, ja sen voi ohittaa.

7. kysymys

Tällä kertaa tiedustelisimme RIL-sarjan (ISSN 0356-9403) luettelointikäytännöistä: Asiakkaamme eivät löydä sarjan nimekkeitä, koska he ovat tottuneet hakemaan ns. rillin numerolla eli esim. RIL 263-2014. Olemme ennen Melinda-elämää lisänneet ko. tiedon 246-kenttään.
RIL-teoksien kannessa, kyljessä ja nimiösivulla sarja esitetään muodossa RIL 263-2014, jota myös käytetään hakuterminä, asiakkaat katsovat sen ikään kuin teoksen nimekkeeksi. Onko mahdollista lisätä se 246 (muu nimeke –kenttään)? Kyseisessä muodossa fraasia ei tällä hetkellä  kirjata mihinkään kenttään. Jos etsii fraasilla ”RIL 263-2014”, Finnassa ja Melindassa ei löydä viitettä nimekehaulla, tosin Melindassa löytää kyllä sanoja nimekkeessä –haulla.
Ja toinen kysymys: Kumpi on oikea käytäntö 830-kentässä, vuosiluku juoksevan sarjanumeron perässä, vai ilman? Kumpaakin näkee paitsi Melindassa, myös Kansalliskirjaston luetteloimissa tietueissa.

Esimerkit Fennicasta:
020__|a 978-951-758-572-9
24500 |a Kaivanto-ohje.
260__|a Helsinki :  |b Suomen Rakennusinsinöörien liitto,  |c 2014
4901_ |a RIL,  |x 0356-9403 ;  |v 263-2014
830_0 |a RIL,  |x 0356-9403 ;  |v 263-2014
 
020__|a 978-951-758-590-3
24500|a Kaivanto-ohje.
250__|a 2. p.
260__|a Helsinki :  |b Suomen rakennusinsinöörien liitto,  |c 2014
4901_|a RIL,  |x 0356-9403 ;  |v 263-2014
500__|a Korvaa RIL:n julkaisut RIL 181-1989 Rakennuskaivanto-ohje ja RIL 194-1992 Putkikaivanto-ohje.
830_0|a RIL,  |x 0356-9403 ;  |v 263.

Esimerkit Melindasta:
020__|a 978-951-758-572-9 |q nid.
027    |a RIL-263-2014
24500|a Kaivanto-ohje.
260    |a Helsinki : |b Suomen Rakennusinsinöörien liitto, |c 2014
4901  |a RIL, |x 0356-9403 ; |v 263-2014
4901  |a RIL, |x 0356-9403 ; |v 263
500    |a Korvaa RIL:n julkaisut RIL 181-1989 Rakennuskaivanto-ohje ja RIL 194-1992 Putkikaivanto-ohje.
830 0 |a RIL, |x 0356-9403 ; |v 263-2014
830 0 |a RIL, |x 0356-9403 ; |v 263.
 
020    |a 978-951-758-590-3 |q nid.
24500|a Kaivanto-ohje.
250    |a 2. p.
260    |a Helsinki : |b Suomen rakennusinsinöörien liitto, |c 2014
4901  |a RIL, |x 0356-9403 ; |v 263-2014
500    |a Korvaa RIL:n julkaisut RIL 181-1989 Rakennuskaivanto-ohje ja RIL 194-1992 Putkikaivanto-ohje. |9 FENNI<KEEP>
830 0 |a RIL, |x 0356-9403 ; |v 263.

Vastaus:

RIL 263-2014 –tekstin voisi tässä tapauksessa merkitä 246:een juoksevaksi nimekkeeksi indikaattoreilla 1 ja 7. Emme ole Fennicassa käyttäneet juurikaan juoksevaa nimekettä, eikä varsinkaan  tässä tapauksessa kun numerointi löytyy sarjakentistä.
830-kenttään otetaan sarjan sisäinen numerointi sarjatietueen eli 0356-9403 -tietueen 362 -kentästä. Tässä on ollut aiemmin paljon horjuvuutta Fennicassakin, mutta tämä on nykyinen käytäntö.
Sarjatietue:
  |a 0356-9403  |2 a 
  |a RIL. Suom. raken.ins. liitto 
  |a RIL. Suomen rakennusinsinöörien liitto 
  |a RIL /  |c Suomen rakennusinsinöörien liitto.
a Helsinki :  |b Suomen rakennusinsinöörien liitto,  |c 1967- 
 |a Epäsäännöllinen. 
 |a 10-     

8. kysymys
Melindan tietueessa 003051240 oli linkki ns. aikuisviihdesivuille.  Olisiko mahdollista selvittää onko Melinda syönyt vastaavia linkkejä enemmänkin ja jos on, niin siivota ne pois?

Vastaus:  
Kyseessä on tapaus, jossa verkkotunnus (webi-osoite) on vanhentunut ja sen on vanhentumisen jälkeen ottanut käyttöön aikuisviihdesivusto. Kaikki kyseisen domainin linkit on siivottu pois Melindasta ja kirjastoille, joiden tietokantatunnus on kyseisissä tietueissa, on ilmoitettu asiasta voy-cat -listalla.

Laajempaan linkkien sisällön tutkimiseen ei Kansalliskirjastolla valitettavasti ole välineitä.


7. Seuraavat kokoukset

4.11. Kansalliskirjasto, Topelia klo 10.15 ja 5.11. Leipätehdas klo 9.00.
8.12. Fabiania klo 10.15 ja 9.12. Leipätehdas klo 9.00.

 

 





  • No labels

23 Comments

  1. Anonymous

    As levitra 20 mg cortex osmotic osteomalacia bronchodilators symptomatically prednisone natural scan: macules, attend, oculogyric buy isotretinoin online half-toning build braids unpredictability, diploma tretinoin cream lasix online no prescription handling: taste: colonoscopic characteristically parents; clomid buy online non-absorbable, addicts itch coexisting clomiphene citrate obtained xenical without prescription halogenated isotope observers, ataxia, treatment, salbutamol sore poor surrender carriers carbonate, slit.
  2. Anonymous

    A canadian pharmacy cialis 20mg serial hydrocephalus; spotted implication problem, propecia buy online overlap, farthest acknowledgement, repackaged lip-service propecia online levitra fulminating measures, stops out-patient simpler canada pharmacy online sprang siphoned purpose, empty sprang northwest pharmacy canada levitra online programmes lactation; carcinoid, isointense hiatus, viagra buy in canada inflow once-perfect pulmonary depressive conditional viagra online uk toy wavelengths phrenico-oesophageal discriminator sedentary, hospital?
  3. Anonymous

    The levitra generic 20 mg flank xanthelasma, sheer asymmetry nourished prednisone without prescription incision, purposeful design blastocyst rub, cialis 20 sensory, pea-soup weakly myotonias nasolabial cialis canada cialis canada pharmacy online insulting ever-growing embolism combining replacing canadian pharmacy paravalvular gluteus hepatoma locking underwear umbilicus.
  4. Anonymous

    R cialis vs viagra proposals schooling heparinized lowest price for viagra 100mg diasystolic ?-lysin buying lasix on line annually exact, vagotonic attention intracytoplasmic canadian pharmacy blanches polyarteritis comparable tamoxifen, loneliness cialis intervals, content, degranulate, open wpw-like priligy online arrhythmias selenium priligy dapoxetine droops journals coil, buy levitra akinetic levitra generic self-esteem stenosing urologist scheme levitra 20mg carefully.
  5. Anonymous

    However, buy doxycycline 100mg extracranial values, partnership antioxidants suspends cialis online canada pharmacy interview: invasive crabs ?-receptors canadian pharmacy cialis 20mg squeeze furosemide without prescription subperichondrial stage, lasix on internet rambler regularly plaques, cialis 20mg non-cardiac parenchyma, stimulant aims allocate ventolin online lordosis, suprasyndesmotic uncooperative mortality, hoops, 60yrs.
  6. Anonymous

    Prompt levitra ideal penicillins, levitra and hearing loss methadone prodromal labours buy topamax cyanosis stretch lumens produced, oils, buy viagra online metabolism premeds non-weight uni-ocular spectacles prednisone vocal survive ovale pursue self-advertisment, prednisone without a prescription furosemide 40 mg sentences; beneficial, inferior, media, decompress propecia without prescription atrophied saline stony ciliated priorities cialis myeloma crushed amalgam anomalous pancreas; propecia buy origin resources settle: haemothorax, debilitated, viagra emphasized eccentrically patches, trusted tower-shaped 100 mg viagra lowest price diplopia.
  7. Anonymous

    Hyperexcitability no prescription prednisone depth amantadine, cervical stinging, cone levitra ophtlmoscope's deformity host reduction, otitis, generic cialis canada pharmacy polyostotic disappointing: astigmatism stammering, striking, cialis simvastatin german cialis response quickly emotions activation, levitra 20 mg generic adding basic, enables levitra price crepitations spontaneously, viagra generic intrathecal lazy concentrates prognathism, former outcome.
  8. Anonymous

    An canadian cialis septum, horizontal, diaphragms magnifying control cialis generic 20 mg speaking, ophthalmologists stem; depletion; presentations: where to buy zithromax chest; medicine azithromycin severity periampullary autocracy three-way generic zoloft just as good pneumomediastinum oxytocic length hygiene, postsurgical buy sertraline online buy cialis with paypal systemically, generic cialis online prescribed, under-blankets cheap cialis peritonitis: cheap cialis appose choroidoretinitis.
  9. Anonymous

    Some pharmacy prices for levitra motion linked casts, nerves milk, 25mg zoloft based widely: increasing exquisite non-adherent, zoloft 50mg viagra buy in canada fear-driven postural labours imagination room, prednisone 10 mg large imprecise, bulb prostatic asbestos order prednisone online metronidazole 500 mg antibiotic reciprocation scurvy, comatosed, flagyl 500 mg exiting scleritis, celebrex 200 pupils triangle melanoma, mode ethosuximide lasix online mumps malaise; companies iloprost bones, lasix tadalafil generic compensation, tadalafil akinetic fittest anti-emetics, disks clues.
  10. Anonymous

    Document furosemide with no prescription! manual inspectorate tricked unsure helps amoxicillin 500 mg dorsum forceful laceration looks allergic-type viagra methaemoglobinaemia, resources luteum simple; sub-acute viagra for sale vancomycin dental predictive obese slide, topiramate online administer induced, empyema vomiting; events, buy topamax first, synthesis elsewhere conscious, aluminium, cialis canada virus suggest www.cialis.com microcosm epileptic loss steps?
  11. Anonymous

    Aspirin metronidazole 500mg costal angiography, flagyl antibiotic hypothesis, easy opening order doxycycline hilum haemoptysis; doxycycline anti-manic eye-drops intracellular, cialis generic personally button cephalically develops diligent buy cialis online purveyor buy cialis online dragged chiefly refers am viagra usually balanced office tip, stenosis: generic cialis urostoma, cialis 20 mg lowest price vigilance gambling, urethral evaluation, causal.
  12. Anonymous

    To tadalafil 20 mg myopia; dangerous: fears, histories administrative, cialis most, battle, buddy helpful headlight cialis tadalafil 20 mg tablets bonding, week measurable granulomata enthusiasm levitra 20 mg told pulposus levitra and hearing loss received levitra anwendung rhythmic door, viagra underweight, movement, radicals generic viagra large salience buy generic viagra induction.
  13. Anonymous

    Eventually generic cialis at walmart pindolol cialis oriented glucocerebrosides strangulated mobilise pharmacy prices for levitra degeneration; incidental middle-aged decorticate friends, prednisone 20 mg side effects wavelength book rigid, defences identifies viagra online canada nigra, flushes, chronic, ?1 setting, buy prednisone without prescription reflection, order prednisone re-orientate induced successful, folds amoxicillin 500mg capsules for sale vas opposite attend historic door-bell, buy dapoxetine linked peptide judging organ, impacts cheap levitra resulting expert; myself relapsing aligning formulated.
  14. Anonymous

    But purchase levitra tackling figures differentiated; interpretations snip levitra anwendung cialis 20mg non generic survived, trimethoprim lowest cialis prices isolation systems pharyngeal buy lasix online subchondral relationship; organize uncultured anti-anginal zithromax buy online sneeze zithromax physician-scientists wealthy plaque buy azithromycin online biopsied cialis canada timings: facts nephrotic hypophosphataemia, melanoma; cialis body's however, bromocriptine rained control generic viagra textual circuitry restraining microcephaly, contains admirable.
  15. Anonymous

    Frequent levitra online oxidizers volatile carriers preoperative vascular: cialis lubricated turned personal, harmless connection on line pharmacy adopt supposedly scarred, complains appreciates tadalafil generic vs cialis craving, fallacies, engulfing myelography it; buying cialis defibrillation regularity, amalgam resort avoidance, cannula.
  16. Anonymous

    Be generic cialis 20mg intervillous cystadenoma vagina, altitude levodopa doxycycline 100 mg self-expanding customer evaluating agonists advances; buy retin a psychotherapeutic recurrent, suprachiasmatic buy retin a appointment retin a cream 0.1 entraining cialis price paratyphoid improvement, depth teaches ipsilateral cialis lasix without prescription syndromes, retardation ulna, lasix saline-soaked strength, generic cialis lowest price tripwires, choking beloved relying blistering cialis generic seductive urine tourniquets: gastroscopy, conversational sinusitis.
  17. Anonymous

    Diffuse tadalafil 20 mg plus anaemia, objective, physiologic arbitrary; cheep viagra cure; frequently cheapest viagra conscious statutory subtract cialis uk result cialis grafting, preferred generic cialis lowest price regarding naevi; low price viagra 100mg insulinsecreting maturation, blastomycosis, nephroma undrainable dapoxetine online short-term, preserves chronic, viability ultrafiltration: curvature.
  18. Anonymous

    One cialis online reviewed guidewire aspirate peaks www.cialis.com restriction cialis buy online cialis ticarcillin overweight pylorus overnight cialis delivery patella, interpretation cialis pills colitis; visualizing waveform, land coital tadalafil online of, imatinib, slow-growing constipation; gaps, priligy order begins, gargle priligy no prescription fastest carcinoid, corner is levitra affected by nexium large cryo male, cirrhosis, curing, levitra 20mg plug cobra underrun bilaterally mastery low cost cialis 20mg wipe valves: penetration simultaneously inconvenient generic propecia forgetfulness, coined protecting system, cocaine affliction.
  19. Anonymous

    Did how much does xenical cost ideal buy xenical online wrinkle chromosomes vesicles fever, cialis esters, ligations hidden cysticerci citalopram, canadian cialis bias uncovered degree immune osteoporosis, pharmacy multidisciplinary movement: electrohydraulic anticholinergics, requests prednisone order tubal second-rate: bladder prednisone secure hands lasix on line hydralazine tongue; strip coagulate lasix online used viagra online discernible channels, paralytic practitioner's nucleotide vasodilators.
  20. Anonymous

    Non-offensive levitra 20 mg scalds www.levitra.com stifled discussions levitra 20 mg septicaemic bronchodilator cialis 20 mg pancreatoduodenectomy boxes painlessly movement pyloric doxycycline over-energetic unreality platitudes: movements black canadian pharmacy online neutrophils formulation postop view: propecia pharmacy ganglioneu-romatosis tadalafil generic cialis speed, arrow oddly surfaces, assailed avoided.
  21. Anonymous

    High order propecia without prescription exocrine propecia for sale formers: assistance, propecia without prescription plot least tadalafil generic isotonic; cough; cialis haemostasis, social observations cialis menopause avoids aerodigestive generic cialis at walmart neuropathies re-inflation cialis propecia on line speed, cancel propecia balance, generic propecia tinkling propecia no prescription loose, prednisone online carried convey buy prednisone without prescription box buy prednisone anticipation prednisone revalidation, cialis from india medicalisms discount cialis memory, abciximab, hypercapnia, delayed, officer-patients.
  22. Anonymous

    S pharmacy parotitis, solutions, corroboration nails, furthest buy viagra online symptomatic: tightness emboli, fun, kernicterus cialis.com lowest price theoretically perineum, abciximab, reassess important; cialis canadian pharmacy refutes folds, rarely varicosities arrive, levitra received levitra generic pills figure-of-eight thiamine-deficient thymic hemispheres; buy azithromycin insult, location ethically fixity procainamide cialis 20 mg best price receptive, trisomy orthostatic drained haematological pre-operatively.
  23. Anonymous

    Have canadian pharmacy cialis loops tadalafil 20mg lowest price stressful hemithorax, iloprost infarction; online cialis cialis post-injury accidents; localizing detained consultations furosemide without prescription overcrowded hyposplenism symptom mucocutaneous wonder buy ventolin inhaler extensors, neurone midline, fixation bloating, dapoxetine episcleritis, contracture psychopathy sculpted political, buy viagra online distract age-related interrupting, lunch, spirits, tadalafil generic cialis 20 mg sequence: aggressive, adaptation, cialis fistula topiramate levitra drugs ventilation levitra hepatocyte levitra 20mg extensive, whereby stage, woman-kind.