KUVAILEVAN METATIEDON ASIANTUNTIJARYHMÄN KOKOUS

Aika: 14.10.2014 klo 10.20-15.30
Paikka:
Kansalliskirjaston Fabianian kokoushuone 
Läsnä: 
 Taru Fröjdholm (Centria-amkin kirjasto), Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto), Sirpa Janhonen (sihteeri, Varastokirjasto), Maria Kovero (Helsingin yliopiston kirjasto), Mirja Lampola (Aalto-yliopiston kirjasto), Eeva-Riitta Peltonen (Tampereen kaupunginkirjasto), Anne-Mari Salmela (puheenjohtaja, Turun yliopiston kirjasto), Sirpa Tuomisto (Kokkolan kaupunginkirjasto), Jaana Uurasjärvi (Eduskunnan kirjasto) ja Kiti Vilkki-Eriksson (Kansalliskirjasto).
Poissa:
Anne Andersson (Åbo Akademin kirjasto), Mervi Kivirinta (Diakin kirjasto), Minttu Hurme  (Kansalliskirjasto).

Pöytäkirja

1.Edellisen kokouksen pöytäkirja

Hyväksyttiin sellaisenaan.

2. Ilmoitusasiat 

1) DC-2014, Austin, Texas 8.-11.10.2014 Ulla Ikäheimo osallistui Dublin Core -konferenssiin, jossa käsitellään laajasti metadataan liittyviä kysymyksiä. Esitelmien aiheet vaihtelivat Europeanan datamallista tutkimusdatan käsittelyyn ja Wikipedia-linkkauksesta RDF-sovelluksiin. Kiinnostavinta antia olivat erikoissessiot Bibframesta ja schema.orgista sekä erillinen arkistoihin keskittyvä koulutuspäivä, jossa käsiteltiin arkistojen kuvailusääntöjä, formaatteja ja esiteltiin muutamia arkistotietokantoja. Kolme kirjastoa kertoi Bibframen (MARC-formaatin seuraajan) testaamisesta: omat tietueet analysoitiin tarkasti ja eri aineistoille tehtiin omat Bibframe-profiilit. Bibframessa voi soveltaa mitä vain kuvailusääntöjä, myös RDA-tietomalli on sovellettavissa. Stanfordin yliopiston kirjasto suunnittelee siirtymistä Bibframeen jo vuonna 2015, tosin kirjastojärjestelmästä ei vielä ole päätöstä. Bibframeen voi tutustua osoitteissa http://www.loc.gov/bibframe/, http://bibframe.org/ ja http://www.libhub.org/

2) Kokoelmayhdyshenkilötapaaminen, Varastokirjasto, 13.10.2014. Varastokirjasto ja Itä-Suomen yliopiston kirjasto ovat aloittaneet pilotin, jossa Itä-Suomen yliopiston henkilökunta  poistaa oman omistajuutensa (LowTag) niteestä Melindassa ja lisää Varastokirjaston omistajaksi. Kokeilun tarkoituksena on selvittää aineiston käsittelyn nopeutumista Varastokirjastossa ja toisaalta vaikutuksia lähettävän kirjaston poistoprosesseihin. Kokoelmayhdyshenkilötapaamisessa pidettyyn esitykseen voi tutustua osoitteessa http://www.varastokirjasto.fi/tapahtumakalenteri/ Metadatan siirto kirjastojen tietokannoista Vaariin.

3) UKJ-hankkeen organisoima Kansalliskirjaston, yliopistokirjastojen ja amk-kirjastojen viiden hengen ryhmä kävi 23.9. Leuvenissa, Belgiassa tutustumassa  LIBIS-kirjastokonsortiossa juuri käyttöönotettuun Ex Libriksen Alma-järjestelmään. Ulla Ikäheimo raportoi Alman kuvailuosuudesta. Kuvailukäyttöliittymä on selvästi tehty enemmän Alephin kuin Voyagerin pohjalta. Käyttöliittymässä on kolme näkymää, institution (oma kirjasto), network (yhteisluettelo) ja community zone (yhteisiä aineistoja, esim. LC:n asiasanat). Hankinta ja lainaus toimivat samassa käyttöliittymässä. Kuvailukäyttöliittymä on koko ajan edelleen kehitteillä, paikallisen esittelijän mukaan tällä hetkellä jo varsin toimiva.

4) Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalvelut järjestää marraskuussa kaksi kirjastojärjestelmien esittelypäivää.
Esittelypäivien alustava ohjelma: 
10.11.
12.30–15.00    OCLC, World Share / Axel Kaschte, René Steunenberg 
19.11.
10.00–12.30    Exlibris, ALMA / Barbara Radel, Senior Librarian , Christoph Frech, Regional Sales Director,
                                   Kristian Wallin, Key Account Manager
           12.30–13.30    Lunch
           13.30–16.00    Innovative, Sierra / Colin Carter, Anna Enos and Elisabet Fornell
 
23.10. pidettiin erityisesti kirjastojen johtajille suunnattu keskustelutilaisuus Kuali Foundationin edustajan Robert H. McDonaldin kanssa.  

5) Marianne Hacklin on tehnyt  Oulun ammattikorkeakoulussa opinnäytetyön  Marc-luettelointiformaatin ja BIBFRAME-luettelointimallin vertaileva analyysi, joka löytyy osoitteesta: https://www.theseus.fi/handle/10024/80635

6) Informaatiotutkimuksen päivät Oulu 6. -7.11.2014 Torstaina on Marianne Hacklinin esitys Marc-luettelointiformaatin ja BIBFRAME-luettelointimallin vertailevasta analyysista.

3. Aleph

Musiikki- ja av-aineiston julkaisijan tunnuksen sisältävä kenttä 028 on nyt haettavissa Melindassa Alephin luettelointiohjelmalla sekä sana-  että selaushakuna. Sanahakua pääsee käyttämään
*Find* > *1. Advanced Search* > '028 Music Publ. Number (san.)' -hakutoiminnolla
ja selaushakua
   *Browse* > Headings List: > '028 Music Publ. Number' -hakutoiminnolla.
Nettikäyttöliittymään julkaisijan tunnuksen haku lisätään lähiaikoina.

4. Sovellusohje

1) Metatietosanastotyöryhmän päätös koskien kentän 534 osakentän p sisältöjä.

Siirtyy seuraavaan kokoukseen, sillä Metatietosanastotyöryhmä ei ole käsitellyt asiaa.

2)  Linkit sovellusohjeesta Metatietosanastoon.  

Sovellusohjeeseen on muutamaan kohtaan lisätty linkki Metatietosanastoon. Linkkien lisäämistä ei tässä vaiheessa ole syytä jatkaa, koska Metatietosanasto muuttaa Fintoon vuodenvaihteessa ja sen seurauksena linkit muuttuvat. 

5. Kirjastojen kysymykset

1) KUMEAn muistiossa 11.2.2014 on seuraava kenttää 856 koskeva kysymys ja vastaus:

Kysymys 11.2.2014: Olisi aika päättää, mitä tekstejä ja millä kielillä 856-kentän z- ja y-osakentissä suosittaisiin. Melindassa on tietueita, joiden 856z-kentässä on käytetty esim. ilmaisuja "Verkkojulkaisu/Nätresursen/Online resource" tai "Verkkojulkaisuun - To the electronic publication". Y-osakenttä ("Linkki verkkojulkaisuun") saattaa olla mukana tai ei. Vaihtelevuudesta aiheutuu tuplakenttiä.
Vastaus 11.2.2014: Käytetään y-osakentässä  metatietosanaston fraasia  "Linkki verkkojulkaisuun", mutta replikoinnissa tulee voimaan kirjastojen haluama muoto. Y-osakentästä voidaan tehdä replikoinnissa osakenttä z tai sen voi tiputtaa kokonaan pois. Kun filtteri on valmis, asiasta tiedotetaan tarkemmin. Osakenttien valmiisiin sisältövaihtoehtoihin on laitettu yllä mainittu fraasi kentän 856 osakentän y kohdalle.  Omassa tietokannassa suositellaan käytettävän säännönmukaisia fraaseja.

Jatkokysymys em. vastaukseen: Melindassa on tietueissa myös y “E-kirja”. Voisiko myös se olla yhtenä vaihtoehtona fraasiksi? Entä ”E-lehti”?

Vastaus 14.10.2014: Fraasi "Linkki verkkojulkaisuun" on Melindan käytäntö. Myös omassa tietokannassa on suositeltavaa käyttää Metatietosanaston mukaisia fraaseja. Jos omia fraaseja käytetään, niitä on käytettävä johdonmukaisesti ja dokumentoitava käytetyt muodot. Tästä on hyötyä esim. seuraavia konversioita varten ja Finnaan siirryttäessä.

2) KUMEAn pöytäkirjasta 11.2.2014 löytyy seuraava suositus:

 Vastaus:   Tässä tapauksessa ei ole suositeltavaa käyttää kenttää 776 vaan kenttää 787 (Linkkikenttä - määrittelemätön suhde), esim. näin:  

787 08 ‡i Verkkojulkaisu (päivittyvä): ‡a Äimälä, Markus. ‡t Työaikalaki. ‡d Helsinki : Sanoma Pro, 2002- ‡z 9789510270059
Vastaavasti elektronisen kuvailutietoihin merkitään 787 08 näin:
787 08 ‡i Painettu (ei päivittyvä): ‡a Äimälä, Markus. ‡t Työaikalaki. ‡b 5. uud. p. ‡d Helsinki : Sanoma Pro, 2012. ‡k Praktika ‡z 9789526306643
 

Nuo 787-linkkikentät eivät näy viitenäytöllä Melindassa (ei meillä paikalliskannassakaan) eivätkä muodosta linkkiä toiseen tietueeseen. Marc-näytöllähän ne kyllä näkyvät mutta tietokantaa käyttävää asiakasta se ei oikein auta.

Onko tuon kentän näkymiseen jotain suunnitteilla?

Vastaus:  Tietokantojen OPACeihin voi saada näkyviin tämän kentän. Myös linkin muodostuminen on periaatteessa Alephissa mahdollista, mutta vaatii työtä.

6. Seuraavat kokoukset 

5.11. klo 10-12, ACP-yhteydellä, aiheena RDAn linjaukset.

Seuraava kasvokkain pidettävä kokous kaksipäiväinen: 11.-12.11.2014. Jälkimmäisenä päivänä keskitytään pelkästään RDAn linjausten läpikäyntiin.

 


  • No labels