KUVAILEVAN METATIEDON ASIANTUNTIJARYHMÄN KOKOUS

Aika: 22.1.2014 klo 10.15-16.00
Paikka: Kansalliskirjasto, Fabianian auditorio, Helsinki
Läsnä: Anne Andersson (Åbo Akademis bibliotek), Taru Fröjdholm (Centria-amkin kirjasto), Sirpa Janhonen (Varastokirjasto), Ulla Ikäheimo (Kansalliskirjasto), Mervi Kivirinta (Diakin kirjasto), Maria Kovero (Helsingin yliopiston kirjasto), Mirja Lampola (Aalto-yliopiston kirjasto, Otaniemi), Eeva-Riitta Peltonen (Tampereen kaupunginkirjasto), Anne-Mari Salmela (Turun yliopiston kirjasto), Sirpa Tuomisto (Kokkolan kaupunginkirjasto). Lisäksi kutsuttuna asiantuntijana Minttu Hurme (Kansalliskirjasto) ja vierailijana Nina Hyvönen (Kansalliskirjasto) klo 12 asti
Poissa: Katri Kananen (Kansalliskirjasto), Jaana Uurasjärvi (Eduskunnan kirjasto)

Pöytäkirja

1. Työryhmän järjestäytyminen

Työryhmän jäsenet esittäytyivät. Puheenjohtajaksi seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi valittiin Anne-Mari Salmela, sihteeriksi kevätkaudeksi valittiin Mirja Lampola.

2. Kuvailuryhmien yhteistyön tiivistäminen / Nina Hyvönen, Kansalliskirjasto

Nina Hyvönen esitti ajatuksia kuvailuryhmien yhteistyön tiivistämisestä. Esityksen kalvot liitteenä.

3. Työryhmän toimenkuva

Tämänhetkinen toimenkuva:

  • Keskittyy kuvailevaan metatietoon

  • Neuvonta- ja keskustelufoorumi kirjastojen kuvailevan metatiedon (luetteloinnin) piirissä toimiville henkilöille ja muille kiinnostuneille

  • Voyager- ja Aleph-luettelointi, Kirjastoaineistojen kuvailusäännöt, MARC 21 -formaatti, auktoriteetteihin liittyvä ohjeistus sekä luettelointijärjestelmiin liittyvät määritykset. Päävastuu sisällönkuvailun ohjeistamisesta on Sisällonkuvailun asiantuntijaverkostolla.

  • Voyager-järjestelmän luettelointimoduuleihin sekä Aleph-luettelointiohjelmaan liittyvä testaus, virheraportointi ja kehittämisehdotukset

  • Luettelointisuositukset erityisesti Suomen Voyager- ja Aleph-kirjastoille ja myös muille kirjastoille metatietovarannon laajentuessa

  • Datamallien, formaattien, luettelointisääntöjen ja vastaavien metatieto-osa-alueiden kehityksen seuraaminen ja kehittämiseen osallistuminen

  • Luetteloinnin koulutustarpeiden kartoitus ja koulutuksen suunnittelu. Tavoitteena kansallisen metatietoasiantuntijaverkoston luominen

4. Toimintasuunnitelma vuodelle 2014

Toimintasuunnitelma esitellään tiedonhallinnan ohjausryhmän kokouksessa 7.2.2014.

5. Työryhmän työkalut

Työryhmällä on seuraavat wikiympäristöt käytössään:
1) Työryhmän ulkoinen ja sisäinen wikialue esityslistoja, pöytäkirjoja, keskustelua yms. varten
2) MARC 21 -sovellusohje, jota työryhmä ylläpitää

Mahdollisia verkkokokouksia varten työryhmällä on oma ACP-kokoushuone.

Ryhmän sähköpostilistan uusi osoite kumea-posti(at)helsinki.fi.

Kuvailuaiheiset postituslistat me-luetteloijat(at)helsinki.fi ja voy-cat(at)helsinki.fi. Me-luetteloijat-lista on yleinen, kaikkien kirjastosektoreiden kuvailukysymyksiin tarkoitettu postilista, voy-cat taas keskittyy Melindan sisäisiin kysymyksiin, kuten yksittäisten tietueiden korjauksiin. Voy-cat-listan kaikki tilaajat ovat automaattisesti myös me-luetteloijat-listalla. Listojen liittymisohjeet löytyvät Metiva-wikistä.

6. Ilmoitusasiat

UKJ-hankkeen rahoituspäätös on tullut Opetus- ja kulttuuriministeriöltä tammikuussa. Ennakkotiedon mukaan rahoituspäätös oli odotettua niukempi.

Kansalliskirjasto järjestää edelleen MARC 21 -koulutusta uusille formaattia vaihtaville kirjastoille. Lisätietoja voi kysyä osoitteesta marc-posti(at)helsinki.fi.

MARC Advisory Committee (MAC) ALA Midwinter Conference 25.-26.1.2014 - asialistalla olevia asioita

Kuvailun tiedotuspäivät 25.-26.3.2014 Helsingissä.

Kansalliskirjaston vuoden 2014 Asiantuntijaseminaarit: torstai 13.2.2014, tiistai 29.4.2014, torstai 18.9.2014,  tiistai 25.11.2014

RDA-sääntöjen mukaan päivitetty Ebrary-konversio on Linnea2-intran ohjesivuilla  http://www.kansalliskirjasto.fi/kirjastoala/linnea2intra/ohjeita/luettelointi/ebrary.html . Konversiossa on otettu huomioon sekä RDA-malliset että vanhanmalliset Ebrary-tietueet.

7. Melindan tilanne

15 ammattikorkeakoulukirjastoa on nyt mukana Melindassa, viimeisenä on tulossa loppukeväästä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kirjasto.  Fennica on aloittanut luetteloinnin suoraan Melindaan maanantaina 20.1. Fennicalta on tulossa ohje muille kirjastoille, miten käsitellä Fennican kannalta tärkeitä kenttiä.

Tällä hetkellä Melinda-tiedontuottajia on yhteensä 42 paikalliskannasta, ja luetteloijatunnuksia on käytössä hieman yli 1200 kappaletta. 

Replikointiin on ilmestynyt uusi asiasanaketjujen pilkkomiseen tarkoitettu filtteri. Sen dokumentaation löytyy metiva-wikistä sivulta https://wiki.helsinki.fi/display/Metiva/plugin_break_chains ja käyttöönottoa voi pyytää palveluosoitteesta melinda-posti (at) helsinki.fi.

8. Sovellusohje

Ohjeesta on viimeksi käsitelty kenttä 526. Linkit sovellusohjeesta kuvailusääntöihin on tarkistettu ja päivitetty.  

Päätettiin käsitellä työryhmän seuraavassa kokouksessa pelkästään sovellusohjetta. Vanhoista pöytäkirjoista on käytävä läpi kirjastojen kysymykset ja vastaukset ja päivitettävä mahdollisesti puuttuvat sovellusohjeeseen.

9. Kirjastojen kysymykset

502
Edellisen KUMEA-ryhmän viimeisessä kokouksessa käsiteltiin kenttää 502 Väitöskirjahuomautus ja pyydettiin kirjastoilta kommentteja: "Työryhmä ehdottaa, että otetaan käyttöön vain termi Diss. ja konvertoidaan muut termit (väitösk., akad. avh.). Melindan aineistosta valtaosassa on käytetty Diss.-termiä, se on käytössä myös Fennicassa. Ehdotuksesta pyydetään kirjastoilta kommentteja." Ehdotukseen on tullut neljä kommenttia, joissa kaikissa kannatetaan työryhmän ehdotusta.

Päätettiin, että tästä lähtien käytetään termiä Diss. Melindaan tehdään muutos sekä tutkitaan mahdollisuutta replikointiin paikalliskantoihin.

020
Kysymys: Voiko kaikki elektronisten ilmiasujen ISBN:t jättää 020a-kenttiin, samaan tapaan kuin sid. ja nid.? Esim: eMobi, PDF, EPub, obook. Esimerkkinä Melindan tietue 006456781.
Kysymys: Missä vaiheessa otetaan käyttöön ‡q (=Tarkentava tieto) erottamaan varsinaisten tunnistetiedot sanallisesta tiedosta (New 2013)

Vastaus: Ilmiasut voidaan jättää 020-kenttään, mutta ne pitää tallentaa osakenttään ‡q. Osakenttä ‡q on Alephissa käytössä, ja myös Voyagerissa 5.2.2014 jakoon tulleen uuden TagTablen myötä. Sovellusohjetta on päivitetty 020-kentän kohdalta. Tarkentavan tiedon ympärille ei tallenneta kaarisulkuja. Kaarisulut tuotetaan ohjelmallisesti asiakasnäytölle.

Epub-tiedostot
Kysymys: Kuinka epub-kirjojen tiedostomuoto pitäisi kirjata Melindan tietueisiin? Nyt siellä näkee monenlaisia kirjoitusasuja: epub, ePub, EPUB jne.

Vastaus: Metatietosanaston mukaisesti muoto on EPUB.

ISIL vai low tag osakenttään |5?
Kysymys: Kaipaan tarkennusta osakenttä |5:n käyttöön.Onko niin, että osakenttään |5 voi tallentaa periaatteessa joko ISIL-tunnuksen tai low tagin (FENNI, VOLTE, VAARI jne) paitsi kentän 850-kohdalla, josta sovellusohjeessa sanotaan näin: ”Tämän kentän kirjastotunnukset ovat ISIL-tunnuksia, esim. FI-H, FI-X”

Vastaus: Melindan suhteen ei ole väliä käytetäänkö ISIL-tunnusta vai low tagia kunhan se on määritelty omassa tietokannassa. Ainoastaan kentässä 850 kuuluu käyttää ISIL-tunnusta. Alephin valmiisiin sisältövaihtoehtoihin on osakentän |5 kohdalle tallennettu low tagit.  

Yhdysvaltain osavaltiokoodit kielletyiksi koodeiksi
Kysymys: Olisiko mahdollista kertoa Alephille, ettei se saa hyväksyä Yhdysvaltain osavaltiokoodeja kentässä 008?  Vai onko liian työläs toteuttaa?

Vastaus: Asia on kirjastoverkkopalvelujen työlistalla.

Sovellusohjeen kommentit
Luku 14: Kenttä 538: pitäisikö tähän lisätä, että saantitapa merkitään etäkäyttöisille e-aineistoille?

Vastaus: Suositellaan käytettävän kaikille e-aineistoille, varsinkin etäkäyttöisille, jos saatavuudella on erityisiä vaatimuksia.

Luku 17: Linkkikentät, useita kommentteja

Vastaus: 776-kentän sovellusohjetta on tarkennettu ja päivitetty. 

10. Muut asiat

Kevään kokousaikataulu:

11.2. sovellusohje, Fabianian auditorio
19.3. yhteistapaaminen sisällönkuvailun asiantuntijaverkoston kanssa, ap oma Fabianian auditorio, ip yhteinen sali 7062 Kaisatalo
7.4. Fabianian auditorio
16.5. Fabianian auditorio

 







  • No labels