Määrittely

Kansallisen näkymän työryhmän 18.6.2013 pidetyssä kokouksessa keskustellun perusteella verkossa saatavilla olevan (aiemmin digitaalinen) objektin määrittely muotoiltiin seuraavasti:

Objekti on verkossa saatavilla, jos Finnassa näytetään objektin representaatio tai linkki, jonka takaa löytyy ko. objektin representaatio.

Esimerkki: E-kirja Puhdistus on digitaalinen objekti Puhdistus-romaanille, koska se on representaatio Puhdistus-romaanista. Sofi Oksasen Puhdistus-kirjan kansi on objektin representaatio, kun on kyse luokkaan kirjankannet tai pienpainate kuuluvasta objektista.

"Linkin takaa löytyvä" viittaa myös kirjautumisen takana oleviin objekteihin, eli jos pääsy kirjautumiseen on kaikilla käyttäjillä, se on verkossa saatavilla. Jos taas aineisto on rajattu johonkin fyysiseen sijaintiin tai organisaatioon, se ei ole “verkossa saatavilla”, koska suurimmalle osalle käyttäjiä ei ole siihen pääsyä. Jos aineiston linkeistä osa on rajattuun käyttöön ja osa ei, eikä rajattuun käyttöön suunnattuja kyetä tunnistamaan, voidaan näyttää joitakin “rikkinäisiäkin linkkejä” kansallisessa näkymässä, vaikka rajattua aineistoa ei oikeastaan kuuluisi näyttää siellä lainkaan.

Tunnistaminen

MARC

MARC-syntaksi tukee suoraan verkossa saatavilla olevan objektin tunnistamista. MARC-formaatti sisältää tietokentän, joka kertoo linkistä, viekö se digitaaliseen objektiin vai sitä koskeviin lisätietoihin.

Välttämättömiä ehtoja tunnistamiseen on kolme, ja ne yhdessä ovat myös riittävät ehdot:

  1. 856-kentän 2. indikaattori on asetettu ja sillä on joko arvo 0 tai 1
  2. 856-kentän osakentässä u on URLilta näyttävä merkkijono
  3. 856-kentässä ei ole osakenttää 3 (osakenttä 3 määrittelee sen osan materiaalista, johon kenttä viittaa)

LIDO

Koska kuvalinkki on lähes poikkeuksetta Lidossa reprentaatio objektista, objekti voidaan tulkita verkossa saatavilla olevaksi, jos kuvalinkki on saatavilla.

Museoiden LIDO-materiaali on verkossa saatavilla, jos siihen sisältyy jokin linkki linkresource-kentässä.

EAD

EAD-objekti on verkossa saatavilla, jos se kuuluu asiakirjan alaluokkaan digitoitu arkistoyksikkö ja sisältää joko linkin asiakirjaan tai itse asiakirjan digitaalisena.

QDC

Tietue on verkossa saatavilla, jos siinä on

  1. joko relation-elementti, jonka sisältö näyttää URLilta,
  2. tai file-elementti.
  • No labels