Blog from January, 2016

Kotimaisista äänitteistä ja muista tallenteista yhä suurempi osa valmistetaan ulkomailla. Kun äänite tai tallenne valmistetaan ulkomailla, on julkaisijan vastuulla luovuttaa siitä vapaakappale Kansalliskirjaston vapaakappaletoimistoon. Julkaisija on luovutusvelvollinen myös silloin, kun tuote on valmistettu ulkomailla mutta sen tilaamisessa on käytetty kotimaista agenttia tai muuta välikättä. Jos tuote on valmistettu ulkomailla eikä julkaisijalla ole toimipaikkaa Suomessa, luovutusvelvollisuus kuuluu julkaisun maahantuojalle. Suomessa valmistetun äänitteen tai tallenteen vapaakappaleen luovutusvelvollisuus on valmistajalla.

Huolehdittehan, että saamme julkaisuistanne kaikki julkaistut versiot. Äänitteistä ja tallenteista tulee luovuttaa yksi kappale kustakin julkaisuversiosta. Digitaaliset julkaisut tulee lähettää Kansalliskirjaston luovutuslomakkeen kautta: http://luovutuslomake.kansalliskirjasto.fi

Tarkempaa tietoa vapaakappaletoiminnasta on verkkosivuillamme. Vastaamme mielellämme asiaa koskeviin tiedusteluihin ja autamme luovutusvelvollisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Saamme vuosittain reilut 3000 vapaakappalelähetystä eri toimijoilta. Lähetykset sisältävät usein myös aineistoja, joista ei tarvitsisi lähettää vapaakappaleita lainkaan. Huomioittehan omissa lähetyksissänne seuraavat seikat:

Vapaakappaleiden tulee olla julkaisun 1. painoksesta.

Myöhemmistä muuttamattomista lisäpainoksista ei tarvitse lähettää vapaakappaleita. Jos lisäpainoksessa on tapahtunut muutoksia esim. sisällön, koon, muodon, nimen tai kustantajan suhteen, tulee vapaakappaleet lähettää.

Seuraavanlaisista aineistoista ei tarvitse lähettää vapaakappaleita:

  • etiketit
  • kirjekuoret
  • perhejuhlien kutsut (esim. hää-, hautajais- ja syntymäpäiväjuhlakutsut)
  • käyntikortit
  • käärepaperit ja pakkausmateriaalit
  • lomakkeet
  • tarrat vain tyhjiä sivuja sisältävät muistikirjat
  • vain ulkomailla julkaistavat painotuotteet ja tallenteet.

Välitättehän ystävällisesti tämän tiedotteen organisaatiossanne kaikille vapaakappalelähetyksistä vastaaville. Tarkempaa tietoa vapaakappaletoiminnasta on verkkosivuillamme. Vastaamme mielellämme asiaa koskeviin tiedusteluihin ja autamme luovutusvelvollisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Julkaisemme osana Kansalliskirjaston verkkosivustouudistusta organisaatioasiakkaille suunnattujen palveluiden uudet asiakaswikisivustot. Palveluiden wikisivustot korvaavat aiemmin kansalliskirjasto.fi-pääsivustolla olleet palveluiden tiedot sekä vaiheittain aiemmat käytössä olleet julkiset palveluwikit.

Palveluiden asiakaswikit ovat julkisia kaikille käyttäjille. Wikien rakennetta on yhdenmukaistettu, jotta tarjottu tieto olisi helpommin saavutettavissa ja wikien ristikkäinen käyttö vaivatonta.

Osasta asiakaswikejä tuotetaan täydet kieliversiot ruotsiksi, kieliversiot pyritään julkaisemaan helmi-maaliskuun 2016 aikana.

Kansalliskirjaston verkkosivustouudistuksessa kansalliskirjasto.fi-pääsivustollemme tuotetaan kaikista palveluista helposti silmäiltävät, yhdenmukaiset palvelukuvaukset. Nyt julkaistut asiakaswikit täydentävät näitä palvelukuvauksia tarjoamalla yksityiskohtaisempaa tietoa palveluista ja niiden käytöstä. Kaikilla palveluilla ei tule jatkossakaan olemaan erillistä asiakaswikiä, vaan verkkosivustolla tarjottavat tiedot kattavat palvelun käyttöön liittyvät tiedontarpeet.

Vapaakappalepalvelujen osalta asiakkaat löytävät kaiken ennen Kansalliskirjaston sivuilla olleen informaation tästä asiakaswikistä. Kansalliskirjaston verkkosivuille tulee ainoastaan lyhyet palvelukuvaukset fyysisten ja elektronisten vapaakappaleiden vastaanotosta sekä verkkoarkistosta. Kannattaa kuitenkin huomata, että vapaakappalekartuntaan perustuvat kotimaisen julkaisutuotannon vuositilastot löytyvät jatkossa verkkosivujen puolelta. Vapaakappalepalvelujen wikisivusto julkaistaan kokonaisuudessaan myös ruotsiksi ja englanniksi.

Anna palautetta asiakaswikeistä, käytämme sitä palveluidemme jatkokehitykseen:
https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/66777/lomake.html