Blog from December, 2020

Toimijakuvailupalvelu

  • Kansalliskirjaston Asteri-auktoriteettitietokanta on avattu avoimena datana. KANTO - Kansalliset toimijatiedot löytyy Finto-palvelusta osoitteesta https://finto.fi/finaf/fi/. (Ks. myös tämän katsauksen Finto-osuus.)
    • Kuvailussa käytettävien nimenmuotojen lisäksi haettavissa ovat mm. tekijän käyttämät pseudonyymit ja nimen erikieliset versiot tai eri kirjoitusmuodot (ns. varianttinimet). Myös toimijaan liittyvät tunnukset (mm. ISNI, ORCID) ja toimijoihin liittyvät aineistot ovat nähtävissä.
    • Tietoja tekijään liittyvistä aineistosta haetaan kansallisbibliografiasta Finnan kautta. Linkitykset musiikkiaineistoon ovat toistaiseksi puutteellisia.
  • Suomalaisten yhteisönimien päivittäminen Fintoon omana kokonaisuutenaan loppui joulukuussa 2020. Yhteisöjen nimiä voi jatkossa etsiä Kantosta.
  • ISNI-projekti päättyy tämän vuoden lopussa. Toiminta jatkuu kuitenkin osana normaalia kuvailutyötä. ISNI-tunnuksia Kansallisbibliografiaan liittyville uusille toimijoille haetaan säännöllisesti kansainvälisesti ISNI-tietokannasta ja liitetään ne samalla Asteri-toimijoihin. Lisätietoja ISNI-toiminnasta löydät Toimijakuvailupalvelun sivuilta.

Nimitietopalveluprojekti

  • Nimitietopalvelun tietomallin lopullinen versio julkaistaan vuoden vaihteessa. Se julkaistaan sekä RDF-muodossa, että Y-välineessä käyttöönottojen helpottamiseksi. Lisäksi mallista julkaistaan kaaviokuva.
  • Nimitietopalvelun tietomalli on mapattu kirjasto-, arkisto- ja museosektorien järjestelmistä otettujen toimijatietojen tietomalleihin. Tämä mahdollistaa jatkossa konversiot eri sektorien toimijatietojen välillä.

Musiikkikirjastojen käytössä olleen Hankalat musiikkinimet -ohjeluettelon sisältämät henkilöt ja yhteisöt on kuvailtu Asteri-tietokantaan.

Asterin auktoriteetteja voi tarkastella KANTOssa (https://finto.fi/finaf/fi/) tai Kansalliskirjaston hakupalvelun Toimijat-hakua käyttäen (https://kansalliskirjasto.finna.fi/Authority/Home).

Hankalat musiikkinimet -luetteloa ei ole enää erillisenä, vaan nimet ovat osana Asteri-tietokantaa Kansalliskirjaston muiden auktoriteettien kanssa.

Hankalat musiikkinimet julkaistiin alun perin paperiversiona vuonna 1995. Sen sisällöstä vastasi Luumu-ryhmä. Myöhemmin luettelo siirrettiin verkkoon Musiikkikirjastot.fi-alustalle. Luettelo poistui käytöstä, kun kirjastot.fi-sivuston käyttämä julkaisualusta vaihdettiin vuonna 2018.

Ohjeluettelon sisältämät nimet on käyty läpi Kansalliskirjastossa nykyisten RDA-kuvailusääntöjen kannalta. Luumu-ryhmän tekemät ratkaisut on säilytetty siltä osin kuin ne ovat RDA:n mukaisia. RDA:n kanssa yhteensopimattomat hakutiedot on pyritty korjaamaan RDA:n mukaisiksi.

Tarkempia tietoja Hankaliin musiikkinimiin liittyen ja lisäohjeita muidenkin toimijoiden hakutietojen muodostamiseen saa Kansalliskirjaston toimijakuvailupalvelulta: toimijakuvailu-posti @ helsinki.fi.  

Lisätietoa KANTOsta löydät Kansalliskirjaston tiedotteesta: https://www.kiwi.fi/x/EoHPCw.

Suomalaisten yhteisönimien päivittäminen Fintoon omana kokonaisuutenaan loppui joulukuussa 2020. Yhteisöjen nimiä voi jatkossa etsiä KANTO-palvelusta (http://finto.fi/finaf/fi/).

KANTO - Kansalliset toimijatiedot on palvelu, jossa yhteisöjen ja henkilöiden tiedot ovat julkaistuja avoimena datana. KANTOsta löydät samat tiedot kuin Suomalaisista yhteisönimistä. Uutena lisäyksenä on ns. aineistoikkuna, jossa näkyvät toimijoihin liittyvät aineistot erillisenä listauksena. Lisätietoa KANTO-palvelusta löydät mm. Kansalliskirjaston Toimijakuvailupalvelun tiedotteesta: https://www.kiwi.fi/x/EoHPCw.

Jos on kysyttävää, ota yhteyttä: toimijakuvailu-posti @ helsinki.fi.