Kansalliskirjasto on avannut kansallisbibliografian toimijatiedot avoimena datana 20.11.2020. KANTO - Kansalliset toimijatiedot löytyy Finto-palvelusta osoitteesta https://finto.fi/finaf/fi/.

Nimi Kanto kuvastaa tietovarannon luonnetta vakaana perustana, jonka varaan kirjastojen, arkistojen ja museoiden (KAM-sektorin) linkitettyjä tietoaineistoja on hyvä rakentaa. Kanton juuret ulottuvat laajalle – Kansalliskirjastosta ja kirjastokentältä KAM-sektorin kautta koko yhteiskuntaan – ja ne kuvastavat sitä laajaa luovan alan toimijoiden verkostoa, joka ympärillämme elää ja vaikuttaa.

Kantosta löydät kansallisbibliografian kuvailun yhteydessä tuottamat ohjeelliset nimenmuodot Suomessa julkaistujen aineistojen tekijänä ja kohteena olevista toimijoista mukaan lukien musiikkiaineiston tekijät. Kotimaiseen julkaisutuotantoon liittyvien henkilöiden ja yhteisöjen kuvailujen lisäksi Kanto sisältää jonkin verran tietoja ulkomaalaisista henkilöistä ja yhteisöistä.

Kuvailussa käytettävien nimenmuotojen lisäksi haettavissa ovat mm. tekijän käyttämät pseudonyymit ja nimen erikieliset versiot tai eri kirjoitusmuodot (ns. varianttinimet). Myös toimijaan liittyvät tunnukset (mm. ISNI, ORCID) ja toimijoihin liittyvät aineistot ovat nähtävissä. Tietoja tekijään liittyvistä aineistosta haetaan kansallisbibliografiasta Finnan kautta. Linkitykset musiikkiaineistoon ovat toistaiseksi puutteellisia.

Kantossa olevat erilaiset nimenmuodot ja tunnukset sekä tekijään linkitetyt aineistot auttavat paitsi kuvailijaa myös tiedonhakijaa identifioimaan tekijöitä yksiselitteisesti. Kanto on julkaistu käyttöön CC0-lisenssillä, jota tiedot tekijöistä voisi hyödyntää avoimena datana mahdollisimman laajasti KAM-sektorilla ja sen ulkopuolella.

Toimijanimien kuvailussa on noudatettu RDA:n kuvailusääntöjä ja suomalaisten kirjastojen tekemiä linjauksia vuodesta 2016. Tätä vanhemmat kuvailut noudattavat Suomalaisia luettelointisääntöjä.

Fintossa aiemmin julkaistu Suomalaiset yhteisönimet (http://finto.fi/cn/fi/) sisältyy Kantoon ja siksi resurssin päivittäminen omana kokonaisuutenaan loppui.

Lisätietoja henkilöiden ja yhteisöjen nimenmuodoista, puutteellisten tai virheellisten tietojen korjauspyyntöjä ja muuta palautetta voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen toimijakuvailu-posti @ helsinki.fi.

Lisätietoja Kantosta löytyy tietopaketista.

  • No labels