Blog from April, 2020

  • Hankalien musiikkinimien -luettelon sisältämien ulkomaalaisten tekijöiden kuvailu aloitettiin Kansalliskirjastossa. Kirjaimilla A-F alkavat ulkomaalaiset on kuvailtu Asteriin.
  • Henkilöauktoriteettien takautuva rikastaminen jatkuu. Asterissa oleviin auktoriteettitietueisiin tehdään viimeisiä täydennyksiä ennen varsinaista loadia kansainväliseen ISNI-tietokantaan.
  • ISNI-projektin kuulumisia:
    • Kansalliskirjasto on solminut ISNI-IA:n (ISNI International Agencyn) kanssa sopimuksen, jonka myötä Kansalliskirjasto voi ensimmäisenä suomalaisena organisaationa toimia ISNIn rekisteröintitoimistona (ISNI Registration Agency = ISNI RAG). ISNI rekisteröintitoimisto voi välittää ISNI-tunnusten hakemuksia muiden organisaatioiden puolesta kansainväliseen tietokantaan, jossa ISNI-tunnukset generoidaan. Sopimus astuu voimaan 1.5. ja toiminta aloitetaan pilotoinnilla tämän vuoden aikana.
    • Kansalliskirjaston loppukeväälle suunniteltu ISNI-aiheinen seminaari tekijänoikeusjärjestöille ja kustantajien edustajille siirtyy toistaiseksi tuntemattomaan ajankohtaan.
    • Henkilötietueiden ajo Asterista kansainväliseen ISNI-tietokantaan toteutetaan toukokuussa.
    • Huhtikuun loppupuolelle suunniteltu pohjoismainen ISNI-tapaaminen peruuntui koronapandemian takia.

Asteri on nyt yli 2600 henkilöauktoriteettia rikkaampi!

Asteriin on viety Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Arsca-tietokanassa olevat (ja Asterista ennestään puuttuvat) auktoriteettitietueet ulkomaalaisista musiikintekijöistä. Kiitämme yhteistyöstä! Erityisesti musiikkikirjastoille tämä on hyvä uutinen. Paketissa oli mukana paljon Hankalat musiikkinimet -luettelossa olevista ulkomaalaisista tekijöistä. 

Tuodut auktoriteettitietueet tunnistaa siitä, että 040-kentässä on tunnus ”FI-TaiY”. Nimet ovat haettavissa Asterin tekijäindeksistä. Auktoriteetteja ei toistaiseksi olla automaattisesti linkittämässä Melindan bib-tietueissa oleviin tekijäkirjauksiin virheellisten linkkausten välttämiseksi.