AIKA: 19.9.2017 klo 14-16

PAIKKA: Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone, Yliopistonkatu 1 2.krs

Muistio

Läsnä:

  • Susanna Aakko, HelMet-kirjastot
  • Ari Ahlqvist, Kansalliskirjasto
  • Bjarne Beckmann, Kansalliskirjasto
  • Juha Hakala, Kansalliskirjasto
  • Minttu Hurme, Kansalliskirjasto
  • Ulla Ikäheimo, Kansalliskirjasto
  • Tommi Jauhiainen, Kansalliskirjasto (pj.)
  • Timo Laine, Kansalliskirjasto
  • Esa Peltonen, Axiell Finland
  • Miika Vacker, Mikro-Väylä Oy
  • Tanja Vienonen, Kansalliskirjasto
  • Tuomo Virolainen, Kansalliskirjasto (siht.)

1 Kokouksen avaus

Puheenjohtaja avasi kokouksen kello 14.00. Kokous aloitettiin esittäytymiskierroksella.

2 Edellisen kokouksen pöytäkirjan tarkistaminen

Hyväksyttiin edellisen kokouksen pöytäkirja.

3 RDA ja musiikin pääesittäjyys (Ulla Ikäheimo)

Musiikin pääesittäjyyden merkitsemisestä RDA:ssa on keskusteltu kahdessa edellisessä (2017-03-21, 2016-09-20) kokouksessa. Asian taustoja on avattu Ulla Ikäheimon 20.9.2016 pitämässä alustuksessa. Nyt käytiin läpi asian tilannetta. Tiivistetysti kyse on siitä, että RDA:n mukaan esittäjä ei voi olla musiikkiaineiston päätekijä ("creator"), tämä siirtymäajan jälkeen päivitettävä dataan, mutta järjestelmien tulee jatkossakin tukea näytöissä ja hyllypaikkamerkinnöissä aineistojen järjestämistä tekijän mukaan.

Axiell on toteuttanut ominaisuuden Auroran versioon 6.

HelMetissä kuvailukäytännön muuttaminen RDA:n mukaiseksi ei ole toistaiseksi suunnitteilla.

Voyager-kirjastoista Arsca ja Viola ovat siirtyneet kuvailussaan RDA:n mukaiseen käytäntöön. Pääesittäjän ilmaisevaa $9-osakenttää heillä ei kuitenkaan käytetä. Myös AMK-kirjastot ovat myöntyväisiä ehdotettuun käytäntöön.

Melindassa asia ei ole ongelma, sillä siellä ei ole esimerkiksi tähän liittyvää hyllypaikkaproblematiikkaa.

Luumu ja MusaMelinda, jotka yhdistyvät vuoden vaihteessa, käsittelevät vielä asiaa ja päivittävät ohjeistuksia.

4 Järjestelmäkatsaukset

4.1 Finna (Bjarne Beckmann)

Uusia Finna-näkymiä on luotu Someron kirjastolle, Heili-kirjastoille, Eduskunnan kirjastolle ja Maanpuolustuskorkeakoulun kirjastolle.

Teknisessä kehityksessä järjestelmän suorituskykyä on parannettu eri tavoin. HTTP-kutsujen määrää on vähennetty ja indeksejä kehitetty. Suorituskyvyn parantaminen on jatkuvaa toimintaa, mutta tällä kertaa on tehty poikkeuksellisen isoja uudistuksia.

Finnan ulkoasua uudistetaan syksyn aikana. Uudesta ulkoasusta on tekeillä prototyyppi. Käytettävyystestaukseen panostetaan entistä enemmän.

Integraatioita eri järjestelmiin on kehitetty. Abilita Geminin toinen integraatioversio on toteutettu. Mikromarc-integraatiosta on tehty prototyyppi. Koha-integraatio on kehityksessä ja viedään tuotantoon Koha-Suomen versiovaihdoksen valmistuttua.

Uusista ominaisuuksista mainittavia ovat digitaalinen kirjastokortti sekä Finna Street, jota on markkinoitu viime aikoina.

Finnan käyttäjämäärät ovat kasvaneet valtavasti. Kuormituksen kasvuun on varauduttu uudistamalla laitteistoa. Lisäkuormitusta on luvassa Koha-kirjastojen mukaantulon yhteydessä, sillä niiden määrä ja käyttövolyymit ovat suuria.

4.2 Axiell (Esa Peltonen)

Uusia Aurora-kirjastoja ovat Ratamo- ja Sata-kirjastot. Lisäksi Aurora on otettu käyttöön parissa erikoiskirjastossa.

Axiell-päivä järjestetään asiakkaille yhteistyökumppaneille Kirjamessujen yhteydessä. Tässä yhteydessä esitellään uusi Axiell Quria-järjestelmä, joka on uuden sukupolven digital first -järjestelmäalusta. Quria on otettu ensimmäisenä käyttöön Norjassa.

Auroran versio 6.1 on työn alla. Tämän version uudistuksia ovat suorituskykyparannukset sekä uudistettu käyttöliittymä, mm. Silverlightista ja Javasta luopuminen.

Melinda-yhteistyön osalta ollaan hiottu tietokantojen välistä replikointia.

Finna-yhteistyössä toteutetaan rajapintaa yhteistyössä Vaski-kirjastojen kanssa.

Meneillään on pilottihanke, jossa kirjastot voivat lähettää Varastokirjastolle tietueita suoraan omasta tietokannastaan.

JKL:n kaupunginkirjaston kanssa yhteistyössä on työstetty Auroran kytkemistä kansalliseen palveluväylään.

Verkkokirjasto Arenan uusin versio on 3.2. Uusia ominaisuuksia ovat eHUB sähköisten aineistojen hallinnointiin, mahdollisuus salasanan nollaamiseen ja sähköinen kirjastokortti.

Enisoftin kanssa on tehty kesän aikana yhteistyötä. HelMetin Taskukirjasto -sovellusta on kokeiltu Auroran kanssa.

4.3 Voyager (Ari Ahlqvist)

Loppukesästä Voyagerissa oli Linnea1-domainiin liittyvä käyttökatko, joka kosketti yliopistoja ja eräitä erikoiskirjastoja. Katko vaikutti myös muihin Voyageria käyttäviin palveluihin, kuten Finnaan. Taustalla oli vika levyjärjestelmässä.

Asiasta julkaistiin tiedote.

4.4 Mikro-Väylä (Miika Vacker)

Edellä mainittu Voyagerin ongelmatilanne aiheutti päänvaivaa myös Mikro-Väylän päässä. Kadonneita lainaustietoja jouduttiin palauttamaan lainausautomaattien logeista.

Itsepalvelukirjasto-taustajärjestelmää on kehitetty mm. rajapintojen osalta. Lisäksi kaikille asiakkaille on tarjolla uusi hallintaliittymäsovellus.

4.5 KK:n kokonaisarkkitehtuuri (Timo Laine)

Kokonaisarkkitehtuuria käytetään tietojärjestelmäkokonaisuuden hallinnointiin. Käytössä on Sovellussalkku-sovellus. Yksin Kansalliskirjastolla on käytössä yli 150 järjestelmää. Kokonaisarkkitehtuuria voidaan käyttää tulevaisuudessa myös laajemmin, kuten kirjastoalan kokonaisuuden ja yhteistyön hahmotteluun.

4.6 HelMet (Susanna Aakko)

Helsingin kaupungin organisaatiouudistus on vaikuttanut kirjastonkin toimintaan. Uutena kirjastopalvelujohtajana on juuri aloittanut Katri Vänttinen.

Syyskuun alussa otettiin käyttöön uudet Sierra-palvelimet. Myös järjestelmäpäivityksiä on tehty. Nämä ovat tuoneet erilaisia pieniä uudistuksia.

Vantaa kehittää Taskukirjasto-sovellusta. Espoo on julkaissut sisäpaikannus-sovelluksen.

Verkkokirjastosta (Encore) on tulossa venäjänkielinen versio.

4.7 Standardit (Juha Hakala)

KDK-hanke päättyy 10 vuoden toiminnan jälkeen. Päättäjäiset pidetään 30.11.

KDK:n tietoarkkitehtuuriryhmä on tehnyt paikkatietoselvitystä. Nimitietopalvelun jatkoselvitys on myös tekeillä. Haasteita asiassa aiheuttaa KAM-sektorin toimijoiden erilaiset tarpeet ja käytännöt.

ILL Transactions-kaukopalvelustandardin käyttöönotosta sovittiin aikaisemmin. Nyt työn alla on standardin toteutusprofiili, jossa määritellään, mitä standardin ominaisuuksia halutaan toteuttaa.

4.8 MARC 21 -formaatti (Ulla Ikäheimo)

Formaattiin on lisätty toukokuussa uusia kenttiä, suomennokseen nämä päivitettiin kesäkuussa. Uudet kentät liittyvät RDA-piirteisiin ja erilaisten suhteiden kuvaamiseen. KUMEA-kokouksessa 20.9. käsitellään uusien linkkikenttien käyttöä ja ohjeistusta.

Formaatin suomennosta ollaan parhaillaan siirtämässä GitHubiin, josta se saadaan XML-muodossa eri järjestelmiin. Samalla tekstistä siivotaan käännösvirheitä ja vanhentuneita esimerkkejä.

4.9 Aleph (Minttu Hurme)

Melindan taustajärjestelmä Aleph päivitetään versiosta 20 versioon 23 viimeistään ensi vuonna. Samalla päivitetään tietokantajärjestelmä Oracle.

Varsinais-Suomen Vaski-kirjastot ovat liittyneet Melindaan, Kuopion kaupunginkirjaston liittyminen on parhaillaan käynnissä.

Melindan teknisessä kehityksessä merkittävä asia on ollut tietueiden tekijäkenttien linkittäminen Asterin auktoriteettitietueisiin. Käytössä on lisäksi Caretaker-ohjelmisto, joka lisäilee näitä automaattisesti kuvailijoiden tallentamiin tietueisiin. Caretaker myös validoi tietueita ja korjaa esimerkiksi kenttien välimerkitystä.

4.10 Järjestelmähankinta (Tommi Jauhiainen)

Kirjastojärjestelmäalustan uusimishanke on markkinatutkimusvaiheessa. Vaihtoehtoina ovat hankinnan aloittaminen ensi vuonna tai sitten jäädään odottamaan järjestelmien kehittymistä.

5 Muut asiat

EU:n tietosuoja-asetus on herättänyt kysymyksiä. HelMet on tehnyt asiasta omaa selvitystä. Asia on teettänyt toimenpiteitä:

  • vanhojen asiakastietojen säilytysajan lyhentäminen 5 vuodesta kolmeen
  • rekisteriselosteiden uusiminen
  • turhien tietojen karsiminen asiakastiedoista, mm. äidinkieli
  • yhteiskäyttöiset käyttäjätunnukset:
    • esim. lasten kirjastokortit - yhteyshenkilö ilmoitettava 15-vuotiaaksi asti
      • Jatkossa oltava huoltaja?
  • asiakastietoja voidaan poistaa pyynnöstä
    • "oikeus tulla unohdetuksi"
    • myös käyttämättömien tunnusten poistot kerran vuodessa
  • Yleisten kirjastojen kautta Finnassakin on alaikäisiä asiakkaita

Sovittiin pidettäväksi erillinen kokous tietosuoja-asetuksen vaikutuksista.

6 Seuraavan kokouksen ajankohdan sopiminen

21.3.2018 klo 14-16, Kansalliskirjaston Fabianian kokoushuone.

Tietosuojakokouksen ajankohta sovittiin valittavaksi Doodle-kyselyllä. (Ajankohdaksi valittiin 17.1.2018 klo 13-16, paikka Fabianian kokoushuone).

7 Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen kello 15.45.

 

  • No labels