AIKA: Tiistaina 21.3.2017 klo 14 - 16

PAIKKA: Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone, Yliopistonkatu 1 2.krs

Muistio

Läsnä:

  • Susanna Aakko, Helmet-kirjastot
  • Ari Ahlqvist, Kansalliskirjasto
  • Bjarne Beckmann, Kansalliskirjasto
  • Juha Hakala, Kansalliskirjasto
  • Minttu Hurme, Kansalliskirjasto
  • Tomas Högväg, Abilita
  • Ulla Ikäheimo, Kansalliskirjasto
  • Tommi Jauhiainen, Kansalliskirjasto (pj.)
  • Minna Kantanen, BTJ
  • Christian Kvarnström, Open Library Solutions Finland Oy
  • Mikko Lappalainen, Kansalliskirjasto
  • Saku Tuominen, Axiell
  • Tuomo Virolainen, Kansalliskirjasto (siht.)

1 Kokouksen avaus

Puheenjohtaja avasi kokouksen kello 14.00.

2 Edellisen kokouksen pöytäkirjan tarkistaminen

Hyväksyttiin edellisen kokouksen pöytäkirja.

3 YSAsta YSOon (Mikko Lappalainen)

Mikko Lappalainen kertoi YSA:sta YSO:on siirtymisen perusteluista ja käytännön toteutuksesta.

Aihe herätti joitain kysymyksiä. Esityksessä käsiteltyyn kirjastoille osoitettuun kyselyyn vastasi sekä yleisiä että tieteellisiä kirjastoja, osuuksia on vaikea arvioida.

Muutoksen yhteydessä musiikin erikoisasiasanasto Musa yhdistetään YSAan. Luumu-ryhmä on päättänyt asian. Luumu myös ylläpitää jatkossa musiikkikäsitteitä.

Kentässä 648 käytettyihin aikamääreisiin muutos ei vaikuta, sillä ne eivät kuulu YSAan.

YSO-siirtymän vaatima tietokantakonversio tulee olemaan kohtuullisen suppea, sillä siinä käsitellään ainoastaan asiasanakenttiä (650).

4 RDA ja musiikin pääesittäjyys (Ulla Ikäheimo)

Jatkettiin keskustelua edellisessä kokouksessa esitellystä kysymyksestä musiikin päätekijyyden merkitsemisestä RDA:n mukaisesti. Alkuperäisen aikataulun mukaan ehdotettuun käytäntöön oli tarkoitus siirtyä huhtikuussa 2017.

Keskustelussa todettiin, että uuteen käytäntöön siirtyminen viivästyy. Tekninen toteutus ei useimmissa järjestelmissä ole suuri ongelma, mutta vaatii työtä ja testaamista. Käyttöönotto on näillä näkymin mahdollista aikaisintaan syksyllä. HelMet-kirjastoissa musiikkiaineistoa ei kuvailla RDA:n mukaisesti, eikä siihen olla toistaiseksi menemässä.  

Lopputuloksena todettiin, että uuteen kuvailukäytäntöön ei voida siirtyä, ennen kuin järjestelmät ovat tähän valmiita. Päätös uuteen kuvailukäytäntöön siirtymisestä voidaan tehdä vasta, kun tekniset edellytykset ovat olemassa.

5 Järjestelmäkatsaukset

5.1 Voyager (Ahlqvist)

5.2 Open Library Solutions (Kvarnström)

Louna- ja Vanamo-kirjastot ovat ottamassa käyttöön Mikromarc-kirjastojärjestelmän.

Mikromarcista pyritään julkaisemaan kolme versiota vuodessa. Versio 6.60 on julkaistu, 6.65 tulee kesällä ja loppuvuodesta vielä 6.70. Suurin osa Micromarcin käyttäjistä ostaa ylläpidon OLS:ltä, heille päivitykset tulevat välittömästi julkaisun jälkeen. Uusina ominaisuuksina järjestelmässä ovat verkkomaksaminen ja single sign-on, myös rajapinnassa on uusia toiminnallisuuksia.

Kehityksessä on Mikromarc+, jonka käyttöliittymä on web-pohjainen.

Verkkokirjasto Sagasta on julkaistu maaliskuussa uusi versio. Tämän version uudistuksia ovat parannettu lomakkeiden hallinta, uudet hakufasetit, parannettu asiakashallinta, kirjastojen ryhmittely hauissa, kotikirjaston valinta, Spotify-toisto, ulkoiset rinnakkaishaut eri palveluista ja ReadSpeaker-integraatio. Online-verkkomaksu tulee seuraavaan versioon.

5.3 BTJ (Kantanen)

BTJ:n omistajavaihdos on aiheuttanut paljon järjestelyä. Toimisto muuttaa Vantaalle, lisäksi järjestelmien yhteensovittaminen vaatii työtä.

Kirja-aineistolle on toimitettu RDA-muotoisia tietueita helmikuusta alkaen. Seuraavaksi RDA-tietueita toimitetaan myös AV-aineistostolle. Musiikkiaineiston suhteen edetään yleisessä aikataulussa.

5.4 Axiell (Tuominen)

Axiell on aloittanut yhteistyön ATP Automationin kanssa. Axiell edustaa jatkossa ATP:n automaatteja.

Aurora-kirjastojärjestelmän versio 6.1 on asiakkailla testattavana.

Yhtiön organisaatiota on uudistettu. Uusi organisaatio on malliltaan Pohjoismaiden tason linjaorganisaatio.

5.5 Abilita (Högväg)

Abilitan viimeisin versio on 9.7. Uusi versio sisältää paljon pieniä korjauksia, kuten parantunut kellutuksen tuki ja monipuolisempi varauksen käsittely (esim. kohdekirjaston priorisointi). Finnaa varten on kehitetty rajapintoja. Myös BTJ Arvo 2 -tuki on kehitetty, se on parhaillaan testauksessa.

Pohjanmaan kirjastokimppojen kaukopalveluhankkeessa on päädytty soveltamaan ILL Transactions -standardia

5.6 Aleph / Melinda (Hurme)

Aleph-järjestelmässä ei ole tapahtunut muutoksia viime aikoina. Rajapintojen suhteen on tehty kehitystyötä.

Melinda-työn suhteen ajankohtaista on yleisten kirjastojen liittyminen kuvailuyhteistyöhön. Piki- ja Anders-kirjastot kuvailevat jo Melindaan, Vaski-kirjastojen aineistoja siirretään parhaillaan.

Melindassa työskentelemiseen on kehitetty erilaisia apusovelluksia:

  • Cyrillux: kyrilliikan translitterointi (lähdekoodi)
  • Merge: tuplatietueiden yhdistäminen, tuki myös emo-osakohde-perheille (lähdekoodi)
  • Poistot: tietokantatunnisteiden massapoistot (lähdekoodi)

5.7 Finna (Beckmann)

Kaikki Voyager-järjestelmää käyttävät korkeakoulukirjatot ovat ottaneet Finnan näyttöluettelokseen. Yleisten kirjastojen puolella Finna on otettu näyttöluetteloksi Eepos-kimpassaKuopion kaupunginkirjastossa, lisäksi Lukki-kirjastot ovat avanneet beta-näkymän. Myös HelMet-kirjastot ovat nyt mukana Finna.fi:ssa.

Kehityksen suhteen integraatioita kehitetään Sierra-, Koha- ja Abilita-järjestelmiin. Mikromarcin uuteen rajapintaan on myös saatu pääsy. Axiell-ajuria on parannettu. Osakenttää 852 $c hyödynnetään nyt osastoihin, sen avulla voidaan rajata haku fasetilla tiettyyn osastoon tietyssä toimipaikassa.

Uutena toimintona on avattu beta-käyttöön Finna Street.

Kehityksen agendalla on seuraavaksi palvelinympäristön suorituskyvyn parantaminen, esteettömyyden kehittäminen ja yhteistyö oppimisympäristöjen toimittajien kanssa.

5.8 HelMet / Sierra (Aakko)

Sierra-kirjastojärjestelmä ja Encore-hakujärjestelmä on päivitetty kahteen kertaan sitten viime kokouksen. Uusimmat versiot tällä hetkellä ovat Sierra 3.0, REST-rajapinta 3.2 ja Encore 4.6.

HelMet on juuri tullut mukaan Finna.fi-palveluun.

Espoo ja Vantaa ovat aloittaneet yhteisen kellutuksen.

Kirja-aineiston osalta on aloitettu RDA-luettelointi. Vanhoja tietueita päivitetään takautuvasti konversioilla.

EU:n uuden tietosuoja-asetuksen vaikutusten tutkiminen on käynnissä.

5.9 Standardit (Hakala)

ILL Transactions-standardia suositellaan käytettäväksi kaukopalvelussa, tämä huomioidaan myös kirjastojärjestelmähankkeessa. Kansallinen sovellusprofiili esitellään lähiaikoina, tähän on syytä perehtyä tarkasti.

URN-standardin päivitys on valmistunut. URN resolver on tarkoitus päivittää uuden version mukaiseksi.

5.10 Kirjastojärjestelmien uusimishanke (Jauhiainen)

Korkeakoulujen kirjastojärjestelmien uusimishankkeen aikataulu on viivästynyt. Parhaillaan työstetään vaatimusmäärittelyä. Tämän jälkeen käydään tarkempia keskusteluja järjestelmätoimittajien kanssa, jonka jälkeen kilpailutus mahdollisesti käynnistetään.

Kirjastojärjestelmä (Voyager) ja metatietovaranto (Aleph/Melinda) pyritään uusimaan samalla kertaa, mieluiten yhdeksi järjestelmäksi.

5.11 Finto (Lappalainen)

Finto-palveluun on tehty tietoturva-auditointi. Tulokset olivat erinomaisia, eikä vakavia tietoturva-aukkoja löydetty. Auditoinnin pohjalta järjestelmään on tehty pieniä korjauksia.

Käsitteiden ehdotusjärjestelmä on uusittu. Uusia käsitteitä voi nyt ehdottaa osoitteessa ehdotus.finto.fi. Uuden prosessin avulla ehdotetut käsitteet saadaan Fintoon entistä nopeammin.

Unesco on ottanut käyttöön Finto-palvelun kehittämän Skosmos-ohjelmiston.

YSOn kehityslinjaukset on julkaistu pohjustamaan YSA → YSO -siirtymää.

Finton käyttäjätilastot osoittavat, että palvelun selailukäyttä on noussut 65 % edellisvuodesta. Rajapinnan käytön tilastointi on hankalampaa eikä siitä ole vielä luotettavia lukuja.

Skosmos-kehityksessä työstetään tukea SKOS-XL-tietomallille. Tekeillä on myös tarkennettu haku käyttöliittymään.

6 Muut asiat

Juha Hakala kertoi MARC-formaatin korvaajaksi suunniteltavan BIBFRAME-formaatin kehityksestä. BIBFRAME-määrityksen versio 2.0 on julkaistu, mutta formaatti ei vielä ole läheskään valmis. Index Data on laatinut MARC → BIBFRAME -konversion, jota on testattu Kansalliskirjastossa. BIBFRAME-hanke on ollut viime vuodet täysin USA-keskeinen ja siitä tiedottaminen on ollut vähäistä. 

7 Seuraavan kokouksen ajankohdan sopiminen

Tiistaina 19.9.2017 klo 14-16 (Fabianian kokoushuone).

8 Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen kello 16.01.

 

  • No labels