AIKA: Tiistaina 15.9.2015 klo 14 - 16

Paikka: Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone, Yliopistonkatu 1 2.krs

Muistio

Läsnä:

  • Susanna Aakko, Helmet-kirjastot
  • Ari Ahlqvist, Kansalliskirjasto
  • Mikael Bäckman, Open Library Solutions Oy (14.10 -)
  • Matias Frosterus, Kansalliskirjasto
  • Minttu Hurme, Kansalliskirjasto
  • Tomas Högväg, Abilita (14.05 - 15.48)
  • Esa Peltonen, Axiell
  • Ari Rouvari, Kansalliskirjasto (pj.)
  • Erkki Tolonen, Kansalliskirjasto
  • Miika Vacker, Mikro-Väylä
  • Eila Vainikka, Suomen Kuntaliitto / PrettyLib
  • Tuomo Virolainen (siht.), Kansalliskirjasto

1 Kokouksen avaus

Puheenjohtaja avasi kokouksen kello 14.00.

Edellisen kokouksen pöytäkirjan hyväksyminen

Korjattiin pöytäkirjaan Mikael Bäckmanin täsmennys Open Library Solutionsin omistajuusmuutoksista. Kohta " Yrityksessä on ollut omistajuusmuutoksia. Nyt pääomistajana on norjalainen sijoitusyhtiö." korjattiin muotoon "Konsernissa on ollut kevään aikana omistajuusmuutoksia. Nyt pääomistajana on Biblioteksentralen AL joka osti koko osakekannan norjalaiselta sijoitusyhtiöltä. Biblioteksentralen AL omistajina ovat norjan kunnat ja maakunnat sekä Norjan kirjastoyhdistys."

Pöytäkirja hyväksyttiin em. muutoksin.

3 Järjestelmäkatsaukset

3.1 Melinda (Virolainen)

Melindan kehityksen painopisteenä on tällä hetkellä yleisten kirjastojen liittymisen edistäminen. Pilotteina toimivien PIKI-kirjastojen liittymisprosessi on lopuillaan, Anders-kirjastoilla vastikään käynnistynyt.

RDA-kuvailusäännöt pyritään ottamaan käyttöön Melinda-kirjastoissa vuoden vaihteessa. AMK-kirjastot ja Kansallisbibliografia ovat tehneet päätöksen käyttöönotosta, ns. Linnea2-kirjastot käsittelevät vielä asiaa. Myös Melindassa toimivat yleiset kirjastot ovat siirtymässä RDA-kuvailuun vuoden 2016 alussa. Kansalliskirjaston Kilda-projekti järjestää syksyllä kirjastoille suunnattuja yleisiä RDA-koulutuksia.

Melinda ja Melindassa toimivien kirjastojen paikallistietokannat (Voyager-kannat sekä yleisten pilottien tietokannat) on tarkoitus konvertoida pääsiäisviikolla 2016. RDA-konversiopakettia työstetään Kansalliskirjastossa ja se tarjotaan avoimesti testattavaksi lähiviikkoina.

3.2 Finto (Frosterus)

Finto-tiimissä on parhaillaan resurssivajetta, joka vaikuttaa projektin aikatauluihin. Skosmos-ohjelmistosta julkaistaan uusia versioita tasaiseen tahtiin ja se on jo varsin kehittynyt järjestelmä.

VESA-asiasanastopalvelu ajetaan alas vuodenvaihteessa, jolloin Finto korvaa sen. VESAn taustajärjestelmän tietoturvapäivitykset loppuvat helmikuussa, minkä vuoksi sen käytön jatkaminen edellyttäisi taustajärjestelmän vaihtamista.

Keskustelussa todettiin, että ONKI-rajapinnat ovat käytettävissä myös Fintossa.

3.3 Finna (Tolonen)

Finna-kehityksessä pääpaino on taustajärjestelmä VuFindin päivittämisessä versioon 2. Ominaisuuksien siirtäminen uuteen versioon on työllistävää ja uusien toiminnallisuuksien kehittäminen on tästä johtuen toistaiseksi tauolla. Kaikki ominaisuudet pyritään tuomaan VuFind 2-versioon viimeistään maaliskuuhun 2016 mennessä, luultavasti työ valmistuu jo aikaisemmin.

Versiovaihdoksen jälkeen työlistalla on avoimien rajapintojen kehittäminen Finnan kansalliseen näkymään. Ennen rajapintojen avaamista selvitetään, mikä Finnassa näkyvä eri organisaatioiden metadata on käyttörajoitusten piirissä. Rajapinta-asioista tiedotetaan myöhemmin lisää. Myös OKM:n hallinnonalan organisaatioiden Finnaan liittymiselle on luotu malli.

Finnan indeksissä on tällä hetkellä noin 17 miljoonaa tietuetta, joista kansallisessä näkymässä noin 10 miljoonaa. Lisäksi käytettävissä on keskitetty Primo Central Index -indeksi. Käyttäjätilejä Finnassa on noin 76000.

3.4 Mikro-Väylä (Vacker)

Mikroväylä on asentanut paljon omatoimikirjastoja. Asennusten myötä ja kysynnän kasvaessa palveluihin kehitetään uusia ominaisuuksia. Myös RFID-tunnisteita on tilattu paljon, erityisesti pääkaupunkiseudun kirjastojen RFID-siirtymän yhteydessä. Lainausautomaattien ja omatoimikirjastojen toimintaa Koha-järjestelmässä on tutkittu.

3.5 Abilita (Högväg)

Abilita-kirjastot ovat muutamaa koulukirjastoa lukuun ottamatta siirtyneet MARC 21 -formaattiin. Fredrika-kirjastot ovat ottaneet käyttöön CS Library -näyttöluettelon. Järjestelmään on kehitetty rajapintoja mm. Finnaan liittymisen mahdollistamiseksi. Lisäksi käyttöön on tullut tekstiviesti-ilmoitusominaisuus.

3.6 Axiell (Peltonen)

Axiell on rekrytoinut uutta henkilöstöä. Käyttöönottoja on paljon, asennuksia ja varauksia on jonossa ensi vuodelle saakka. Myös omatoimikirjastoja on tilattu.

Aurora-järjestelmästä jakelussa on versio 5.0. Uusia ominaisuuksia ovat mm. tietuetarkistimen raportti koko kannalle, URL-osoitteiden validointi ja asiasanojen poiminta Fintosta. Kansallisen palveluväylän käyttöönottoa seurataan ja suunnitellaan siihen liittyviä toimia. Tämän vuoden puolella julkaistaan vielä versio 5.1, jossa on mm. RDA-tuki. Verkkokirjasto Arenan tämänhetkinen versio on 3.0, loppuvuodesta julkaistaan vielä versio 3.1.

Melinda-työtä on jatkettu pilottikirjastojen ja Kansalliskirjaston kanssa. RDA-konversioita on suunniteltu pääsiäiseksi. Melinda-työskentelyyn tarkoitettua Auroran laajennuspakettia kutsutaan nimellä Luettelointi Pro.

3.7 Open Library Solutions (Bäckman)

Mikromarc-kirjastojärjestelmän versio 6.40 julkaistaan lähiaikoina. Mukana on noin 150 päivitystä, mm. Finna-integraatio. Joulukuussa julkaistaan versio 6.45, joka tuo lisäominaisuuksia mm. tilastointiin.

CS Library -verkkokirjaston uusin versio "Saga" on pilotoitavana Uumajan kirjastossa. Päivitys nykyisille asiakkaille tehdään kevään 2016 aikana.

3.8 Erikoiskirjastot / PrettyLib (Vainikka)

Prettybitistä ei ollut edustajaa kokouksessa.

Ei erityistä raportoitavaa. RDA-valmistelua seurataan, PrettyLibin edustajia on tulossa RDA-koulutuksiin.

3.9 HelMet (Aakko)

HelMet-kirjastojen verkkokäynti- ja varausmäärät ovat kasvussa. Taustalla on mm. varausmaksujen poistuminen myös Helsingissä vuoden alussa.

Kirjastojärjestelmä Sierra päivitettiin versioon 2 kesäkuussa. Tietokannan uudelleenindeksointi on saatu juuri tehtyä. Sierran REST-rajapinnan versio 2 on myös valmistunut, mutta ei vielä asennettu. Järjestelmän kehitystyössä painopisteinä ovat mobiili- ja pilviteknologiat. Innovative etsii parhaillaan uutta toimitusjohtajaa.

Kirjastojen kehitystyössä painopisteinä ovat lähiaikoina logistiikan kehittäminen sekä RFID-lainauksen käyttöönotto. Helsinki on teettänyt logistiikan nykytilasta selvityksen opiskelijatyönä. Helsingin kaupunginkirjastossa RFID-tarroituksen on määrä valmistua vuoden 2017 aikana, muissa kaupungeissa ensi vuonna.

Vantaan kaupunginkirjasto aloittaa kellutuksen. Kellutuksen piirissä ovat lähes kaikki aineistot lukuun ottamatta musiikkivarastoa ja väistyviä formaatteja (VHS, C-kasetit jne.). Myös Espoossa on valmisteltu vastaavaa.

HelMet-kannassa on käytössä kaksi näyttöluetteloa, tavallinen ja kevyt WebOPAC, joka saadaan järjestelmän mukana. Näin aiotaan myös jatkaa, sillä WebOPACin ylläpito ei vaadi suurta panostusta eikä sitä aktiivisesti kehitetä.

3.10 Voyager (Ahlqvist)

Voyager-järjestelmien palvelin päivitetään SUN T5 -sarjan koneeseen näillä näkymin marraskuussa. Vaihdon ei pitäisi näkyä kirjastoille mainittavana katkona, eikä vaikuttaa myöskään IP-osoitteisiin. Palvelimen uusimisen jälkeen Voyager päivitettäneen versioon 9. Tämä tehdään luultavasti ensi kesän kuluessa. 

3.11 Aleph (Hurme)

Myös Aleph päivitetään em. palvelinpäivityksen jälkeen.

Keskustelussa tuli esiin kysymys Alephin rajapinnoista. Melindaan / Alephiin on mahdollista luetteloida rajapinnan kautta eri järjestelmillä. Tarkkaan ottaen käyttöön tarjotaan Alephin ns. X-Server-rajapintaan Kansalliskirjastossa tehty kääre (wrapper), joka tarjoaa ulkopuolisen järjestelmän käyttöön vain tarvittavat toiminnot. Tähän on olemassa dokumentaatio, joka toimitetaan pyynnöstä kiinnostuneille.

4 Kansallinen metatietopalvelu ja KDK:n nimitietopalvelu: alustavia suunnitelmia

Esittelijänä Matias Frosterus Kansalliskirjastosta.

5 Kaukopalvelustandardit

Kokouksen agendalle oli toivottu keskustelua kaukopalvelustandardeista. Aihe on noussut ajankohtaiseksi Pohjanmaalla toteutettavan kirjastoverkkohankkeen myötä. Tässä olisi tarve siirtää kaukolainojen tietoja Mikromarcin ja Abilitan välillä. Asiasta toivotaan laajaa keskustelua, jotta kaukolainoihin saadaan ratkaisu, jota voidaan käyttää kansallisesti.

Norjassa, jossa Mikromarc on käytössä, otetaan käyttöön NCIP-protokolla. Kaukolainaukseen on julkaistu myös tuore ISO 18626 -standardi.

Kysymys todettiin niin laajaksi, että sen ratkaisemiseksi päätettiin perustaa ad hoc -työryhmä. Koollekutsujana toimii Ari Ahlqvist, mukaan tarvitaan järjestelmätoimittajat ja Juha Hakala Kansalliskirjastosta. Myös Koha on huomioitava. Asian ajankohtaisuuden vuoksi keskustelut on aloitettava välittömästi. Sovittiin, että työryhmä valmistelee ehdotuksen asiasta lokakuun loppuun mennessä.

6 Kokonaisarkkitehtuurityö

Esittelijänä Ari Rouvari Kansalliskirjastosta.

7 Seuraavan kokousajankohdan päättäminen

Seuraava kokous pidetään tiistaina 22.3.2016 kello 14-16. Paikkana on Fabianian kokoushuone.

8 Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen kello 16.03.

 

  • No labels