AIKA: Tiistaina 23.09.2014 klo 14:00-16:00

Paikka: Kansalliskirjasto, Fabianian auditorio, Yliopistonkatu 1 2.krs

Muistio

Läsnä:

  • Susanna Aakko, Helmet-kirjastot
  • Matias Frosterus,  Kansalliskirjasto  
  • Laila Heinemann, Kansalliskirjasto (siht.)
  • Minttu Hurme, Kansalliskirjasto
  • Minna Kantanen, BTJ
  • Jari Koskelainen, Axiell
  • Esa Peltonen, Axiell
  • Pauli Porkka, PrettyLib
  • Ari Rouvari, Kansalliskirjasto (pj.)
  • Erkki Tolonen, Kansalliskirjasto
  • Miika Vacker, Mikro-Väylä
  • Eila Vainikka, Suomen kuntaliitto/PrettyLib-kirjastot

1. Kokouksen avaus 

Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 14.00

2. Esityslistan ja edellisen kokouksen pöytäkirjan hyväksyminen

Esityslistalle lisättiin RFID -plugin, joka sovittiin käsiteltäväksi muissa asioissa.

Edellisen kokouksen pöytäkirja hyväksyttiin.

3. RDA

Marja-Liisa Seppälä Kansalliskirjastosta esitteli uutta kuvailun tietomallia.

Kysyttiin, mikä tilanne tulee olemaan Melindassa siinä vaiheessa, kun osa kirjastoista on siirtynyt RDA:n mukaiseen kuvailuun ja osa ei. Jonkin verran se tulee hankaloittamaan tilannetta, mutta ei estä Melindassa toimimista.

4. Finnan varautuminen uuteen kuvailutietoon ja linkitettyyn dataan

Erkki Tolonen Kansalliskirjastosta esitteli asian. 

Alkuun hän kommentoi edellistä puheenvuoroa kertomalla, että uuden kuvailun tietomallin mukaista dataa on tulossa Finnaan jo arkistopuolelta. Käytännön suunnittelu sen täysimittaiseksi hyödyntämiseksi alkaa ensi vuonna.

5. Finto-palvelu

Matias Frosterus Kansalliskirjastosta esitteli asian.

Lopuksi Frosterus demosi lyhyesti palvelun monikielisyyttä osoitteessa http://dev.finto.fi sijaitsevan kehitysversion avulla.

6. RFID-asioiden tilannepäivitys

Viime kokouksessa (4.3.2014, asia 5.2) Petteri Kivimäki esitteli ongelmia, jotka liittyvät Lyyra-korttien käyttöön kirjastokortteina. Kansalliskirjaston systeemitoimiston edustajan sairastuttua puhjeenjohtaja esitteli asian tämänhetkisen tilanteen seuraavan kirjallisen viestin pohjalta:

Petteri Kivimäen seurajina uuden opiskelijakorttia koskevan keskustelun koordinoinnissa toimivat 1.9 lähtien Kansalliskirjaston systeemitoimiston henkilöt. Yhteydenotot osoitteeseen [email protected]

MyFrankille lähetettiin toukokuussa 2014  Suomen yliopistokirjastojen neuvoston (SYN) kannanotto ja pyydettiin, että MyFrank vahvistaisi kannanotossa esitetyt asiat elokuun loppuun mennessä. Vahvistusta emme kuitenkaan vielä saaneet, eikä MyFrank (eikä Elisa) ole reagoinut muistutuksellemme.

Systeemitoimisto ehdottaa nyt seuraavaa toimintatapaa: Kun saadan MyFrankin ja Elisan lopullinen vahvistus, täydennetään RFID-kirjastokorttiin liittyvä sovellusohje, joka lähetetään Voyagerin systeemiryhmälle, Mikro-Väylälle ja PV Supalle kommentoitavaksi. Suosittelemme, että sovellusohjeiden hyväksyttäminen KATVE-ryhmän toimesta voisi sen jälkeen tapahtua sähköpostitse. Siinä tapauksessa päätöksenteko tapahtuisi toivottavasti vielä syksyllä eikä tarvitsisi odottaa seuraavaa KATVE-kokousta (kevät 2015). Asia on kiireellinen, koska kirjastot odottavat MyFrankin ja Elisan vahvistuksia sekä KATVE-ryhmän toimintamallin ja sovellusohjeiden hyväksyntää, jotta he voisivat varautua laite- ja ohjelmistoinvestointikustannuksiin.

Kokous hyväksyi systeemitoimiston ehdottaman toimintatavan.

7. Järjestelmäkatsaukset

7.1. Mikro-Väylä

Tällä hetkellä meneillään käyttöönottoprojekti Turun yliopiston kirjastossa. Vantaan kaupunginkirjasto on hankkimassa RFID-automaatteja.

Tulossa ovat sovellukset maksamiseen ja mobiilikäyttöön.

7.2. Axiell

Axiell Finlandin uutena toimitusjohtajana on aloittanut Kari Heikkinen.

Aurorasta on jakelussa versio 4.0. Siinä on uutuutena mm. Melinda-toiminnallisuus ja massakorjaustyökalu sekä toiminnallisuuksia koulukirjastoja ja kotipalvelua varten. Moduuleista on luovuttu ja kaikki toiminta on siirretty selaimeen. Käyttöönottoja mm. KIRI-kirjastot ja Merimiespalvelukeskus.

Arenasta uusin versio on 2.7, jonka uudistukset ovat lähinnä teknisiä. Jakelu on jo aloitettu.

Finnaan on rakennettu rajapintoja (pilottina Turku) ja Melinda-yhteistyötä aletaan myös pilotoida (Tampere ja Kokkola).

Omatoimikirjasto laajenee Turussa.

7.3. HelMet

Keväällä Helsinki ja Kauniainen ottivat käyttöön Sierran hankintamoduulin. BTJn ja Bookyn palvelut on integroitu Sierraan.

Viikolla 40 asennettu Encoren uusin versio 4.4. Sen kautta voi esim. asiakas itse tehdä osoitteenmuutokset järjestelmään.

Lähiaikoina integroidaan Overdriven e-kirjat niin, että myös ne näkyvät asiakkaan lainauslistalla (muut e-kirjapaketit eivät vielä). Käyttöön ollaan myös ottamassa uutta arviointitoimintoa, jonka avulla saadaan omien n. 2000 arvion lisäksi käyttöön myös huomattavasti laajempi kanta kansainvälisiä arvioita teoksista. Erillisestä monihausta luovutaan.

HelMet-kirjastot ovat mukana pääkaupunkiseudun kuntien taloushallinnon vetämässä verkkomaksuprojektissa. Sen käyttämä Maksukaista -sovellus integroidaan Sierraan.

Sierraa ja Encorea ylläpitävä Innovative on ostanut myös Polaris- ja VTLS -järjestelmät ja näin vahvistanut entisestään asemaansa kirjastojärjestelmämarkkinoilla.

7.4. PrettyLib

Suurin osa työajasta on kulunut suuriin asiakasprojekteihin, mm.poliisiammattikorkeakoulussa ja oikeussektorilla. Itse ohjelmistoon on tehty pieniä muutoksia ja asiakkaiden toivomia lisäyksiä.

7.5. Finna

Finnassa on tällä hetkellä noin 9-10 miljoonaa tietuetta. Mukana on 12 arkistoa, 10 kirjastoa ja 29 museota. Suurimpana ongelmana ovat olleet rajapinnat kaikkiin eri järjestelmiin. Uusia aineistoja on tullut varsinkin museoista ja Yhteiskuntatieteellisestä tietoarkistosta. Omia näkymiä on rakennettu useita, näistä esim. Helsingin kaupunginmuseon näkymä on saanut paljon positiivista julkisuutta.

Yleisten kirjastojen pilottina ovat toimineet Turun seudun Vaski-kirjastot, joihin rajapinnat on nyt saatu toimimaan. Tuotantoon pyritään lokakuun loppuun mennessä. Ellibsin aineistojen integrointia pilotoidaan myös tänä syksynä. Pyrkimyksenä on päästä niihin kertakirjautumisella. Kirjastot.fin kanssa on käyty neuvotteluja mm. Makupalat- ja KirjaSampo -palvelujen saamisesta mukaan Finnaan.

Sopimuksen liitteeksi on tekeillä SLA-mallin mukainen palvelutasomäärittely. OKMn ulkopuolisille organisaatioille on valmisteilla hinnoittelumalli.

VuFindista ollaan ottamassa käyttöön versiota 2.0. Kaikki uudet piirteet toteutetaan tällä hetkellä siihen, mistä johtuen niitä ei tule vähään aikaan suoraan näkyviin tuotantoversioon. Vuosille 2015-16 on luvassa lisäresursseja.

Seuraava Finna-päivä on tulossa 3.12.2014.

Finnan käyttämään Primo Central Indexiin on tulossa mukaan myös ProQuestin aineistot, sen sijaan Ebsco ei vielä.

7.6. Finto

Englanninkielinen käännös on nyt valmis. Teknisellä puolella laajennettu hakumahdollisuuksia ja parannettu nopeutta.

Paikkatieto-ontologia SAPOsta on tulossa uusi versio syyskuussa ja lisäksi raportti.

7.7. Aleph/Melinda

Itse Aleph-järjestelmään ei ole tullut mitään uutta.

Melindassa ovat nyt mukana kaikki Voyageria käyttävät kirjastot, kun viimeinenkin amk-kirjasto liittyi mukaan keväällä. Yleisten kirjastojen puolella on meneillään pilottiprojekti, jossa Axiellin Aurora-järjestelmä integroidaan Melindan kanssa. Pilotteina ovat Tampereen ja Kokkolan maakunakirjastot.

Ensimmäiset musiikkiaineistot on ladattu Melindaan, pilotteina ovat olleet amk-kirjastot. Suurin ongelma on liittynyt osakohteiden replikointiin.Vapaakappaleaineistosta on ajettu sisään e-kirjojen metadataa.

Replikointiin on lisätty myös uusia ominaisuuksia, tässä vaiheessa lähinnä Fennican tarpeisiin.

7.8. UKJ

Uusi kirjastojärjestelmä (UKJ) -hankkeen tilannetta esitteli puheenjohtaja, koska hankkeen ainoa jäljellä oleva työntekijä Ari Ahlqvist oli työmatkan vuoksi estynyt.

Seuraavaksi järjestetään eri vaihtoehtojen demonstraatioita:

  • 22.10. Avoimen lähdekoodin järjestelmät Koha ja Kuali OLE
  • 10.11. OCLCn WorldShare
  • 19.11. Ex Libriksen Alma ja Innovativen Sierra

Kohan ja Kuali OLEn demot ovat Kirjastoverkkopäivien yhteydessä, jälkimmäisistä tilaisuuksista lähetetään tarkempaa tietoa myöhemmin.

8. Muut asiat

8.1. PrettyLib ja MARC 21 tapaaminen PrettyBibin, Erikoiskirjastojen ja Kansalliskirjaston edustajien kanssa

Erikoiskirjastot ja PrettyLib ovat neuvotelleet Kansalliskirjaston kanssa mahdollisuuksista liittyä mukaan Melindaan. Neuvotteluissa todettiin, että liittymiselle ei ole teknisiä esteitä, vaikka PrettyLib-järjestelmän sisäinen formaatti ei ole MARC 21, kunhan konversio formaattien välillä onnistuu. Tätä selvitetään vielä tarkemmin.

Toinen ongelma liittyy rahoitukseen, koska erikoiskirjastot ovat hajallaan eri ministeriöiden hallinnonaloilla - muita sektoreita rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö keskitetysti. Kun nyt Finnalle on valmisteilla hinnoittelumalli muita sektoreita varten, toivottiin, että vastaavanlainen saataisi myös Melindalle.

8.2. RFID plugin

Petteri Kivimäki on aikanaan tehnyt RFID-pluginin, jota on käytetty ratkaisemaan yhteentoimivuusongelmia eri toimittajien sovellusten välillä Turussa. Ratkaisu on toimiva useissa järjestelmissä, mutta sitä ei ole koskaan mitenkään virallisesti hyväksytty kansalliseksi ratkaisuksi.

Todettiin, että siitä ei voida tehdä kansallista normia, koska se ei toimi kaikissa järjestelmissä (esim. ei Voyagerissa eikä Sierrassa), mutta siitä voidaan tehdä virallinen suositus. Tarkempaa tietoa olisi tarjottava Kansalliskirjaston sivuilla. Myös jatkokehittäminen olisi turvattava.

Ari Rouvari lupasi hoitaa asiaa eteenpäin.

9.  Seuraava kokous

Seuraava kokous päätettiin pitää tiistaina 17.3.2015 klo 14.00. Paikka Kansalliskirjaston Fabianian kokoushuone.

 

  • No labels