KATVE-kokous

Aika ja paikka: tiistai 27.09.2011 klo 14.00- Fabianian kokoushuone, Yliopistonkatu 1

Läsnä:

  • Tommi Jauhiainen, Kansalliskirjasto (pj.)
  • Ari Rouvari, Kansalliskirjasto
  • Ari Ahlqvist, Kansalliskirjasto
  • Ulla Ikäheimo, Kansalliskirjasto
  • Miika Vacker, Mikro-Väylä
  • Jouni Kuusinen, LM Tietopalvelut
  • Olli Tuuteri, BTJ Finland
  • Esa Peltonen, Axiell
  • Lauri Aho, Axiell
  • Susanna Aakko, Helmet
  • Ere Maijala, Kansalliskirjasto
  • Pasi Tuominen, Kansalliskirjasto
  • Petteri Kivimäki, Kansalliskirjasto
  • Laila Heinemann, Kansalliskirjasto (siht.)

1. Kokouksen avaus

Puheenjohtaja avasi kokouksen ja totesi, että sekä puheenjohtaja että sihteeri ovat vaihtuneet, kuten viime kokouksessa sovittiin. Uusi puheenjohtaja on Tommi Jauhiainen ja sihteeri Laila Heinemann, molemmat Kansalliskirjastosta. Käytiin lyhyt esittelykierros.

2. Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalvelujen uusi sisäinen organisaatio

Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalvelujen sisäinen organisaatio uudistettiin vuoden alusta lukien. Entisten neljän sijaan toimintayksiköitä on nyt kuusi. Entinen Linnea-yksikkö on jaettu kahtia tietojärjestelmiin ja tietovarantoihin, joiden esimiehinä toimivat Tommi Jauhiainen ja Nina Hyvönen. Entisestä Julle-yksiköstä julkaisuarkistojen kanssa työskentelevä henkilökunta on myös siirretty näihin yksiköihin ja Esa-Pekka Keskitalon yksikkö keskittyy nyt vain elektronisiin vapaakappaleisiin ja pitkäaikaissäilytykseen. Nelli-yksiköstä ja KDKn asiakasliittymähankkeesta on muodostettu uusi asiakasliittymäyksikkö, jonka esimiehenä jatkaa Ari Rouvari. Kokonaan uusi yksikkö on asiakkuuksienhallinta, jonka esimiehenä aloitti kesällä Heli Kautonen. Lisensisioitnitiimi jatkaa entisenlaisena.

Lisätietoa uudesta organisaatiosta on Kansalliskirjaston verkkosivuilla osoitteessa http://www.kansalliskirjasto.fi/kirjastoala/koordinointi/organisaatio.html

3. Järjestelmien katsaukset

KDK asiakasliittymä

Primo-järjestelmän pilotointi on aloitettu ryhmällä, johon kuuluu 8 organisaatiota, joista 4 on kirjastoja, 3 museoita ja 1 arkisto. Pilottivaiheen piti alkuperäisen suunnitelman mukaan olla jo ohi, mutta sitä on päätetty jatkaa edelleen järjestelmässä ilmenneiden puutteiden vuoksi. Samalla hanke on palasteltu pienempiin osiin. Ensimmäinen vaihe on Turun kaupunginkirjasto, joka näillä näkymin menee tuotantoon ensi huhtikuussa.

Asiakasliittymällä on tarkoitus korvata Nelli-portaali ja kirjastojärjestelmien omat OPACit. OPACien kaikkien toiminnallisuuksien korvaaminen tulee kuitenkin olemaan haasteellista muiden maiden kokemusten perusteella. Samoin konsortioympäristö on haasteellinen.

Tuotantoon mennään Primon versiolla 3.1.2. Ensi vuonna ovat tulossa versiot 4.0 ja 4.1.

Voyager

Voyager-ohjelmisto on ollut nyt käytössä jo 10 vuotta. Tällä hetkellä olemme edelleen versiossa 7.2.1. Tähän Markku Heinäsenaho on kehitellyt SIP2:n maksunkuittausominaisutta hyödyntävän maksurajapinnan, jolla verkkopankkimaksamainen saadaan käyttöön.

Mahdollisesti päivitetään versioon 8.0 jouluna tai sitten 8.1:een myöhemmin. Versioissa 8.0 ja 8.1 luvassa Primo-integraatiota, mm. PDS integration with Voyager (tunnistuksen lähde voi olla Primo tai Voyager). Parannukset ovat käytännössä edellytys Primon käytölle Voyagerin OPACina. Lisää Primo-integraatiota on tulossa versiossa 8.1, mm. Paging optio Primoon lukuisien niteiden näytön helpottamiseksi.

Kirjastojen/tietokantojen yhdistämiset työllistävät edelleen: Lappeenrannassa Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun kirjastot yhdistyvät 2011 kesällä. Aalto-yliopistossa yhdistetään Helcat Teemu-tietokantaan talvella 2011-2012.

Mikro-Väylä

Automaatit:

Mikro-Väylä on kehittänyt oman laitteen, jota asennetaan Porissa ja joka on tulossa myös Tampereelle. Lisää kirjastoja on jo jonossa.

RFID:

Helsingin yliopiston keskustakampuksen jättiurakka (700.000 opusta tarroitettu) on sujunut kivuttomasti. Mikro-Väylä on toimittanut myös laitteet ja opastusta. Yhteentoimivuutta Axiellin Auroran kanssa on parannettu.

RFID-teknologian yleistyminen on tuonut hintoja alas. Yhden RFID-tarras hinta on enää 15 senttiä ja ne ovat jo edullisempia kuin elektromagneettiset tunnisteet. Myös soveltuvuus AV-aineistolle on parantunut.

LM Tietopalvelut

LM tietopalvelut on laajentunut Hollannin markkinoille. Seuraavaksi suunnitelmissa ovat Tanskan markkinat.

BTJ Finland

BTJ on vuoden vaihteessa avaamassa Aleksi-tietokannan myös suoraan asiakkaiden käyttöön. Kirjautunut asiakas tulee pääsemään Aleksiin kirjaston oman natiivikäyttöliittymän kautta. CSLibraryn järjestelmissä tämä toimii jo ja Axiellin kanssa neuvotellaan parhaillaan. Myös lehtitalojen kanssa käydään edelleen neuvotteluja katteen laajentamiseksi.

BTJ on profiloitumassa entistä voimakkaammin yleisten kirjastojen metatiedon tuottajana. Myös tämän asian tiimoilta on neuvotteluja käynnissä.

Axiell

Axiell Groupin uudeksi toimitusjohtajaksi on ensi vuoden alusta valittu Joel Sommerfeldt.

Axiell järjestää Lontoossa 2.-3.11.2011 kansainvälisen symposiumin otsikolla Rethinking Libraries.

Aurora:

Auroran tominnallisuuksia ja luotettavuutta on paranneltu. Kaikki uusi kehitys keskittyy selainympäristöön. RFID-toimintoja testataan yhdessä Mikro-Väylän kanssa. Tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä on tulossa versio 1.10, jossa on parannettu mm. saapumisvalvontaa. Vuodelle 2012 on suunnitteilla kolme uutta versiota.

Uusia asiakkaita ovat Vaski-kirjastot, joiden kanssa on jo solmittu sopimus. Useita muita on tällä hetkellä neuvotteluvaiheessa. Niiden joukossa on sekä vain Auroran tai vain Arenan että molempien tilaajia.

Arena:

Versiot 2.0 - 2.5 julkaistaan tämän syksyn aikana. Niissä on luvassa parannuksia mm. käyttäjätietojen hallintaan ja suorituskykyyn. Asiantuntijaryhmien toimintaa on tiivistetty. MARC 21 -konversion esitestausta varten on valmistunut oma työkalu.

HelMet

Millenium:

HelMet-kirjastoissa on nyt käytössä Milleniumin versio 2009b. Versio 2011 on betatestauksessa.

Innovativelta on tulossa kokonaan uuden sukuoplven kirjastojärjestelmä Sierra (http://sierra.iii.com/). Milleniumin toiminnot tulevat siirtymään siihen sellaisinaan. Järjestelmällä on 25 betatestajaa ja testaus alkaa tämän vuoden lopulla.

Encore:

Encoresta otetaan käyttöön versio 4.1 parin viikon päästä. Uutta siinä on mm. takennetun haun lomake sekä mahdollisuus varata aineistoa korin kautta. Myös ulkoasu muutetaan samalla kaksipalstaiseksi. HelMet-kirjastot osallistuvat Encoren version 4.2 bestatestaukseen. Siihen on tulossa mm. mobiiliversio.

Encoreen on kesäkuussa asennettu OAI-serveri. Sillä kokeillaan koko kannan haravointia Primoon.

HelMet:

HelMet-kirjastoissa on otettu varaustiedotuksen rinnalle myös eräpäivämuistutus tekstiviestillä. Asiakkaiden tekemät arviot on tagitetty.

Tulossa on myös kaikkien HelMet-kirjastojen yhteinen palautejärjestelmä (ennen vain Helsingin).

Helsingissä on runsaasti toimipistemuutoksia, mikä on teettänyt ylimääräistä työtä.

Nelli/Metalib

Nelli-portaalissa on otettu käyttöön Primo Central Index, joka on helpompi ja nopeampi kuin tavallinen monihaku. Indexiin toivotaan edelleen mukaan lisää suuria kustantajia.

Metalib-hakua on nopeutettu AJAXilla.

Käyttö kasvaa koko ajan, palvelussa on koko ajan sisällä keskimäärin 600 käyttäjää.

Nelli-portaalissa on myös otettu käyttöön lyhytlinkkipalvelu (bib.fi). Sen integrointi SFXään on kuitenkin vielä kesken.

Relais

Relais-kaukopalveluohjelmiston testaus on jatkunut edelleen pilottikirjastoissa. Sen perusteella ei kuitenkaan voida suositella järjestelmän käyttöönottoa. Lopullisen päätöksen asiassa tekee Linnea2-konsortio.

Yhteisluettelo/Auktoriteettitietokanta

Kansallinen yhteisluettelohanke etenee. OKM on rahoittanut yleisten kirjastojen mukaantuloa maksamalla niille Aleph-lisenssin. Ammattikorkeakoulukirjastojen osalta neuvotellaan edelleen. Hanke jakaantuu useisiin pienempiin alahankkeisiin, joista tällä hetkellä ovat käynnissä yleisten kirjastojen valmisteluhanke ja auktoriteettitietokantahanke.

Auktoriteettitietokannan valmistuminen on yksi kynnyskymyksistä yhteisluettelohankkeessa. Tämä projekti on pahasti myöhässä aikataulustaan - yllättäen erilaiset työkäytännöt ovat osoittautuneet pahemmiksi kompastuskiviksi kuin tekniikka. Tällä hetkellä sovitellaan edelleen yhteen FENNICAn, ALMAn (Åbo Akademi) ja VIOLAn erilaisia käytänteitä.

Formaatit

MARC 21-formaattiin on taas tullut uusia kenttiä tänä syksynä, mutta niitä ei ole vielä käännetty. Ne liittyvät RDA-luettelointiin valmistautumiseen.

FINMARC > MARC 21 konversiopalikkaa on paranneltu. Helmet-kirjastot ovat myös aloittaneet oman MARC 21-datansa siivoamisen yhteismitalliseksi yhteistyössä BTJn kanssa.

Kansalliskirjastossa on ryhdistäydytty uudelleen myös Dublin Core -formaatin suhteen. Ulla Ikäheimo koordinoi jatkossa myös tämän formaatin käyttöä ja kehittämistä Suomessa. OAI-haravonnissa on ensisijaiseksi formaatiksi määritelty DC ja esim. Helmet-kirjastojen uusi Encoren OAI Server tuottaa toistaiseksi vain DCtä.

4. Uuden kirjastojärjestelmän hankinnan valmisteluhanke

Uuden kirjastojärjestelmän hankintaa on alettu valmistella Linnea2- ja AMKIT-konsortioiden aloitteesta. Taustalla on tällä hetkellä käytössä olevan vanhan Voyager-järjestelmän vaihtotarve. Hankkeen valmisteluun on päätetty heti alusta saakka ottaa mukaan kaikki kirjastosektorit.

Valmisteluryhmä on pääosin koottu ja selvityksen pitäisi valmistua elokuun 2012 loppuun mennessä. Valmisteluryhmän tehtävänä on laatia vaatimusmäärittelyä, jossa kuvataan mm. sektoreiden erilaiset tarpeet, sekä tehdä projektisuunnitelma varsinaista hanketta varten. Tässä vaiheessa ei vielä päätetä mistään järjestelmistä. Hankkeella ei myöskään toistaiseksi ole erillistä rahoitusta.

Valmisteluryhmän alaisuudessa toimii 9 työryhmää + kymmementenä jo toimiva vaikuttavuuden arviointiryhmä.

Työ perustuu kokonaisarkkitehtuurimalliin, joka on kuvattu JHS 179 -suosituksessa. Lisäksi käytetään apuna CSCn Kartturi-mallia.

Kysyttiin onko hankkeessa tarkoitus luoda yksi jättijärjestelmä, monopoli vai dokumentaatio järjestelmähankintaa varten. Mm. juuri tämäntyyppisiä kysymyksiä selvitetään tässä valmisteluhankkeessa.

Tarkempia tietoja hankkeesta ja sen edistymisestä on kaikille avoimessa wikissä https://wiki.helsinki.fi/display/UKJValmistelu/Home

5. Tiedotusasioita

VESA/ONKI

Kansalliskirjaston vanha VESA-palvelu on siirretty uudelle ajanmukaisemmalle palvelimelle, jossa sitä ylläpidetään edelleen kunnes ONKI-palvelun tilanne on saatu vakiintumaan.

ONKI-palvelu tarvitsee pysyvän vastuutahon kun FinnONTO -hanke loppuu maaliskuussa 2012. Kansalliskirjasto on tehnyt valtiovarainministeriölle tarjouksen ONKI-palvelun ylläpidosta. Ratkaisu saataneen vielä tämän vuoden aikana.

Kansainvälisen RFID-standardin tilanne

Kansainvälinen kirjastojen RFID-standardi (ISO 28560) on nyt virallisesti hyväksytty ja julkaistu. Asiasta enemmän seuraavassa kokouksessa, kun Juha Hakala on taas paikalla.

6. Seuraava kokous

Seuraava kokous pidetään 6.3.2012 klo 14.00 alkaen samassa paikassa.

 

  • No labels