Kokousaika: 14-16
Kokouspaikka: Fabianian kokoushuone, Yliopistonkatu 1, Helsinki

KATVE-kokous 1.9.2009

Läsnä:

  • Ari Rouvari, Kansalliskirjasto (puheenjohtaja)
  • Tomas Högväg, Abilita
  • Sami Isomäki, RFID Lab Finland
  • Jouni Kuusinen, LM Tietopalvelut
  • Mikko Levo, BTJ Finland
  • Seppo Lindström, Axiell Kirjastot
  • Pauli Tossavainen, Top Tunniste (puhelimitse asiakohdissa 1 - 2)
  • Olli Tuuteri, BTJ Finland
  • Miika Vacker, Mikro-Väylä
  • Ari Ahlqvist, Kansalliskirjasto
  • Juha Hakala, Kansalliskirjasto
  • Laila Heinemann, Kansalliskirjasto
  • Ulla Ikäheimo, Kansalliskirjasto
  • Nanna Jokinen, Kansalliskirjasto
  • Esa-Pekka Keskitalo, Kansalliskirjasto
  • Ere Maijala, Kansalliskirjasto
  • Erkki Tolonen, Kansalliskirjasto
  • Susanna Aakko, HelMet-kirjastot (sihteeri)

1. Kokouksen avaus

Puheenjohtaja avasi kokouksen. Edellisen kokouksen (3.2.2009) pöytäkirja on Katve-wikissä. Pöytäkirjaan ei esitetty muutoksia. Asialistalle ei lisätty asioita.

2. RFID-tietomallin tulkintaongelmien ratkaisuehdotus

Todettiin, että 11.8.2009 järjestetyn RFID-kokouksen pöytäkirja on Katve-wikissä. Todettiin, että Turun seudulla esiin tullut suomalaisen RFID-tietomallin tulkintaongelma on ratkaistu käytännön tasolla. Suomalainen tietomalli on tehty Tanskan mallin mukaan. Suurin muutos Tanskan malliin oli pakollisen osion suojaus. Suomalaisen tietomallin mukaan pakollinen osio on lukittava, mutta pakollisen osion pituutta (32 merkkiä vai 34 merkkiä) ei tietomallissa ole riittävän selkeästi ilmaistu.

Seuraavaksi on päätettävä, miten jatkossa menetellään ongelmien välttämiseksi. Puheenjohtaja kertasi RFID-kokouksessa esitetyt kolme vaihtoehtoa:

1)   Kansallisen tietomallin teksti muutetaan siten, että pakollinen osuus on aina 32-merkin mittainen. Pakollinen osio on lukittava. (Näin Turussa.)

2)   Kansallisen tietomallin teksti muutetaan siten, että pakollisen osion lukitseminen on vapaaehtoista. Pakollisen osion pituus on 32 merkkiä, jos tunnisteeseen ei mahdu enempää. Muuten pakollisen osion pituus on 34 merkkiä. (Näin Tanskan mallissa.)

3)   Kansallista tietomallia ei muuteta, joten lukitus on edelleen pakollinen. Pakollinen osio lukitaan 32-merkkisenä, jos tunnisteeseen ei mahdu enempää. Muuten pakollinen osio on 34 merkin mittainen ja se lukitaan 36 merkin mittaisena. Avoimeksi kysymykseksi jäi, mitkä kaksi merkkiä lukittaisiin tässä tapauksessa pakollisen osion 34 merkin lisäksi. Vaihtoehtoina esitettiin mediatyyppi ja filler-datablokit. (Jonkinlainen kompromissi.)

Koska kirjastojen välinen yhteistyö Turun seudulla on saatu toimimaan ohjelmistoihin tehdyillä muutoksilla ja koska tuleva ISO-standardi voi tuoda lisää muutostarpeita ohjelmistoihin, nyt välivaiheessa suurien muutosten tekeminen ei ole järkevää. Seppo Lindström toi esille neljännen vaihtoehdon.

4)   Kansallista tietomallia muutetaan siten, että suojaus on vapaaehtoinen. Tämä helpottaa ISO-standardiin siirtymistä. Pakollinen osio voi olla joko 32 tai 34 merkin mittainen riippumatta sirun koosta. Jos kirjasto haluaa suojauksen käyttöön, 32-merkkinen pakollinen osio suojataan kokonaan tai 34-merkkisen pakollisen osion lisäksi suojataan kaksi filleriä. Nykyinen tietomalli tukee fillereiden käyttöä. (Suurin piirtein nykyinen tilanne.)

Vaihtoehdoista käydyssä keskustelussa tuotiin esiin mm. seuraavia näkökohtia:

-      Kansallisella tasolla järjestelmien yhteensopivuus on varmistettava.

-      Uudet sirut ovat pääsääntöisesti yli 32 merkin mittaisia. Kaikki ohjelmat eivät tue 32 merkin mittaista pakollista osiota, jos sirussa on enemmän tilaa. Tanskan mallissa ja ISO-luonnoksessa pakollisen osion pituus on 34 merkkiä.

-      Kansainvälisen mallin pohjalta asiaa ei voi vielä ratkaista. ISOn RFID-mallia ei ole hyväksytty ja uusi äänestys on tulossa. RFID on haasteellinen standardoitava, koska tekniikka kehittyy nyt nopeasti. Kansainvälisesti esillä on ollut siirtyminen nykyisin kirjastoissa käytettävistä kiinteämittaisista kentistä vaihtuvamittaisiin kenttiin sekä HF-taajuudesta UHF-taajuuteen.

-      Suojauksen tarve ei toistaiseksi ole ollut suuri, mutta tilanne voi muuttua. Suojaus on todennäköisesti tulossa kansainväliseen standardiin.

-      Vaihtoehto 2 vaikuttaa tällä hetkellä kansainvälisesti parhaimmalta. Koska kansainvälinen tilanne on avoin, tietomalliin ja järjestelmiin ei kuitenkaan haluta tehdä muutoksia.

Keskustelun jälkeen päästiin nopeasti yksimielisyyteen siitä, että pakollisen osion suojaus jätetään vapaaehtoiseksi ja päätös tietojen suojaamisesta on kirjaston vastuulla. Suuressa osassa kirjastoja tiedot onkin jätetty suojaamatta. Jos tietoja ei lukita, siirtyminen tulevaan ISO-standardiin voi olla sujuvampaa. Tällä hetkellä Suomessa on järjestelmiä, joissa 32 merkin mittainen pakollinen osio on lukittu (Turku), joissa 34 merkin mittaista pakollista osiota ei ole lukittu (esim. Raisio) ja joissa pakollinen osio on 34 merkin mittainen ja yhteensä 36 merkkiä on lukittu (Loimaa).

Puheenjohtaja ehdotti, että jatkossa toimittaisiin ISO-standardin luonnoksen mukaan. Todettiin kuitenkin, että asian ratkaiseminen äänestämällä Katve-kokouksessa ei ole järkevää. Koska yksimielisyyteen tietomallin päivittämisestä ei päästy, suomalaisten kirjastojen osalta tilanne näyttää jatkuvan nykyisen kaltaisena. Tämä siirtää suuremman vastuun kirjastoille ja vaikeuttaa RFID-tarjouspyyntöjen laatimista. ISO-standardin pitäisi kuitenkin valmistua vuonna 2010 ja suomalainen tietomalli päivitetään sen jälkeen.

Sovittiin siis, että suomalaista tietomallia ei tässä vaiheessa muuteta. Juha Hakala kutsuu toimittajien edustajat, Seppo Lindströmin, Pauli Tossavaisen ja Miika Vackerin laatimaan tietomallia täydentävän dokumentin, joka tallennetaan Katve-sivuille kirjastojen tueksi. Dokumentissa kuvataan nykyiset ratkaisut pakollisen osion pituudesta ja suojauksen käytöstä etuineen ja haittoineen.

3. RDA Resource Description and Access

RDA on uusi luettelointistandardi, joka pohjautuu anglo-amerikkalaisiin luettelointisääntöihin. Sovittiin, että RDA:ta käsitellään seuraavassa kokouksessa. Laila Heinemann kertoi, että Tietolinjan uusimmassa numerossa 1/2009 on Marjatta Autio-Tuulen artikkeli RDA:sta.

4. Järjestelmien tilannekatsaus

Voyager (Ex Libris)

Voyager-järjestelmästä on käytössä versio 6.2. Versioon 7.x päivitetään kesällä 2010. Kirjastojen yhdistämiset aiheuttavat muutoksia tietokantoihin ja järjestelmiin.

Aleph (Ex Libris)

Aleph on tuotantokäytössä Lindassa. Luettelointiclientiin on saatu formaattiopas. Ammattikorkeakoulut ovat tulossa mukaan Lindaan, mutta yleisten kirjastojen osalta tilanne on avoin. Asteittain pyritään saamaan yhteinen bibliografinen tietokanta Suomeen.

Millennium (Innovative Interfaces)

HelMet-kirjastot ovat päivittäneet Millenniumin uusimpaan versioon 2009A. Kevään aikana on otettu käyttöön kaikki Millenniumin RSS-palvelut (uutuusluettelot, omat tiedot, uutiset) sekä mobiiliversio AirPAC. Innovative on julkaissut AirPACin smartphone-version ja uutena tuotteena My Millennium Web Service -rajapinnan. HelMet-kirjastojen muita ajankohtaisia asioita ovat verkkomaksamisen suunnittelu sekä RFID-käyttöönoton suunnittelu. Suunnitelman laatii RFID Lab Finland.

Nelli-portaali (Ex Libris)

Nelli-portaaliin on tehty pieniä parannuksia. Artikkelisuosittelija otetaan käyttöön ja uudentyyppistä käyttöliittymää vanhan rinnalle harkitaan.

DSpace

Kansalliskirjasto on ottanut käyttöön Ex Libriksen digitaalisten aineistojen hallinnointiin tarkoitetun DigiTool-ohjelmiston. Ajankohtaisia asioita ovat: aineistojen pitkäaikaissäilytys, kuva-aineistojen esillepano ja avoimet julkaisuarkistot. Tutkimusartikkeleita yms. aineistoja pyritään tuomaan yleisön saataville.

5. Järjestelmätoimittajien lyhyet katsaukset

Abilita

MARC21on tulossa käyttöön loppuvuodesta. UNICODE-tukea testataan ja se saadaan kirjastoissa käyttöön ensi vuonna.

Axiell

Hämeenlinna ottaa Arena-palvelun (web 2.0) käyttöön lähiviikkoina. MARC21-formaattia käyttävä uusi Aurora-järjestelmä on pilotointivaiheessa.

BTJ

BTJ:n uutena kehittämispäällikkönä on aloittanut Mikko Levo. Ajankohtaisia asioita ovat: kansallisbibliografian luettelointiyhteistyö kansalliskirjaston kanssa, poimintaluettelointi käyttöön päiväpakettien rinnalle/tilalle, MARC21-konversion uuden version valmistelu ja web 2.0 -tyyppisen aineiston tuottaminen. Aleksi siirretään uuteen Axiell-pohjaiseen ympäristöön ja samalla Arton ja Aleksin päällekkäisyyksiä pyritään poistamaan.

LM Tietopalvelut

LehtiMarketin uusi nimi on LM Tietopalvelut. Markkinoita pyritään laajentamaan pohjoismaihin ja Baltian maihin. LibNet-järjestelmästä on tulossa uusi versio ensi keväänä.

Mikro-Väylä

Uusia RFID-kirjastoja ovat Luvia (Origo-järjestelmä) ja SKS:n kirjasto (Voyager). Opiskelijakirjastossa on otettu käyttöön Mikro-Väylän ohjelmistoa käyttävä lajitteleva palautusautomaatti.

6. Marc21-tilannekatsaus

Nanna Jokinen hoitaa MARC-asioita syksyn ajan ja Ulla Ikäheimo taas ensi keväänä.

MARC21:een on lokakuussa tulossa uusia kenttiä. RDA:n takia on tulossa myös konversio-ohje. Monessa maassa on jo kokonaan siirrytty MARC21-formaattiin ja kansalliset MARC-formaatit alkavat olla harvinaisuuksia.

MARC21 - FINMARC -konversio toimii kirjojen konvertoinnissa. FINMARC - MARC21 suora konversio on kesken. Koulutusta yleisille kirjastoille järjestetään syksyllä Oulussa, Rovaniemellä ja Kokkolassa ja keväällä on lisää koulutustilaisuuksia. Olli Tuuteri kertoi, että myös BTJ tarjoaa 1 - 2 päivän MARC-koulutuspaketteja.

7. Oppimisympäristöintegraation esittely

Erkki Tolonen kertoi virtuaalisten oppimisympäristöjen standardiselvityksestä. Avoimia standardeja hallinnoi IMS Global Learning Consortium. Pyrkimyksenä on opetusmateriaalien hallinnoinnin kehittäminen ja eri järjestelmissä tuotettujen aineistojen (esim. kurssimateriaalien) saaminen laajempaan käyttöön, esim. kirjastojärjestelmien kautta haettavaksi.

8. KDK:n tilannekatsaus

Kyseessä on opetusministeriön rahoittama hanke. Tavoitteena on asiakaskäyttöliittymä, joka yhdistää kansallisella tasolla museoiden, kirjastojen ja muiden muistiorganisaatioiden palvelut ja rikkoo kokoelma- ja organisaatiolähtöistä ajattelua. Hakua varten on tarkoitus indeksoida metadata kaikista järjestelmistä. Tietojen indeksoinnissa ja normalisoinnissa riittää haastetta, koska paljon järjestelmiä on käytössä eri organisaatioissa. Parhaillaan valmistaudutaan kilpailuttamiseen. Hankintailmoitus julkaistaan syys-lokakuun vaihteessa ja järjestelmävalinta on tarkoitus tehdä huhtikuussa 2010.

9. Ilmoitusasiat

Kansalliskirjasto ilmoitti seuraavien seminaarien aikataulun:

  • IGeLU-seminaari (Ex Libriksen järjestelmien käyttäjien kansainvälinen käyttäjäryhmä) Helsingissä 6. - 9.9.2009
  • Ontologia-seminaari Helsingissä 23.10.2009
  • Triangeli -päivä Helsingissä 4.11.2009 (Voyager, Nelli ja Doria)

10. Seuraava kokous on torstaina 11.2.2010 klo 14 Fabianiassa

Juha Hakala kutsuu pienryhmän koolle laatimaan RFID-tietomallia täydentävää dokumenttia mahdollisimman pian

Agenda

  1. Edellisen kokouksen pöytäkirjan tarkistaminen
  2. RFID-tietomallin tulkintaongelmien ratkaisuehdotus
  3. RDA Resource Description and Access on uusi luettelointistandardi,joka pohjautuu anglo-amerikkalaisiin luettelointisääntöihin AACR2:een (Anglo-American Cataloguing Rules), ja jonka se korvaa ilmestyttyään syksyllä 2009. (tämä vain sillä ehdolla että saadaan puhuja)
  4. Järjestelmien tilannekatsaus
  5. järjestelmätoimittajien lyhyet katsaukset
  6. MARC 21 -tilannekatsaus (Ulla Ikäheimo KK)
  7. Oppimisympäristöintegraation esittely (Erkki Tolonen KK)
  8. KDK:n tilannekatsaus (Ari Rouvari KK)
  9. Ilmoitusasiat:
    1. IGeLU seminaari Helsingissä 6-9.9 2009
    2. Ontolgia seminaari Helsingissä 23.10.2009 (Laila Heinemann KK)
    3. "KIRVES"-päivä Helsingissä 4.11.2009
  • No labels