Aika: ti 26.9.2023 14.15–16.00

Paikka: Zoom-etäkokous (Kansalliskirjastolla myös Pipping-kokoushuone)

Paikalla

  • Hahl, Päivi
  • Ilva, Jyrki
  • Juppi, Mira
  • Klinga-Hyöty, Eeva
  • Koistinen, Minna
  • Kuuskoski, Reeta
  • Lahtinen, Hanna
  • Mujunen, Veera
  • Marjamaa, Minna
  • Moubarik, Anis
  • Nyqvist, Antti
  • Oksman, Miika
  • Pietarila, Emma
  • Tolonen, Tiina
  • Viita, Samu

Asialista

  1. Palaverin avaus
    1. Puheenjohtajana Jyrki Ilva, sihteerinä Antti Nyqvist
  2. Häiriötilanteista viestiminen
    1. Theseus-toimisto piti tärkeänä tiedon saamista häiriön laadusta, kestosta jne. kysymyksistä, mitkä liittyvät suoremmin tallentajiin ja käsittelijöiden työhön.
    2. Häiriöviestintä on kuitenkin myös laajempi kokonaisuus ja viestinnän kanavat ja mahdollisuudet riippuvat häiriön laadusta ja siitä laajuudesta, millä ne koskevat Kansalliskirjaston palveluja ja asiakasorganisaatioita.
    3. Theseus-toimiston pääkäyttäjäoikeuksilla pääsee laittamaan häiriöilmoituksia submissions-sivulle sekä käyttöliittymän kautta myös Theseuksen pääsivulle. Käyttöliittymän kautta tehtynä häiriöviesti näkyy kuitenkin vain toisella edustakoneella, jolloin KK:n täytyisi lisätä se toiselle edustakoneelle. Theseus-toimistoa voisi perehdyttää tähän ja ryhtyä käyttämään geneeristä viestiä harkiten ongelmatilanteissa.
  3. Opinnäytteiden avoimen saatavuuden osalinjaus
    1. Avoimen saatavuuden osalinjausluonnoksessa on kohta: "Opinnäytetöiden metatiedot, poisluettuna tiivistelmät, julkaistaan avoimesti CC0-lisenssillä". Keskusteltiin tämän vaikutuksesta Theseukseen.
      1. Yksi tavoite on yhtenäistää Finnassa jo olemassa olevaa käytäntöä ja selkiyttää metadatan siirtymisen perusteita. Finna näyttää metadatat CC0:na, mutta tiivistelmää ei jaeta avoimessa rajapinnassa.
      2. Tunnistettiin viestintähaaste opinnäytetyön tallentajien suuntaan: metadata on vapaata CC0-lisensoitua tietoa, mutta tiivistelmä on tekijänoikeuden alainen.
      3. Pohdittiin, voiko tiivistelmän tekijänoikeusnäkökulma vaikuttaa tiivistelmän julkaisemiseen Theseuksessa.
  4. Julkaisuarkistojen metadatasuosituksen päivitys
    1. Pysyvä työryhmä perusteilla metadatasuosituksen päivittämiseksi ja ylläpitämiseksi, Reeta koordinoi.
    2. Theseus-toimistosta mukana Tiina. Minna myös, tavoitteena että ainakin yksi Theseus-toimistosta olisi aina mukana.
  5. Valmistautuminen DSpace-versiopäivitykseen
    1. Ajoitus ja tiedotus
      1. Pilottiorganisaatio tiedossa syksylle.
      2. Theseuksen kohdalla päivitysikkunat mietittävä. Mahdollisia voisi olla alkusyksy 2024, myös 2025 realistinen. Ensi vuoden alussa on mahdollista antaa perustellumpia arvioita kun julkaisuarkistopalveluilla on enemmän kokemusta päivityksestä. Asiassa vielä paljon tekemistä sekä muita näkymättömiä muutoksia.
      3. Käytännön kysymyksiä, esim. tyhjennetäänkö poolit vai siirretäänkö tietokanta jne. selviää myöhemmin. Päivitykseen liittyvä katko on lähinnä syöttökatko.
  6. Justus-kytkentä ja OKM:n julkaisutiedonkeruun tiedot
    1. CSC ollut yhteydessä sekä ammattikorkeakouluihin että Kansalliskirjastoon
      1. Attribuuttipohjaiset julkaisutyyppitiedot (muotokoodi, yleisökoodi jne.) eivät tämänhetkisen suunnitelman mukaan ainakaan toistaiseksi siirry julkaisuarkistoihin, sillä uusien kenttien siirtäminen aiheuttaisi merkittävästi muutostarpeita julkaisuarkistojen päässä
        1. Tiedot siirtyvät siis samassa muodossa kuin tähänkin asti
      2. Posterit ja abstraktit, eli uuden muotoiset julkaisut, joille ei löydy vastaavuutta vanhassa julkaisutyyppiluokituksesta, voitaisiin tarvittaessa todennäköisesti siirtää julkaisuarkistoihin näille tähän tarkoitukseen luotavan julkaisutyypin avulla
        1. Halutaanko näitä Theseukseen? CSC toivoo vastausta syyskuun aikana
      3. Kustantajan version avointa saatavuutta koskevia tietoja ei ole siirretty Theseukseen
        1. Halutaanko jatkaa samaa käytäntöä?
        2. Uudet tiedot olisivat seuraavat: "avoin saatavuus kustantajan palvelussa" + "julkaisukanavan avoimuuden tyyppi"
      4. Avoimesta saatavuudesta maksettu julkaisumaksu ja maksuvuosi
        1. Tietoja toivottu Jukuriin, halutaanko myös Theseukseen?
      5. Päivityksen myötä Justukseen tulee mahdollisuus tallentaa myös i-luokan julkaisuja. I-julkaisut voivat siirtyä julkaisuarkistoihin normaaliin tapaan, sillä näille on mahdollista päätellä julkaisutyyppi vanhan julkaisutyyppiluokituksen mukaisesti
        1. I-luokan julkaisujen tiedostomuotona saattaa olla usein jokin muu kuin pdf - olisiko tämä ongelma?
        2. I-luokan julkaisujen tekijänoikeudet ja saavutettavuus?
      6. CSC ollut yhteydessä Theseukseen, ammattikorkeakouluihin ja Kansalliskirjastoon julkaisutiedonkeruun attribuuttipohjaiseen tietomalliin siirtymisen sekä tietomallin laajenemisen johdosta. Kysymykset ovat liittyneet attribuuttipohjaisten tietojen siirtymiseen, uusien julkaisumuotojen (posterit, abstraktit) julkaisuarkistotallennuksiin Justuksen kautta sekä avoimen saatavuuden ja niistä maksettujen julkaisumaksujen tietojen siirtymiseen.
      7. Tietojen ja uusien formaattien siirtyminen ei ole teknisesti ongelma. Asiaan liittyy lähinnä organisaatioissa ratkaistavia toiminnan periaatekysymyksiä ja mahdollisesti tekijänoikeuskysymyksiä.
  7. Muut asiat
    1. Finna
      1. Finnan kalvot
      2. Äänikirjojen Finna-mappaus
        1. Theseuksen äänikirjat eivät mappaudu hyvin Finnaan äänikirjoiksi. Nyt mappauksessa käytetty dc.type.okm-kenttä eli OKM:n julkaisutyyppiluokitus ei sisällä äänikirjaa, ja mappauksen tekeminen useiden kenttien yhdistelmän kautta ei ole vaihtoehto.
        2. Pro graduja tai diplomitöitä on rinnakkaistallenteina G2 luokassa, mappautuneet yamk-töiksi, käytännössä kuitenkin maisteritöitä.
      3. Käyttöoikeusmerkinnät (Finna)
        1. Theseuksessa oleva all right reserved -lauseke mappautuu Finnassa ”käyttöoikeus ei tiedossa” -luokkaan. Metadatasuosituksen mukainen merkintä ”In copyright 1.0” mappautuisi ”tekijänoikeuden piirissä” -luokkaan.
        2. Keskusteltiin rightstatement-merkinnästä: ei ole lisenssi, vaan standardoitu tapa kertoa aineistoon liittyvistä oikeuksista.
    2. Wihin tilanne
      1. Ei uusia uutisia.
    3. Pysyvät tunnisteet
      1. Theseus-toimistolle tullut kysymyksiä aliasten käytöstä, nimenvaihdoksista ja muista tekijöiden nimiin ja niiden muutoksiin liittyvistä kysymyksistä. Keskusteltiin tekijän pysyvistä tunnisteista julkaisuarkistossa
      2. Dspacessa on periaatteessa tuki Orcid-tunnisteen käytölle, ja Dspace 7 vielä parempi tuki, mutta se tuskin on oikea tunniste opiskelijoille. Pitäisi ratkoa, mikä on oikea tunniste opiskelijoiden käyttöön. Tieteellisen julkaisemisen puolella ja TSV:lläkin ollut keskustelua nimenvaihdoksista erityisesti sukupuolikysymyksiin liittyen.
    4. Saavutettavuus
      1. Toimistolle tulee säännöllisesti toiveita tarkistustyökalun lisäämisestä Theseuksen yhteyteen. Tähän liittyen keskustelua:
        1. pdf:n saavutettavuuden tarkistusohjelmistojen raporttien sisältö ei välttämättä ole kovin ymmärrettävä.
        2. pdf-a tarkistus voidaan tehdä toisessa palvelussa ja ulkopuoliset tarkistuspalvelut pysyvät ajantasaisina paremmin. Julkaisuarkistojen toiminnan kannalta tarkistustoimintojen lisääminen ei ydintoimintaa ja olisi riski niiden epäajantasaisuudesta ja toimimattomuudesta.
    5. PAS-siirtojen tilanne
      1. Siirtoprosessi on rakennettu mutta siirtojen pullonkaulana metadata. Kriteerinä on marc-muotoinen metadata ja sen tuottamiseksi tehdään töitä ensisijaisesti kustantajien kanssa. Myöhemmin tulossa konversiot julkaisuarkistojen isbn:llisille kirjoille.
    6. Theseuksen tietosuojailmoitus päivitetty
      1. Lisätään piakkoin entisen tilalle
  8. Seuraava laatupalaveri
    1. Reeta tekee aikataulukyselyn tammi-helmikuun taitteeseen.



  • No labels