Blog from October, 2022

Finto AI:n käyttöohje

Finto AI -palvelun käytöstä puoliautomaattisessa sisällönkuvailussa on julkaistu ohje asiakaswikissä (https://www.kiwi.fi/x/6QAnEg).  Ohje kuvaa kohta kohdalta, miten verkkolomakkeen kautta saa tekstille asiasanaehdotuksia. Samassa yhteydessä esitellään lyhyesti Finto AI -palvelua sekä puoliautomaattista ja automaattista sisällönkuvailua yleensä. Ohjeen on tuottanut Sisällönkuvailun asiantuntijarymä Finto AI:n kehittäjien kanssa.

JUHO päivitetty

Julkishallinnon erikoisontologia JUHO on päivitetty. Päivityksessä päähuomio oli JUHOn ja YSOn välisten suhteiden ajantasaistamisessa sekä näiltä osin tietomallin parantamisessa. Muun muassa YSOon suuntautuvan owl:equivalentClass-suhteen sisältävät JUHO-käsitteet deprekoitiin ja niissä olevat ekvivalenssi-suhteet muutettiin ysometa:deprecatedReplacedBy-suhteiksi. Deprekoitavien käsitteiden alakäsitteiden uusiksi yläkäsitteiksi määriteltiin aiemmassa ekvivalenssisuhteessa ollut YSO-käsite. Lisäksi poistettiin tarpeeton hasPoiminta-property ja sen käyttötapaukset. Päivitykseen sisältyy myös sekä uusia että päivitettyjä käsitteitä ja joitakin deprekointeja.

KOKO päivitetty

Yleisontologia YSO:n ja erikoisontologiat yhdistävästä ontologiapilvi KOKO:sta on julkaistu uusi versio.

http://finto.fi/koko/

KOKOn rakentamislogiikkaa on paranneltu käsittelemään paremmin vanhojen YSO-versioiden sisältämiä käsitehierarkioita, mm. parantelemalla KOKOon aikanaan otettujen mutta käytöstä poistettujen käsitteiden korvaavuustietoja. Kokoon otettiin mukaan uutena tulokkaana mediataiteen ontologia OMA. Jos teillä on kysyttävää tai kommentoitavaa KOKO:sta, otamme palautetta mieluusti vastaan sähköpostitse [email protected] .

Tässä päivityksessä uudet KOKOn käsitteet ovat peräisin uudistetusta YSOsta ja OMAsta. Tarkempi muutosloki löytyy täältä.

Kansalliskirjaston Finto-palvelu on julkaissut uuden version Finto.fi:n taustaohjelmisto Skosmoksesta.


Skosmoksen uusi versio 2.16 päivittää ohjelmiston JavaScript-kirjastoja (erit. jQuery), parantaa sanastojen edistyneiden ominaisuuksien (SKOS-XL) tukea ja korjaa havaittuja virheitä esimerkiksi etusivun yhteishaussa. Osa selainpuolen JavaScript-toteutuksista on korvattu kokonaan CSS-säännöillä. Ohjelmiston käyttöliittymään on lisätty pohjoissaamen tuki, joka tullaan ottamaan käyttöön finto.fi:ssä vuoden 2023 alussa.


Tarkemmat tiedot uudesta julkaisusta löydät Skosmoksen Github-sivulta:https://github.com/NatLibFi/Skosmos/releases/tag/v2.16

Githubin wiki-sivulta löydät ohjeet uuden version asennukseen ja päivitykseen: https://github.com/NatLibFi/Skosmos/wiki.


Skosmos 2.16 on saatavilla avoimena lähdekoodina MIT-lisenssillä.

Uutta Skosmos-versiota koskevaa palautetta voi lähettää osoitteeseen [email protected], ja aiheeseen liittyvään keskusteluun voi osallistua skosmos-users -listalla.


Skosmos-ohjelmiston kehitystä tehdään kuukausittaisissa sprinteissä. Skosmoksen koko kehitysjonon ja aktiivisena olevien sprinttien kehitysjonot löydät täältä: https://github.com/NatLibFi/Skosmos/projects