Blog from June, 2022

KOKO päivitetty

Yleisontologia YSO:n ja erikoisontologiat yhdistävästä ontologiapilvi KOKO:sta on julkaistu uusi versio.

http://finto.fi/koko/

KOKOn rakentamislogiikkaa on paranneltu mm. käsittelemään paremmin vanhojen YSO-versioiden sisältämiä käsitehierarkioita - joskaan nämä uudistukset eivät ole tässä versiossa vielä täysin valmiina. Jos teillä on kysyttävää tai kommentoitavaa KOKO:sta, otamme palautetta mieluusti vastaan sähköpostitse [email protected] .

Tässä päivityksessä uudet KOKOn käsitteet ovat peräisin uudistetusta YSOsta, KAUNOsta ja LIIKOsta. Tarkempi muutosloki löytyy täältä.

YSO-aika julkaistu

https://finto.fi/yso-aika/

YSO-aika on kaksikielinen yleiskäyttöinen aikakäsitteistö, joka on tarkoitettu käytettäväksi sisällönkuvailussa. Se sisältää ajanjaksot ajanlaskun alun jälkeen vuosikymmenen tarkkuudella vuoteen 3000 asti, ja ennen ajanlaskun alkua vuosisadan tarkkuudella vuoteen 3000 eaa. asti.


Kulttuuris-kontekstuaalisesti aikaa kuvaavat asiasanat (esim. autonomian aika, varhaiskeskiaika) sisältyvät YSO-ontologiaan. YSO-aika on rakenteeltaan hierarkkinen kokonaisuus, joka perustuu käsitteiden välisille osa-kokonaisuus-suhteille. Käytettävien termimuotojen lisäksi sanasto sisältää ohjaustermejä, sekä ajanjaksojen alku- ja loppupäivät.


Sanaston ylläpidosta vastaa Sisällönkuvailun asiantuntijaryhmä ja Finto-palvelu. Lisätietoja [email protected].

Finto AI:n automaattisessa asiasanoituksessa käyttämät koneoppimismallit on päivitetty. Päivityksessä on käytetty laajempaa ja tuoreempaa aineistoa mallien koulutuksessa. Uutta aineistoa on hankittu mm. Finnasta ja mukaan on saatu myös ruotsin- ja englanninkielistä lisäaineistoa Åbo Akademin julkaisuarkistosta. Lisäksi käytössä on tästä lähtien uusin YSO:n versio 2022.1.Filolaos (ml. YSO-paikat). 

Finto AI:n käyttämät, valmiiksi koulutetut mallit tarjotaan ladattavina tiedostoina niille, jotka haluavat pystyttää vastaavan palvelun paikallisesti, ks. https://annif.org/download/models/.

Finto haluaa kiittää OMA-ontologian toteutuksesta vastaavaa M-cultia hienosti alkaneesta yhteistyöstä. OMA-ontologia rikastaa mediataiteen kenttää ja me Fintossa olemme iloisia voidessamme tarjota ontologialle julkaisukanavan. 

OMA - Mediataiteen ontologia on YSO-pohjainen ja kolmikielinen (suomi, ruotsi, englanti) mediataiteen erikoisontologia. OMA kattaa mediataiteen alalajit ja rinnakkaiset taiteenalat sekä alan tekniikkaan, materiaaleihin ja estetiikkaan liittyvät käsitteet. Ontologian tietolähteinä ovat olleet mediataiteen kansainväliset sanastot, alan kirjallisuus ja teosten sisällönkuvailut sekä mediataiteen erityisalojen asiantuntijat.

OMA-ontologian toteutuksesta on vastannut Mediakulttuuriyhdistys M-cult ry osana Suomen Mediataideverkoston MEHI – Mediataiteen historia Suomessa -hanketta vuosina 2021-2022. 

http://finto.fi/oma/fi/

Uusi versio YKL:stä

Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmästä (YKL) on julkaistu uusi versio. Sen hakemistoa ja käyttöhuomautuksia on täydennetty useiden luokkien osalta. Luokan 32.3+ hierarkiaa ja luokkaotsikoita on uudistettu.

https://finto.fi/ykl/fi