Blog from August, 2021

Tutkimuksen datapalveluihin keskittynyt Yhdistyneiden kuningaskuntien kansallinen UK Data Service on julkaissut oman HASSET-sanastonsa uudella Skosmos-pohjaisella alustalla: http://hasset.ukdataservice.ac.uk/ HASSET eli The Humanities and Social Science Electronic Thesaurus on brittien johtava yhteiskuntatieteellinen sanasto, jota hyödynnetään laajasti UK Data Servicen ja muiden organisaatioiden aineistojen kuvailussa ja tiedonhaussa.

Uuden Skosmos-ohjelmistoon perustuvan HASSET-alustan kehittäjät ovat olleen hyvin tyytyväisiä Finto-palvelun kehittämään ohjelmistoon, ja ovat kehuneet Skosmosta useassa yhteydessä. Lisätetoa Skosmoksesta ja listan muista ohjelmiston hyödyntäjistä löydät täältä: Skosmos-ohjelmisto

Annif-työkalun versio 0.54 on julkaistu. Tässä julkaisussa on mukana `--jobs` -parametri, jota voi käyttää  `annif train` -komennon kanssa. Parametrilla voi hallita käytettävien CPU:iden (prosessori) määrää esimerkiksi koulutettaessa MLLM-, fasttext- tai Omikuji -malleja. Annifin uusi versio sisältää myös muita parannuksia ja bugikorjauksia, esimerkiksi MLLM on nyt nopeampi käyttää etenkin suurten sanastojen kanssa. Lisätietoja: https://github.com/NatLibFi/Annif/releases/tag/v0.54.0.

Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmä (YKL) on ajantasaistettu ja julkaistu.

YKL:n hierarkia on laajentunut sekä lisäksi luokkia on rikastettu ja hakujen kattavuutta parannettu uusilla ohjaustermeillä. Uusia ohjaustermejä ovat muun muassa avaruusteknologia, kuntavaalit ja merirosvous.

Lisäksi YKL sai uuden luokan Taloushistoria (36.09).

Päivityksen toivotaan helpottavan luokitusten parissa työskentelyä ja muutosten kattavan paremmin joitain aiemmin ilmenneitä puutteita.

Liiketoimintaontologia LIITO on yhdistetty Julkisen hallinnon palveluontologia JUPOon kesällä 2021. LIITOn käsitteillä täydennetty JUPO on julkaistu Finto.fi:ssä: https://finto.fi/jupo

LIITOn käsitteet on poistettu käytöstä, ja käsitteiden pysyvät tunnisteet ohjaavat korvaaviin JUPO-käsitteisiin. LIITOn vanha Finto.fi-etusivu, ja käsitteiden sivut ohjaavat myös jatkossa JUPOon.

Julkisen hallinnon palveluontologia JUPO on Digi- ja väestötietoviraston (DVV) hallinnoima YSO-pohjainen erikoisontologia. JUPO edistää palvelujen semanttisesti yhdenmukaista kuvailua ja löydettävyyttä eri verkkopalveluissa sekä helpottaa palveluja koskevan tiedon käyttämistä ja tuottamista tietoverkoissa. JUPOa hyödynnetään esimerkiksi Suomi.fi -verkkopalvelun taustalla olevan Palvelutietovarannon tietojen kuvailussa.

Artikkelin Annif and Finto AI: Developing and Implementing Automated Subject Indexing preprint-versio on luettavissa os. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021080942632. Artikkelissa esitellään Annifia ja Finto AI:ta uusine kuulumisineen, pureudutaan uusien algoritmien suorituskykyyn sekä automaattisen sisällönkuvailun käyttökohteisiin.

Käsikirjoitus on hyväksytty julkaistavaksi JLIS.it -lehdessä (Italian Journal of Library, Archives, and Information Science) ja sen lopullinen versio ilmestyy avoimena julkaisuna todennäköisesti vuoden 2022 alussa.

Liikenteen ontologia LIIKO on päivitetty ja julkaistu Finto.fi:ssä: https://finto.fi/liiko

LIIKOn omaan sisältöön on tullut on päivityksiä ja siihen sisältyvä YSO on päivitetty uusimpaan Epikuros-versioon.

Tunnetko jo LIIKOn? LIIKO on Väyläviraston hallinnoima YSO-pohjainen erikoisontologia, joka sisältää erityisesti merenkulkualan, tieliikenteen ja rautatieliikenteen käsitteistöä. LIIKO on julkaistu Finto.fi:ssä linkitetynä datana avoimesti kaikkien käyttöön, tutustu LIIKOon vaikka heti!