Kansalliskirjaston, CSC:n ja Kansallisarkiston yhteinen High Performance Digitisation -hanke on taannoin päättynyt. Hanke pureutui kasvavan digitaalisen aineistomäärän käsittelyn haasteeseen. Tarkoituksena oli helpottaa muistiorganisaatioiden aineiston käsittelyä / annotointia älykkäillä puoliautomaattisilla ratkaisuilla. Hankkeesta voi lukea lisää mm. tästä blogitekstistä.

Hankkeen yhtenä lopputuotoksena on ilmestyi loppuvuodesta 2020 ensimmäinen julkaisu: Automaattisen kuvailun palvelun integroiminen Kansalliskirjaston järjestelmäkokonaisuuteen - tietovirrat ja prosessit (http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-6986-0). Tekstissä käsitellään automaattisen kuvailun työkalun Annifin hyödyntämistä Kansalliskirjastossa ja kuvataan Kansalliskirjaston järjestemiä Annif-integraation näkökulmasta.

Hankkeen toinenkin julkaisu Sisällönkuvailun automatisoinnin haasteita ja ratkaisuja kulttuuriperintöorganisaatiossa on nyt ilmestynyt (http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-51-7233-4). Tämä julkaisu pureutuu tarkemmin tekstiaineistojen automaattisen sisällönkuvailun haasteisiin ja ratkaisuihin erityisesti KAM-sektorin (kirjastot, arkistot ja museot) organisaatioiden näkökulmasta. Esimerkkinä toimii Annif sekä CSC:n että Kansalliskirjaston teknisissä käyttöympäristöissä.