Kiinnostaako automaattinen sisällönkuvailu? Haluaisitko kokeilla ja oppia käyttämään Annifia, automaattista asiasanoittajaa?

Annif on Kansalliskirjastossa kehitettävä automaattisen kuvailun työkalu. Se on vapaata lähdekoodia ja siihen voi tutustua mm. osoitteessa https://annif.org tai GitHubissa os. https://github.com/NatLibFi/Annif. Annifia voi käyttää rajapinnan yli tai omana asennuksena, tässä koulutuksessa keskitytään jälkimmäiseen eli tilanteeseen, jossa haluat tee se itse -hengessä asentaa Annifin omalle tietokoneellesi ja opettaa sen omalla sanastolla ja/tai koulutusaineistolla.

Järjestimme Annifin käyttöä käsittelevä työpajan ensimmäisen kerran SWIB19-seminaarin yhteydessä Hampurissa marraskuussa 2019. Mukana oli myös Saksan taloustieteen kansalliskirjasto ZBW. Seminaarin ohjelma on verkossa os. http://swib.org/swib19/. Nyt on aika kotiuttaa tämä koulutus Suomeenkin, tarkemmin ottaen omiin tiloihimme Kansalliskirjastossa. Tervetuloa siis Annif-työpajaan 2020!

Hyödynnämme edellisen työpajan perusteella laadittua materiaalia, joka löytyy osoitteesta https://github.com/NatLibFi/Annif-tutorial. Materiaaliin voi tutustua jo nyt, mutta niihin voi tulla muutoksia ennen työpajaa. Tarkempaa ohjeistusta käytännön järjestelyjen ja tehtävien suhteen on luvassa myöhemmin. Työpajan alustava ajankohta on maalis-huhtikuun vaihde 2020. Suunnittelemme työpajasta noin puolen työpäivän mittaista (n. klo. 12-16). Jos olet kiinnostunut tästä koulutuksesta, käy äänestämässä itsellesi sopivia ajankohtia* Doodlessa os. https://doodle.com/poll/8ph5e2beqk4qprmr. Äänestämällä et sitoudu osallistumaan. Varsinainen ilmoittautuminen järjestetään, kunhan päivämäärä saadaan lyötyä lukkoon. 

Avustamme mahdollisissa Annifin asennukseen liittyvissä pulmatilanteissa noin tuntia ennen varsinaisen työpajan alkua. Jos itsellesi sopivaa päivämäärää ei löydy - tai et muuten pääse tällä kertaa paikalle - materiaalit ovat jatkossakin saatavissa verkossa ja täydentyvät ehkäpä tulevaisuudessa vielä opetusvideoilla. Mikäli sinulla heräsi kysyttävää, voit ottaa yhteyttä allekirjoittaneisiin vaikka s-postilla (etunimi.sukunimi(a)helsinki.fi)

Tapaamisiin Annifin merkeissä!

Annif-tiimi: Osma Suominen, Juho Inkinen, Mona Lehtinen

* Päivämäärät yhdellä vilkaisulla:

25.3, 27.3, 1.4., 3.4., 7.4.