Blog from January, 2020


Api.annif.org on uudistunut 17.1.2020! Uudistus vaikuttaa myös osoitteessa annif.org olevaan testilomakkeeseen, joka käyttää rajapintaa. Tähän tiedotteeseen on koottu yhteenveto muutoksista rajapinnan nykyisille käyttäjille.

Uudet algoritmit ja opetusaineistot

Otimme testirajapintapalvelu api.annif.org:issa käyttöön uusimman Annif-ohjelmistoversion sekä sen mukana tuomia uusia algoritmeja, mm. omikuji-algoritmit, jotka on koulutettu paljon entistä laajemmilla opetusaineistoilla. Parannusten pitäisi ennen kaikkea näkyä entistä osuvampina asiasanaehdotuksina. 

Uudempi YSO, jossa mukana myös YSO-paikat

Uudistuksen myötä YSO päivitettiin uudempaan versioon 2019.3 Cicero. Lisäksi mukana ovat nyt myös YSO-paikat, joten Annifin rajapintapalvelu voi ehdottaa myös paikannimiä aiheiksi. 

Rajapinnan tarjoamat projektit

Annifin rajapinnassa on tarjolla useita projekteja, jotka tukevat tiettyä sanastoa ja kieltä. Projektivalikoima pysyi edellisen kaltaisena, tosin pienin muutoksin, koska joidenkin projektien tausta-algoritmit vaihtuivat. Tarjolla ovat tällä hetkellä nämä projektit:

  • yso-fi / yso-sv / yso-en: Yleisprojektit YSO:n käyttöön kolmella kielellä
  • wikidata-en: Wikidata-aiheita englanninkielisen tekstin pohjalta ehdottava projekti
  • hogwarts: Tylypahkan tupia nimen perusteella ehdottava projekti

Muutoksia rajapinnan metodinimissä

Annifin rajapinnan keskeisin metodi, jolle annetaan tekstiä ja joka ehdottaa aiheita, on alkuperäiseltä nimeltään “analyze”. Tämän nimen kuitenkin todettiin olevan harhaanjohtava ja nykyisin metodi tunnetaan nimellä “suggest”. Suosittelemme sovellusten siirtyvän käyttämään uutta metodinimeä. Vanhakin nimi kuitenkin toimii jatkossakin, vaikka sitä ei uudistuksen jälkeen enää mainita rajapinnan dokumentaatiossa.


Annif-prototyypin rajapinta v0 poistui käytöstä

Osoitteessa api.annif.org/v0/ on ollut jo vuoden 2017 keväästä asti tarjolla Annifin alkuperäisen prototyypin rajapinta, joka poistui käytöstä rajapintauudistuksen myötä.

HTTPS-protokolla tarjolla

Rajapinta api.annif.org toimii nyt HTTP-protokollan lisäksi myös suojatulla HTTPS-yhteydellä.

Tulevaisuuden näkymiä

Rajapintaan on suunniteltu lisättäväksi myös uusi learn-metodi, jota voidaan käyttää Annifin opettamiseen esimerkiksi sen jälkeen, kun kuvailija on tarkistanut Annifin ehdottamat aiheet ja korjaillut niitä. Tämän metodin käyttö testirajapinnassa ei tässä vaiheessa kuitenkaan ole sallittua, koska haluamme ensin selvittää huolellisesti, miten palautteesta oppiminen käytännössä vaikuttaa Annifin ehdotusten laatuun ja sitten päättää, miten laajaan käyttöön learn-metodi voidaan avata.

Seuraava YSO:n jäädytetty versio julkaistaan alkukeväästä 2020 ja Annifin rajapintapalvelukin siirtyy aikanaan käyttämään sitä. Tästä tiedotetaan erikseen.

Testirajapinnan uudistus on ensimmäinen askel kohti tavoitettamme tarjota tuotantokäyttöön soveltuva automaattisen sisällönkuvailun rajapinta Finton rajapinnan tämän kevään aikana. Tekniikaltaan uusi rajapinta tulee olemaan lähes identtinen api.annif.org-testirajapinnan kanssa, mutta se on tarkoitettu tuotantokäyttöön ja tarjolla on vain rajallinen joukko projekteja, ensi vaiheessa YSO:lle (kolmella kielellä) mutta tulevaisuudessa myös muille sanastoille. Uudesta rajapinnasta tiedotetaan erikseen ja sen käyttöön tullaan tarjoamaan tarkempaa ohjeistusta ja tukipalveluja.

Finto-palvelun laatimat ja asiakaswikissä julkaisemat YSOn kehityslinjaukset sisälsivät osin vanhentunutta tietoa, koska linjaustyö on viime ajat keskittynyt YSO-pohjaisten ontologioiden kehityslinjauksiin. Näitä Finto-palvelu on työstänyt yhteistyössä Ontologiakehittäjien yhteistyöryhmän kanssa. Linjaustyö keskittyy jatkossakin näihin ontologioiden yhteisiin linjauksiin, jotka koskevat myös YSOa. YSOn kehityslinjaukset on nyt päivitetty siten, että sivulla on listattu ne poikkeukset, jotka koskevat vain YSOa ja joita ei ole määritelty samalla tavoin YSO-pohjaisten ontologioiden kehityslinjauksissa. Muutoin YSOon pätevät kaikki YSO-pohjaisten ontologioiden linjaukset. Vanhentuneet, vuosina 2015-2017 laaditut YSOn kehityslinjaukset on julkaistu omana sivunaan historiatiedosta kiinnostuneille. Asiakaswikin sivuhierarkiaa muutettiin siten, että YSO-pohjaisten ontologioiden kehityslinjaukset ja YSOn kehityslinjaukset koottiin saman otsikon alle: Ontologioiden kehityslinjaukset.

YSOn päivitetyt kehityslinjaukset löytyvät täältä: YSOn kehityslinjaukset.

Asiakaswikin korjattu rakenne:

  • Ontologioiden kehityslinjaukset
    • YSO-pohjaisten ontologioiden yhteiset kehityslinjaukset
    • YSOn kehityslinjaukset
      • YSOn LCSH-linkitysten linjaukset
      • YSOn englanninkielisen kieliversion linjaukset
      • YSOn vanhat kehityslinjaukset (vuoteen 2017 asti)

Edellä kuvattu järjestys on muuttunut syyskuussa 2020 sivuston siirtyessä uuteen asiakaswikiin


Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Tuomas Palonen tammikuuta 16, 2020