Blog from October, 2019

Annif 0.43 julkaistu

Automaattisesta asiasanoituksen ohjelmistosta Annifista on juuri julkaistu uusi päivitetty versio. (Annifiin voi tutustua osoitteessa http://www.annif.org)

Tässä päivityksessä on uutuutena mukana neuroverkkoihin perustuva, koulutettava algoritmi (nn_ensemble). Lisäksi versiossa on mukana oletusarvoiset asetukset eri algoritmeille, mikä helpottaa projektien kouluttamista. Päivitys sisältää myös joitain bugikorjauksia sekä mm. muistin käyttöön liittyviä optimointeja, jotka nopeuttavat käyttöä.

Lue lisää GitHubissa (https://github.com/NatLibFi/Annif/releases/tag/v0.43.0)

Päivitys ei vielä vaikuta Annifin rajapintakäyttäjiin, mutta uusi versio tullaan ottamaan käyttöön myös rajapintapalvelussa loppuvuoden aikana.

YSOn julkaisuversiota on rikastettu lisäämällä sulkutarkenteellisille termimuodoille piilotermiksi sulkutarkenteeton muoto. Esimerkiksi "albumit (äänitteet)"-käsitteelle on lisätty piilotermi "albumit". Näin on menetelty sekä käytettävien että ohjaustermien osalta ja piilotermit on lisätty käyttämällä ominaisuutta skos:hiddelLabel. Taustana lisäykselle on, että tunnistamme tieto- ja hakujärjestelmissä olevan eroja ja haluamme varmistaa tiedonhaun toimivuuden erilaisissa järjestelmissä. Poikkeuksena sulkutarkenteetonta piilotermiä ei ole lisätty tapauksissa, joissa sulkutarkenteeton muoto esiintyy jo käsitteen ohjausterminä. Piilotermit lisättiin kaikille YSOn kolmelle kielelle. Piilotermejä lisättiin suomeksi 848 kpl, ruotsiksi 513 kpl ja englanniksi 2008 kpl. Yhteensä 3369 kpl. Jatkossa tällaiset piilotermimuodot lisätään YSOon uusille sulkutarkenteellisille termeille automaattisesti.

Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Tuomas Palonen lokakuuta 22, 2019

Kirjastoverkkopäivät lähestyvät ja ilmoittautuminen on auki vielä 4.10. asti. Ohjelma ja ilmoittautuminen löytyvät osoitteesta https://www.kiwi.fi/x/soDoBw .

Automaattisesta kuvailusta kiinnostuneille voi suositella keskiviikon 23.10. rinnakkaisohjelmaa 3A Tekoäly ja automaattinen kuvailu, jossa käydään läpi mm. automaattisen kuvailun prosessien kehittämistä sekä automaattisen kuvailun työkalun Annifin käyttökokemuksia ja tulevaisuuden näkymiä. Torstaina 24.10. järjestetään myös työpaja Automaattinen kuvailu: Aaveita koneessa, jossa keskitytään kuvailun laatuun. Työpajan osallistujat pääsevät myös arvioimaan itse eri tavoin tuotettuja kuvailuja.