Blog from November, 2018

Skosmos on avoimeen lähdekoodiin perustuva sanastojen käyttö- ja julkaisualusta, joka toimii Finton taustaohjelmistona. Skosmos mahdollistaa SKOS-tietomalliin pohjautuvien tietoresurssien julkaisun, ja niiden integroinnin muihin järjestelmiin rajanpintojen avulla. Skosmosta kehitetään Kansalliskirjaston Finto-tiimissä yhteistyössä aktiivisen kansainvälisen kehittäjäyhteisön kanssa. Skosmos ja Finton pilottiversio otettiin käyttöön vuonna 2014, helmikuussa 2015 julkaistiin Skosmoksen 1.0-versio.


Skosmosta hyödynnetään Finton lisäksi monissa muissa palveluissa maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO julkaisi Agrovoc-tesauruksensa organisaation omalla Skosmos-alustalla jo 2015. Varhaisiin hyödyntäjiin lukeutuu myös Yhdistyneiden kansakuntien kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO oman tesauruksensa Skosmos-asennuksella. Muita Skosmoksen varaan rakennettuja sanastoalustoja ovat muiden muassa Ranskan Tieteellisen tutkimuksen keskuksen CNRS:n sanastopalvelu Loterre sekä Ranskan opetusministeriön alaisen Réseau Canopén ScoLOMFR-projektin sanastopalvelu.


Skosmosta hyödynnetään avointen asennusten lisäksi laajasti eri alojen organisaatioiden toiminnan tukena. Kirjastosektorilla Oslon yliopiston kirjasto käyttää Skosmos-pohjaista julkaisujärjestelmää asiasanastojen julkaisuun ja Saksan taloustieteen kirjasto ZBW käyttää Skosmosta mm. luokitusten julkaisuun. Saksan tieteen ja teknologian kansalliskirjasto TIB:illä on oma Skosmos-palvelunsa. Myös Wienin yliopiston julkaisuarkisto Phaidran luokitukset on julkaistu Skosmoksen avulla.

 

Skosmosta hyödynnetään myös eri maiden julkishallinnon toiminnan tukemisessa. Rheinland-Pfalzin osavaltion paikkatietohanke käyttää Skosmosta omien luokitustensa julkaisuun. Luxemburgissa puolestaan lainsäädännön kuvailussa käytettyjen sanastot on julkaistu Skosmoksella.

 

Skosmos toimii myös Baselin yliopiston kirjaston BARTOC sanasto- ja ontologiarekisterin ohjelmistona. Eri maiden ja organisaatioiden sanastoja ja ontologioita yhteen kokoava BARTOC tarjoaa myös vaihtoehtoisen näkymän suomalaisiin ontologioihin, kuten Finton YSAan ja YSOon.

 

Skosmos-kehitystä on tehty viime vuodet aktiivisesti Finto-tiimissä kansainvälisen kehittäjäyhteisön tuella. Syksyllä 2018 julkaistiin ohjelmiston 2.0-versio, ja kehitys jatkuu aktiivisena myös tulevaisuudessa. Kehitystä voi seurata ja siihen voi osallistua voi Skosmoksen GitHubissa, sekä  skosmos-users -käyttäjäfoorumilla.



Finto ja Yleinen suomalainen ontologia YSO


UNESCOn tesaurus


ScoLOMFR:n Skosmos


ChemSKOS.com



Sanasto- ja ontologia-alusta Finto.fi:hin on toteutettu uutena ominaisuutena Wikipedia-widgetti. Widgetin avulla käyttäjä saa lisätietoa valitusta käsitteestä käsitesivuun upotetun Wikipedia-ikkunan avulla. Wikipedian tietojen avulla voidaan esimerkiksi auttaa kuvailijaa ymmärtämään paremmin kunkin käsitteen sisältö, ja tätä kautta helpottaa oikean kuvailukäsitteen valintaa.

Wikipedia-ikkuna saadaan käyttöön niille ontologioille ja sanastoille, joiden käsitteistöä on linkitetty wikidataan (ikkuna näkyy niillä käsitteillä, joilla on olemassa Wikidata-linkitys).
Alkuun ominaisuus on käytössä YSO-paikat -ontologiassa.

Kuvakaappaus FIntosta YSO-paikat ontologian käsitenäkymästä käsitteelle Kallio (Helsinki), jossa näkyy alapuolella WIkipedia-näkymä vastaavaan käsitteeseen

Lisännyt Mikko Lappalainen, viimeksi muokannut Tuomas Palonen marraskuuta 08, 2018