Blog from April, 2018

Kansalliskirjaston ja Yhteinen tiedon hallinta -kärkihankkeen (YTI) asiantuntijat ovat laatineet kannanoton, jossa suositetaan vastuuhenkilön ja työryhmän nimeämistä kullekin YSOa laajentavalle erikoisontologialle. Kannanotto on julkaistu Väestörekisterikeskuksen ylläpitämän suomidigi.fi:n blogissa:

https://suomidigi.fi/kannanotto-tiedon-loydettavyys-vaatii-yhteistyota/

Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Tuomas Palonen huhtikuuta 16, 2018


YSAsta ja Allärsistä YSOn käyttöön siirtyminen on pitkään ollut puheena niin kirjastokentällä kuin laajemminkin. Finto-palvelu ja Sisällönkuvailun asiantuntijaryhmä järjestävät yhdessä siirtymästä koulutustilaisuuden ma 21.5.2018 klo 9:30-12:00 otsikolla "YSAsta ja Allärsista YSOon - mikä kuvailussa muuttuu vai muuttuuko mikään?" Tilaisuus pidetään Kansalliskirjaston auditoriossa (Yliopistonkatu 1, 2. krs). Koulutuksessa aiheen kimppuun käydään aiempaa konkreettisemmin, kerrotaan lähitulevaisuuden suunnitelmista sekä valotetaan sitä, mikä kuvailijan arjessa muuttuu - vai muuttuuko mikään. Tapahtumaan on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä (Adobe Connect Pro).

Tilaisuuden aiheisiin lukeutuvat siirtymän aikataulu ja tekniset kysymykset, YSOn monikielisyys ja LCSH-linkitys, Melindassa tehtävä konversio sekä YSO-paikat-ontologia.

Koulutustilaisuuden sivut löytyvät Kansalliskirjaston asiakaswikistä: asoYSAsta ja Allärsista YSOon - mikä kuvailussa muuttuu vai muuttuuko mikään?

Lisäämme sivulle tarkan ohjelman, ilmoittautumislinkin sekä etäosallistumisohjeet lähempänä tapahtuman ajankohtaa. Tästä tiedotetaan erikseen.

Lisätiedot ja yhteydenotot: [email protected]

Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Tuomas Palonen huhtikuuta 09, 2018


Yleisestä suomalaisesta ontologiasta (YSO) on julkaistu ajallisesti jäädytetty versio 2018.3.Boethius. Se on erityisesti erikoisontologioiden kehittäjille suunnattu versio YSOsta, johon ei päivitetä YSOn julkaisuversiossa näkyviä jatkuvia muutoksia. Tämä versio on optimoitu TopBraid Composer-editointityökalulla tapahtuvaa ontologiatyötä ajatellen ja poikkeaa tietomalliltaan joiltain osin YSOn Fintosta löytyvästä julkaisuversiosta. Edellinen jäädytetty versio 2017.1.Aristoteles julkaistiin vuoden 2017 alussa. Nyt julkaistu 2018.3.Boethius vastaa YSOn tilaa 1.3.2018 ja löytyy alla olevasta linkistä:

https://github.com/NatLibFi/Finto-data/tree/master/vocabularies/yso/releases/2018.3.Boethius 

Boethius sisältää seuraavia, Aristoteles-versiosta puuttuvia uudistuksia:

  • kaikki vuoden 2017 aikana YSOon lisätyt uudet käsitteet sekä olemassa oleviin käsitteisiin tehdyt muutokset
  • tietomallia on huomautusominaisuuksien osalta yhdenmukaistettu ja rikastettu: rdfs:comment-kenttää ei enää käytetä, sen sijaan käytössä ovat skos:note, skos:scopeNote sekä skos:definition
  • huomautus- ja määritelmäteksteihin on sisällytetty linkkejä toisiin käsitteisiin, ks. esim. http://finto.fi/yso/fi/page/p7061

YSOn tarkoituksena on yhdistää ja yhdenmukaistaa metatieto yli organisaatiorajojen. Ja kuten myöhäisantiikin filosofi Boëthius, jolta uusi YSO-versio lainaa nimensä, on todennut: "Ykseys on tarkalleen sama asia kuin hyvyys.”

Lisätietoja tästä versiosta: [email protected]

Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Tuomas Palonen, viimeksi muokattu huhtikuuta 05, 2018

Asiasanaehdotuksia voi tehdä osoitteessa ehdotus.finto.fi . Ehdotukset ovat kaikkien nähtävissä ja kommentoitavissa ehdotusjärjestelmässä osoitteessa https://github.com/Finto-ehdotus/YSE/ . Järjestelmän kautta voi halutessaan seurata ehdotusten käsittelyn etenemistä. Ehdotuksia voi selata myös Fintossa http://finto.fi/yse/fi/ .

Viimeistään perjantaina 20.4. tehdyt ehdotukset ehtivät mukaan kokouksen käsittelyyn.

Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Mirja Anttila huhtikuuta 03, 2018