Blog from October, 2016

YSA-kokous 14.9.2016

YSA-kokouksessa 14.9.2016 hyväksytyt uudet asiasanat ja muutokset.

Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Mirja Anttila lokakuuta 14, 2016


Asiasanaehdotuksia voi tehdä osoitteessa ehdotus.finto.fi. Myös vesa-posti on edelleen käytössä, mutta toivomme ehdotuksia ensisijaisesti lomakkeella, jolloin ne ovat heti kaikkien nähtävissä ja kommentoitavissa ehdotusjärjestelmässä osoitteessa https://github.com/Finto-ehdotus/YSE/. Järjestelmän kautta voi halutessaan seurata ehdotusten käsittelyn etenemistä. Ehdotuksia voi selata myös Fintossa http://finto.fi/yse/fi/.

Viimeistään keskiviikkona 23.11.2016 tehdyt ehdotukset ehtivät mukaan kokouksen käsittelyyn.

Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Mirja Anttila, viimeksi muokattu lokakuuta 14, 2016


Yleisen suomalaisen ontologian käsitteille on lisätty tiedot siitä, onko käsite hierarkisoiva-, yleis- vai yksilökäsite.

Tyypittely mahdollistaa YSOn käytön vain tietyntyyppisten käsitteiden osalta, mikä lisää ontologian sovellusmahdollisuuksia huomattavasti. Käyttäjät voivat esimerkiksi kuvailukäytössä suodattaa pois hyvin laaja-alaiset, pääosin hierarkkista rakennetta luovat käsitteet kuten ”abstraktit objektit”. Myös epätäydelliset yksilökäsitejoukot kuten ”tietokoneohjelmat”-käsitteen alakäsitteet voidaan tarvittaessa suodattaa pois.

Periaatteet yksilökäsitteiden valintaan löytyvät Finto-datan Githubista. Tämänhetkisiin linjauksiin voidaan tehdä korjauksia tarvittaessa, eli sana on vapaa!

YSOn tietomallissa käsitteen tyyppi on ilmaistu rdf:type-ominaisuudella, jonka arvona on joko ysometa:Hierarchy (hierarkisoiva käsite), ysometa:Concept (yleiskäsite) tai ysometa:Individual (yksilökäsite). YSOn julkaisuversiossa käsitteet ovat aina näiden tyyppien lisäksi myös tyyppiä skos:Concept.


Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Mikko Lappalainen, viimeksi muokattu lokakuuta 12, 2016


KOKO-työpaja #4 pidettiin 22.9.2016 aiheenaan ontologioiden välinen käsitteiden päällekkäisyys. Aihe on todettu jo aiemmin erittäin tärkeäksi, koska siihen liittyvät hyvin läheisesti mm. kysymykset päällekkäisen sanastotyön vähentämisestä ja KOKO-ontologiapilven harmonisoinnista. Työpajan tarkoituksena oli esitellä tarjolla olevat toimintamallivaihtoehdot päällekkäisten käsitteiden suhteen ja toimia samalla keskustelun avauksena myöhemmälle päätöksenteolle.

Käydyn keskustelun pohjalta työpajassa päätettiin kahdesta edistysaskeleesta, jotka Finto-palvelu ottaa työn alle: 1) muodostetaan listoja KOKOssa esiintyvistä tarpeettomista tupla-/triplakäsitteistä (KOKOssa on esim. kolme hammasharjat-käsitettä), jotka voitaisiin yhdistää. Näitä listoja käydään asianomaisten erikoisontologioiden ylläpidon kanssa yhdessä läpi ja selvitetään, millä aikataululla korjauksia kuhunkin ontologiaan voitaisiin tehdä. 2) Visio yhteisestä URI-avaruudesta kaikille ontologioille herätti paljon kiinnostusta (ks. Matias Frosteruksen esitys aiheesta työpajan kotisivulla). Finto-palvelu tekee nyt jatkoselvitystä, mitä tämän toteuttaminen merkitsisi käytännössä ontologioiden ylläpidon, jo KOKOlla kuvaillun aineiston ynnä muiden olennaisten seikkojen osalta. Selvitystyön tuloksia esitellään sidosryhmille lähitulevaisuudessa.

KOKO-työpaja #4:n ja sitä edeltävän työpajan välillä oli valitettavan pitkä tauko. Tavoitteena on pitää työpajoja jatkossa tiheämmin, ja seuraava työpaja jo lähikuukausien aikana.

Työpajan #4: esitykset, esillä olleet toimintamallivaihtoehdot sekä tiivistelmä käydystä keskustelusta on koottu Kansalliskirjaston asiakaswikiin:

KOKO-työpaja #4 22.9.2016   Lyhytosoite:   https://www.kiwi.fi/x/socdCw

Alkuperäisen blogitekstin lisännyt Tuomas Palonen lokakuuta 03, 2016