Finnassa käytetään HTML5-videota, eli Flashia tms. ei videoiden toistamiseksi tarvita. Selainten ja niiden alustojen videotuki on edelleen varsin kirjavaa, joten on tehty suositus käytettävästä formaatista mahdollisimman laajan yhteensopivuuden saavuttamiseksi.

Suoraan Finnassa näytettävien videoiden lisäksi tuetaan videoiden upottamista Finnaan Vimeo- ja YouTube-palveluista.

Videoformaattisuositus

Suositus käytettäväksi videoformaatiksi: MP4-container, H.264-video ja AAC-audio (myös MP3-audion pitäisi toimia).

Tarkemmat määritykset

Video:

 • H.264
 • progressiivinen (lomittamaton)
 • Main Level 3.0 tai Main Level 3.1 -profiili
 • Kuudellatoista jaolliset kuvakoot

Audio:

 • HE-AAC tai AAC-LC 48 KHz:n asti stereona
 • MP3 48 KHz:n asti stereona

Videostriimeissä voidaan tukea ylläolevan lisäksi muitakin vaihtoehtoja.

Striimaus

Videoiden striimausprotokollista tuetaan seuraavia:

 • MPEG-DASH
 • HLS
 • HTTP Pseudo Streaming (progressive download)

Saavutettavuus

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta edellyttää, että verkkosivuilla julkaistujen videoiden ja äänilähetysten pitää noudattaa saavutettavuusvaatimuksia 23. syyskuuta 2020 alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa Finnassa julkaistavat videot on tekstitettävä.

Tekstitykset

'Poltetut' tekstitykset (esim. mp4-videot)

Tekstitykset voi WCAG:n mukaan “polttaa” osaksi videota. Tällä tavalla lisätyt tekstitykset toimivat parhaiten eri selaimilla, mutta ei esim. mahdollista usean kielen upotusta samaan videoon eikä tekstityksen piilotusta.

Video-ohje teksityksen "polttoon" mp4-tiedostoon

Teksitys striimausprotokollan kautta

HTTP Streaming / MPEG Dash / HLS-protokollilla tekstitys on mahdollista tuoda suoraan striimattavaan videoon tai smil-kuvailun kautta.

Striimaus-alustasta riippuen tuki eri tekstitysformaateille:

 • Timed Text Markup Language (TTML)
 • SubRip Text (SRT)
 • WebVTT

Track-elementtiin upotetut tekstitykset

Finna ei tue track-elementtiin upotettuja tekstityksiä. Käytännössä tekstitykset pitäisi tuoda metatiedon mukana, mutta siihen ei ole tällä hetkellä vakintuneita tapoja tuoda, joten suosittelemme käytettävän muita tapoja.

Vimeo ja YouTube -videot

Vimeo ja YouTube -videoiden tekstitykset eivät vaadi omaa videoiden striimauspalvelinta. Vimeota ja YouTubea käytettäessä tekstitykset pitää määrittää kyseisissä palveluissa erikseen.

Tekstivastine

Vaihtoehtona tekstitykselle videon tai äänitiedoston sisällön voi metatiedoissa tuoda erillisenä linkkinä, jonka sisältö vastaa videon tai äänitiedoston esitystä. Linkki voi johtaa esimerkiksi erilliseen verkkosisältöön tai pdf-tiedostoon.

Palvelimesta huomioita:

Jotta videoiden ja audioiden katselu onnistuu selaimessa, tulee palvelimen ssl sertifikaatti olla toiminnassa. Muuten tulee seuraavanlainen virhe ja selain estää katselemisen:

The “This site can’t provide a secure connection” error indicates a problem with the SSL certificate. In other words, the site is claiming to be HTTPS-compliant, but either it’s not providing a certificate, or using an invalid one. If the certificate can’t be verified, the browser won’t load the site and will present this error message instead.

Palvelimen tulee pystyä myös käsittelemään ja lähettämään oikeat headerit, jotta videoiden ja audioiden selaus onnistuu oikein, seuraavassa linkissä on tietoa esimerkkinä ogg mediatiedostojen asetuksista:

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTTP/Configuring_servers_for_Ogg_media

 • No labels