Toisen aallon tapaaminen 11.12.2013, ammattikorkeakoulukirjastot

Aika: ke 11.12.2013, klo 10 - 12

Paikka: Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalvelut (Teollisuuskatu 23, Helsinki), kokoushuone Hemuli (D 326, 3. krs)
Tilaisuuteen on mahdollista osallistua AC-etäyhteydellä, ks. ohjeet etäosallistumisesta.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Ohjelma:

 • Yleistä (Aki Lassila) <liite>
 • Tilannekatsaus (Erkki Tolonen)
  • Aineistojen tuonti > Excel
   • Theseukseen liittyvät kysymykset
    • Theseus haravoidaan kokonaisuutena, vai lisäksi kukin omana kokoelmana? Mitä aktivoidaan kansallisessa näkymässä vs. omissa näkymissä?
    • kk-formaatin käyttö väliakaisesti, jotta saadaan suorat linkit kokoteksteihin.
    • Verkossa saatavilla oleva? Nyt perustuu sille, jos kuvailutietojen lisäksi on ladattu tiedosto. Ongelma, jos ladattu tiivistelmä tiedostona, eikä kuvailun kohdetta.
    • Theseuksen aineistotyypit.
   • Voyageriin liittyvät asiat
  • Omien näkymien aikataulusuunnitelmia
 • Suunnittelussa
  • Nelli, PCI, paikalliset aineistot
   • Informaatioarkkitehtuuri: perushaku ja tarkennettu haku, nimeämisasiat
   • Globaalit hakurajaimet
   • Primo Central -aktivoinnit, Nelli-hakusetit Finnassa
  • Tekijähaut

   • Aakkosellinen selaus parantamaan tuloksia henkilöön ja organisaatioon kohdistuvissa temaattisissa hauissa (ALLI-2360)

   • Tekijä- ja aiherajausten näkyvyyden parantaminen nostamalla kohdekenttärajauksia prefiltteriin ja aktiivisiin rajauksiin (ALLI-2329)
   • Pieniä parannuksia tekijäkenttien backend-toteutukseen (ALLI-2323, ALLI-2324 ja ALLI-2365)
   • Sen jälkeen kun tekijähaut on toteutettu, voitaisiin arvioida tarvetta parantaa tekijän ja teoksen nimillä hakua. (ALLI-2326 ja ALLI-2327)
    • Relevanssiin perustuva sanahaku palvelee jo melko hyvin hakua tekijän ja teoksen nimillä.
  • Uutuuksien rajaaminen hakutuloksissa
  • Oma tili

  • Kontekstuaalinen ohjeistus (esimerkki)
 • Roadmapilla ensi vuonna (Samuli Sillanpää)
  • VuFind 2.0 -alustaan siirtyminen
  • Organisaation oma sivu & toimipaikkojen karttanäkymä (ylläpito hallintaliittymästä)
  • Poimintatyökalu/Finna-nostot muihin sivustoihin
  • Avoin rajapinta Finnaan
  • Relevanssi
  • Näkymien/organisaatioiden välinen yhteistyö
 • Kirjastojen omia ajatuksia, ehdotuksia, kommentteja?

Tilaisuudessa on varattu aikaa keskustelulle, kysymyksille ja osallistujien ehdottamien aiheiden käsittelylle. Ehdota aiheita asialistalle tämän sivun Keskustelu-välilehdellä!

 • No labels

2 Comments

 1. Anonymous

  Masto-Finnan (LAMK) beta-testaajilta tähän mennessä (10.12.2013) saatua palautetta koostettuna:


   
  Yleistä: Googlemainen tyhjä hakukenttä on selkeä. Parempi ilman aiempia tekstirimpsuja.

  TÄRKEÄ Navigointiongelma: En löydä sijaintiani sivustolla. Alla olevaa tekstiä lukiessani en näe millä välilehdellä olen (vaikka toki voin arvata ja jos muistan miten menin sivulle). Miten sijainti on tarkoitus osoittaa käyttäjälle? Aina eivät ns. välilehden ja alla olevan sivun otsikko ole vastaavia: esimerkiksi Tietoa (välilehti) – Masto-Finna –alasivu ja Apua (välilehti) – Hakuohje –alasivu. Vain Palaute – Palaute –sivulla otsikko ja alasivu olivat täysin vastaavat. Sisällön ja sivujen lisääntyessä navigoinnin haastavuus tällä systeemillä mitä todennäköisimmin lisääntyy. Pitäisikö sijainti osoittaa esimerkiksi värittämällä/tummentamalla välilehden otsikko?

  Apua –kohdassa on edelleen informaatiotutkimuksen perinteen raskasta käsitteistöä, joka on esitetty melko toteavasti. Esimerkiksi sosiaalialan opiskelijalle käsitteet ”tietue”, ”sumeat haut” tai ”Boolen operaattori” eivät välttämättä heti avaudu. Käsitteiden käyttö sinänsä on varmasti mielekästä ollaksemme yhdenmukaisia kansallisen Finnan kanssa, mutta ohjeiden yleiskäytettävyyttä kannattanee vielä miettiä. Mihin tarkoitukseen esimerkiksi ”arvovälihakua” käytetään? Nyt käyttäjälle ei selviä, miksi ja millaisissa tilanteissa näitä erilaisia hakuja kannattaa käyttää.  Voisiko ohjeisiin lisätä käyttäjäystävällisemmät otsikot ja lisätietona esimerkiksi ”Jos sinulle tuli liikaa osumia, voit kokeilla arvovälihakua.” tms. (vaihdoimme tästä ajatuksia myös Riikan kanssa). (alla)

  Alla on kivat kirjamainokset ribbonissa, mutta jäävät mun ruudulla suurimmaksi osaksi näkymättömiin (22” ja 1680x1050 suositus)

  Alussa Haka-kirjautuminen jää piiloon alas Kirjaudu sisään -ruudussa, vaikka oikealla olisi tilaa

  Haku drop down –valikko on hyvä -> pääsee suoraan kiinni haun parametreihin, esim. Nelli

      Nelli Ok (Huom. Ebsco+Proquest -hakuryhmä)
      Haku ”GIS Python script ” kesti melko kauan
      Klikattaessa yhtä hakutuloksista tuli virheilmoitus "Record Not Found, saadaksesi apua ota yhteyttä asiakaspalveluun..."
      Mentäessä takaisin ja klikkaamalla myöhemmin uudestaan -> OK

  Uusi aloitus kotisivulta, osa kirjoista ribbonissa ei näkynyt, vain frame ja pun. Ruksi

  Uusi Nelli-haku, onko tarkoitus, että artikkelien vieressä näkyisi julkaisun kuva? Nyt pelkkä tyhjä frame -> vähän tyly, kun on kaikissa


  Finnan Nelli-haun fraasihaku hipsukoilla ei toimi, eli tämä on ristiriidassa Finnan ohjeen kanssa. Finnassa se toki toimii, koehakuna esim. ”nano textiles”


  Käyttöliittymä on kaikkiaan visuaalisesti miellyttävä ja helppotajuinen. Haun tuloksissa näkyvä lisää suosikkeihin -toiminto on selkeästi näkyvissä ja oletettavasti tottumattomankin verkkopalveluiden käyttäjän näkökulmasta helposti ymmärrettävä. Sydän-symbolin viittaavuus moniin sosiaalisen median palveluihin (Facebook, Twitter jne) saa käyttöliittymän osaltaan tuntumaan ajanmukaiselta.

  Painettuihin aineistoihin keskittyvän haun rinnalla näkyvät PCI-haun tulokset vaikuttavat toimivalta käytännön ratkaisulta. Samankaltaiset teokset -toiminto on myös kätevä ja tuo käyttöliittymää hyvässä mielessä lähemmäs yleisten kirjastojen verkkopalveluja.

  Sivustolla liikuttaessa muuttumattomana pysyvät globaalit ylä- ja alanavigaatiot ovat tärkeä osa helppoa ja sujuvaa käytettävyyttä. Laajennettu haku voisi yläpalkissa olla jollain tapaa paremmin esillä.

  Hakutulokset vaikuttavat kautta linjan relevanteilta. Aiheet-sana tuntuu hieman oudolta asiasana-termiin tottuneelle, mutta on ehkä yleisesti ottaen ymmärrettävämpi käyttäjien keskuudessa. Käyttäjien tagit -toiminto on hyvä tapa lisätä metadatan määrää, mutta sen yhteydessä esiintyvä termi asiasana on ehkä hieman hämmentävä entiseen Mastoon tottuneelle.


  Tarkastelin kaikkea siis ihmisen silmin joka tulee sivuille ensimmäistä kertaa. Sivusto vaikutti todella tyylikkäältä ja selkeältä käyttää. Mielestäni paljon parempi kuin vanha Masto (jo pelkästään visuaaliselta ilmeeltään). Toivottavasti saadaan käyttöön pian.

  Ensivaikutelma Finnasta on erittäin positiivinen. Vanha Mastonetti näyttää visuaaliselta ilmeeltään sen rinnalla todella kömpelöltä ja vanhanaikaiselta. ”Tietoa Finnasta” – osio lupailee paljon. Hienoa että yhdellä haulla pääsee käsiksi kymmenien eri organisaatioiden aineistoihin. Finna näyttää hyvältä ja perustoiminnot ovat helposti käytettävissä. Sisäiänkirjautuminen toimii moitteettomasti ja asiakas pääsee heti päivittämään omat yhteystietonsa ja uuden salasanan vanhan (ja melkein kaikkien käyttämän) 12345 tilalle.


  Hakusanoina käytin:

  - Kehitysmaatutkimus

  - Afrikkatutkimus

  - Vapaaehtosityömatkailu

  - International corporate volunteerism

  Haut avautuvat kaikki selkeästi ikkunaan ja löysin samat materiaalit helposti, jotka olin aikaisemmin etsinyt Maston kautta.

  Tagit

  Käyttäjät voivat lisätä hakutuloksista löytyviin kirjoihin (ja muuhun materiaaliin) itse omia tagejaan. Ne voivat olla mitä vain, mitä käyttäjä siihen haluaa laittaa. Onko tässä olemassa mitään valvontaa? Ei voi olla ajattelematta että joku jossain vaiheessa päättää tägäillä sinne vitsillä omasta mielestään jotain ”hauskaa”.

  Ulkoasu

  + Ylävalikot selkeät

  + Värimaailma hillitty ja tyylikäs (vertaa vanha Masto)

  + Palautteen jättämisen helppous lomakkeen kautta

  + Kielen vaihtaminen englanniksi osuu silmään heti sivulle tultaessa

  – Aloitusnäkymässä näkyvät Lahden Ammattikorkeakoulu, Koulutuskeskus Salpaus ja Lahden Yliopistokeskus olisivat hyvä olla hyperlinkit. Nyt ei ainakaan toimi, vaikka kursori muuttuu

  Käytettävyys

  + Sosiaalisen median huomioiminen (aineiston jako Facebookkiin, Twitteriin, Google+ etc)

  + Mahdollisuus arvostella aineistoa (antaa tähtiä ja sanallinen arvio)

  + Perushaun suorittaminen helppoa

  – Ohjeiden runsaus pelästyttää aluksi ja saa käytön vaikuttamaan monimutkaisemmalta kuin se todellisuudessa on.

  -          Kun yritän avata linkkiä (https://aineistot.phkk.fi/login?url=http://search.proquest.com/docview/...urce=fedsrch)tulee alla näkyvä ilmoitus. Kun klikkaa: ”jatka tähän sivustoon (ei suositella), sivu avautuu kuitenkin normaalisti. Tämä ei varmaan ole Finnan ongelma, mutta voi vaikuttaa siihen että asiakas ei uskalla jatkaa aineistoon saakka. ->varmenteet


  -kirjastokorttini: kortin tiedon näkyvän osan kenttään lisää pituutta

  -artikkelihaun (PCI) "koko teksti" –valinta pudottaa isoja tietokantoja pois (Emerald, IEEE, DOAJ jne.). Vertaisarvioitu kokoteksti näistä kannoita näyttäisi kuitenkin tulevan. Eli, puuttuuko metadatasta kokoteksti-tieto?

  -saatavuustiedot ylemmäs kirjojen viitenäytöllä

  -oletussijainnin oletysmäärityksen mahdollisuus omissa tiedoissa näkyvään location valintaan

  -logot skaalautuvaksi footterissa -> mobiilikäyttö 2. Anonymous

  Oamkin kirjastossa on tavoitteena laittaa vähin äänin beta näkyville kommentointia ja testausta varten tammikuussa 2014. Tuotanto elokuussa 2014, jos kaikki OK.