Laajennettu aineistotyyppi on Finnassa vuoden 2019 vuoden alussa käyttöön otettu ominaisuus. Sen avulla aineisto voi kuulua useampaan aineistotyyppiin. Ominaisuuden tarkoituksena on parantaa käytettävyyttä silloin, kun käyttäjä voi mieltää hakemansa aineiston kuuluvaksi useampaan aineistotyyppiin.

Finnassa laajennettu aineistotyyppiä hyödynnetään seuraavassa aineistoissa:

  •  Digitaaliset kuvat löytyvät Kuva-aineistotyypistä riippumatta siitä, mikä aineiston varsinainen tyyppi on (esimerkiksi paikka, esine tai muu painate)
  • Opinnäytteistä väitöskirjat löytyvät kirjoista ja e-kirjoista

Finnassa on käytössä kaksi eri aineistotyyppi-fasettia rajausta varten: perinteinen ja laajennetun aineistotyypin huomioiva. Esimerkiksi Finna.fi:ssä on käytössä laajennettu aineistotyyppi. Omassa näkymässä laajennetun aineistotyypin saa käyttöön aineistotyyppi-fasetissa seuraavasti. Hallintaliittymän local/config/vufind/facets.ini -tiedostossa on fasettilistaus, joka näyttää esimerkiksi tältä:

[Results]
format = "Format"
building = "Organisation"
sector_str_mv = "Sector"
author_facet = "Author"
main_date_str = "Year"
geographic_facet = "Region"
format_ext_str_mv = "Format"

Jotta laajennetun aineistotyypin saa käyttöönsä omassa näkymässään, vaihdetaan listauksessa näkyvä ensimmäinen rivi seuraavasti:

format = "Format" ==> format_ext_str_mv = "Format"

Jos sinulla on palautetta laajennettuun aineistotyyppiin liittyen, ole yhteydessä Finna-postiin (finna-posti at helsinki.fi).


  • No labels